Kambodzsában nem szaroztak: a kormánypárt az összes parlamenti helyet elnyerte a választásokon

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 30., 11:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kérdés van?

Hun Sen kormányfő pártja szerezte meg az összes parlamenti mandátumot Kambodzsában a vasárnap megtartott általános választásokon – ezzel maga a párt dicsekedett el, noha az ország központi választási bizottsága még nem közölt hivatalos eredményeket, a végleges eredményt pedig csak augusztus közepére ígérték.

Ha a hír igaz, a miniszterelnök Kambodzsai Néppártja (CPP) mind a 125 parlamenti székbe a saját képviselőit ültetheti be.

A kormánypárt szóvivője vasárnap este még arról beszélt, hogy az országot 33 éve kormányzó Hun Sen pártja a szavazatok 80 százalékát kapta, ami nagyjából száz képviselői széket jelent. Hétfőn a Reuters hírügynökségnek a szóvivő viszont már arról számolt be, hogy elnyerték az összes képviselői helyet.

Mu Sochua, a betiltott egyetlen jelentős ellenzéki párt, a Kambodzsai Nemzeti Megmentés Pártjának (CNRP) alelnöke hétfőn Jakartában a választások eredményének teljes elutasítására szólította fel a nemzetközi közösséget. "2018. július 29-e a demokrácia halálának napja Kambodzsában, a közelmúlt történetének sötét napja."

A CNRP-t tavaly bírósági úton feloszlatták, a vád az volt, hogy összeesküdött az Egyesült Államokkal a hatalom megdöntésére. A párt azon vezetői, akiknek sikerült külföldre szökniük a bebörtönzés elől, mindvégig arra biztatták a kambodzsaiakat, hogy ne vegyenek részt a mostani voksoláson.

Az ázsiai országban 8,3 millióan jogosultak a szavazásra, a  választási bizottság közlése szerint a részvétel 82,71 százalékos volt.

Hun Sen az egyik választási ígérete szerint még legalább 10 évig tervezi vezetni a délkelet-ázsiai országot.

(MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 30., 11:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  rworse
  2018. július 31., kedd 06:45
  Hun Sen Van.
 2. 2
  tiszapolgári
  2018. július 30., hétfő 17:35
  Hun Sen
  sehun
  se lesz,
  ha khmer-NER
  fordulat
  nem lesz.
  Ha lesz,
  akkor lesz.
 3. 1
  rworse
  2018. július 30., hétfő 15:00
  Hun Sen?
  Mindenhun.


  Még legalább tíz évig tervezi. Vagyis ő is 2030-at emleget. Orbánt eheti a sárga irigység.

Komment írásához