Két hete nyert Orbán szlovén szövetségese, de nem valószínű, hogy képes a kormányalakításra

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 18., 14:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ezt írják Szlovéniában.

Két héttel a parlamenti választások után még mindig nem lehet tudni, hogy ki alakíthat kormányt Szlovéniában, ettől függetlenül az államfő június 22-re összehívta a parlament alakuló ülését – írta kommentárjában a Reporter című ljubljanai hetilap hétfőn. Az MTI szemlézte az írást, amelynek kapcsán azt jegyezték meg: hiába nyerte meg a választást Janez Jansa volt miniszterelnök pártja, az eddig ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS), feltehetően nem tud kormányt alakítani. Mégpedig azért nem – írja a Reporter –, mert az SDS és a szintén jobbközép Új Szlovénia (NSi) közösen mindössze 32 mandátumot szerzett a 90 tagú törvényhozásban. A Szlovén Nemzeti Párt (SNS) ugyan 4 mandátummal Jansáék mellé állhatna, de ez egyrészt nem valószínű, másrészt ez is kevés lenne a parlamenti többség megszerzéséhez, ahhoz ugyanis 46 képviselő támogatására van szükség.

false

Ha Janez Jansának nem sikerülne kormányt alakítania, akkor Marjan Sarec nemrég alapított balközép pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) próbálhatná meggyőzni a pártokat, hogy álljanak mellé. Egy baloldali kormány létrehozását valószínűbbnek tartja a hetilap, ott viszont az a kérdés, hogy hány párt lenne képes összefogni, és hogy a kormánypártok közé kerülne-e a szélsőbaloldali Baloldal (Levica). Amennyiben mind a hat baloldali párt összefog, 52 képviselőt tudhatnak magukénak, amennyiben azonban a radikális Baloldalt kihagyják, már csak 43 képviselőjük lenne, így szükség volna a kereszténydemokrata NSi-ra, aminek a lehetőségétől egyik fél sem zárkózott el eddig. A balközép opciók egyikénél sem számolnal azonban az SDS-sel annak erőteljes migránsellenes politikája miatt.

Amennyiben egyik oldal sem képes kompromisszumot kötni, előrehozott választást kell tartani az országban, annak végkifejlete azonban a szlovén hetilap szerint ugyanaz lenne, mint a június 3-i voksolásé.

Janez Jansa és Orbán Viktor kapcsolatáról korábban hosszú cikket írtunk.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 18., 14:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 14
  yoyo
  2018. június 21., csütörtök 12:21
  igazad van:
  "nyugi" sztornó, jav: "légy nyugodt!"
 2. 13
  Kovacs
  2018. június 21., csütörtök 11:20
  12: Igen, elég idétlen, amit írtam. A "kovacs, nyugi" sem egy elegáns leszerelés. Kimegyünk a kocsma elé vagy törölve az egész.
 3. 12
  yoyo
  2018. június 20., szerda 21:44
  sose fogom tudni elérni, hogy engem hagyj ki ebből a jófej többes szám második személyből.
  és hogy milyen rugdosásról beszélsz, szintén nem tudom.
 4. 11
  Kovacs
  2018. június 20., szerda 16:51
  10: Te is szintén nyugi? (Nem mintha, nem érteném az apátiát, amiben vagytok és rugdoskódni valakibe mindig jólesik, de azért...mégis csak... nahát, nahát)
 5. 10
  yoyo
  2018. június 19., kedd 21:31
  kovacs, nyugi, nem gondoltam rád.
 6. 9
  Kovacs
  2018. június 19., kedd 19:48
  Milyen tények? Például a Stop Soros és a 25 %-os különadó? Ha egy kőbunkó megalomániás pszichopata ilyen ötletre jut, az milyen jelzőket érdemel. A tragédia az, ami ebből megvalósul. Ha valóban akad ügyész, aki üldözni kezdi őket. Ha a NAV valóban vegzálásba kezd.
  Egyébként igazad van. Orbán Viktor már egy rossz poént sem ér. Nem én szurulok (ha rám gondoltál) szánalomra, ha nem a magyar miniszterelnök. És nem is kevésre.
 7. 8
  yoyo
  2018. június 19., kedd 19:07
  Orbánt jelentőssé a tények teszik. Ez nem egy elfogult zsűri vagy egy rajongó ítélete. Az ország az ő füttyére baszódik széjjel.
  Szánalmas, és számomra visszataszító, ahogy sokan élvezetüket lelik abban, hogy poénkodnak rajta, hogy lekezelik.
 8. 7
  Kovacs
  2018. június 19., kedd 11:35
  5: Tiszapolgári Kovacsnak: A tardi "eset", amit említesz, Csorváson történt.
  És akkor megköszönte volna Kovacs tiszapolgári figyelmességét.
 9. 6
  rworse
  2018. június 19., kedd 08:10
  Orbánt a hívei, szavazói teszik jelentőssé. a horthysta labanckurucok. Az ország kb. 60%-a hatszáz év óta (törökjárás) kitartóan maffiavellista - és mindig meg is találta magának a maffiavelliket.
 10. 5
  Kovacs
  2018. június 18., hétfő 21:02
  4: Inkább úgy tenném fel a kérdést, hogy kik (és mik) teszik jelentőssé (ha egyáltalán mérhető ez így) a jelentéktelen suttyóparasztot. Szerinted tényleg "politikai" ellenfél hiányzik?
  (Valahogy kezembe került egy Örkény írás. Tardról volt szó. 1947-et írtak. A polgármester megkérdezte a tardiakat, min szeretnének változtatni. A tardi parasztok azt szerették volna, hogy az iskolába ne nyolcévig járjanak a gyerekeik, elég három is.)
  Ezzel azt akartam mondani, hogy esetleg 2018-ban túl bonyolult a képviseleti demokrácia. Elég volt abbol három év is. (hehe)

Komment írásához