Kiakadtak a román politikusok: Orbán és Semjén megsértette Romániát tusványosi beszédében

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 30., 08:18
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Pedig közösen akarják újjáépíteni a Kárpát-medencét.

Eugen Tomac, a Traian Băsescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke vasárnap úgy értékelte: a magyar miniszterelnök primitív, sértő, a románokat lekezelő hozzáállással jött Romániába, hogy kioktassa Bukarestet arról, miként kellene bánnia állampolgáraival (az ott élő magyarokkal).

De nem csak Orbán, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is átlépte a diplomáciai kapcsolatokban megszabott határvonalat, amikor – Tomac értesülése szerint – olyan megjegyzést tett, hogy nem szeretné, ha a román külügyminisztérium meghívná a magyar nagykövetet a román nemzeti ünnepre.

Tomac felszólította Klaus Iohannis román államfőt és Viorica Dăncilă miniszterelnököt, hogy azonnal reagáljanak a kijelentésekre. A PMP elnökének közlése szerint Romániának „sikerült tökéletesen integrálnia” a magyar közösséget 1990 után, amely szerinte mindent megkap, ami egy kisebbség számára szükséges ahhoz, hogy megőrizze sajátosságát és identitását.

„Éppen ezért úgy véljük, hogy az ilyen nyilatkozatok itt, Románia területén, egy különlegesen fontos évben, a román állam megsértését jelentik.”

Vasárnap Victor Ponta volt miniszterelnök, az ellenzéki Pro Romania párt elnöke közösségi oldalán írta azt, hogy a románoknak ünnep a centenárium, és Orbán Viktornak inkább hallgatnia kellett volna erről.

„Látnunk kell, micsoda különbség van a nemzet 1918-as és mai vezetői között. Ha ma Romániának tiszteletet parancsoló vezetői lennének, Orbán Viktor nem engedhetné meg magának, hogy idejöjjön hozzánk megsérteni minket.”

Ponta szerint a magyar kormányfő tudja, hogy a mai bukaresti vezetők példaképüknek tekintik, és pénzért, vagy személyes érdekeikért mindazt hajlandók eladni neki, amit az utóbbi száz évben elért az ország. Utalt ezzel arra a partneri felhívásra, amelyet Orbán Viktor szombati beszéde során tett a Kárpát-medence országainak, miszerint a magyarokkal közösen építsék újjá a térséget, teremtsék meg a gyorsvasút- és autópálya-összeköttetéseket, kössék össze az energiahálózatokat, valamint hangolják össze a haderőfejlesztéseket.

(MTI)

 

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 30., 08:18
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 9
  Kovacs
  2018. július 31., kedd 15:07
  Lehet benne valami, mert a nyakig érő "szarotok"(ez a te szóhasználatod!) erősen veszélyezteti az "elefánttornyomat". Ahhoz pedig ragaszkodom.
 2. 8
  rworse
  2018. július 30., hétfő 21:48
  Megejtő, hogy Kovacs onnan a távolból, az elefántcsonttorony felső szobájából rendszeresen szabályozni akarja, hogy mi itt nyakig a szarban az akasztófa alatt meddig használhatunk akasztófahumort és meddig nem.
 3. 7
  Kovacs
  2018. július 30., hétfő 19:10
  6: Nem elég hogy rworse nerkompatibilis giccsdalt terjeszt, tiszapluráli már vért is akar csónakházban csapolva. (na jó, egyelőre csak az enyémet) Mindkét jómadzag ezennel "betoloncolva" azonnali hatállyal valami nerszomjas onlinefelületre. Fellebbezésnek helye nincs, Kúriához szaladgálás événytelen. Az esetleges revízió szóba se jöhet.
 4. 6
  tiszapolgári
  2018. július 30., hétfő 16:56
  5

  Egy régi mániám: tankkal végigmenni Olténián, Dunának, Oltnak, egy a hangja, menjünk végig a Dunán is dalolva. Dalolva szép az élet, egy Duna-parti csónakházban ontom véred.
 5. 5
  Kovacs
  2018. július 30., hétfő 16:07
  4: Nem értem, hogy miért kell mindent "dalolva" lehülyéskedni az asztal alá. Onnan se könnyű mindig kimászni.
 6. 4
  rworse
  2018. július 30., hétfő 14:31
  "Egy út van, én ebben hiszek:
  A mindent elsöprő szeretet,
  A rossz felett győzni fog a jó!

  Ref.:
  Ünnep oly szép, a gyertya ha ég,
  A szeretet asztalánál ott ülünk mindannyian.
  Hó és hideg, de a szándék meleg,
  A kevés is több lesz, ha a szíved adod bele.

  Együtt így jó, nincs is rá szó, nem lehet papírra írni,
  Egyszerűen érezni kell.
  Ünnep oly szép, a gyertya ha ég,
  A szeretet asztalánál, ott ülünk mindannyian."

 7. 3
  yoyo
  2018. július 30., hétfő 14:31
  nacionalista alapon nem nagyon lehet szomszédos országokkal együttműködni, különösen az ilyen terhelt múltú szomszédság, határokon túli jelentős számú kisebbség stb. közepette.
  De Orbán nem hülye, ilyen ambíciója nincs, a szentkoronás egyesítés meg hasonló baromságok csak a (jelentős számú) bolond honfitársainknak szólnak, neki sokkal inkább a határokon túlnyúló "befektetések" az érdekesek, amelyeken keresztül százmilliárdos tételben tud uniós forrásokat magántökévé konvertálni, és gazdasági összefüggéseken keresztül bele-bele szövődni a politikai kapcsolatrendszerekbe.
 8. 2
  Kovacs
  2018. július 30., hétfő 12:52
  1: Komoly kérdés: Szerinted meddig haragudjon egymásra két ország népe. Van valami alsó-felső határ? (Ezeket a "hivatalos ünnepeket" - az ott előadott "hivatalos beszédekkel együtt", az a benyomásom, hogy a magyarokon kívül úgy igazán senki nem veszi komolyan. Valami mást kellene komolyan és szó szerint venni.)
 9. 1
  naki
  2018. július 30., hétfő 09:55
  Orbánc nemcsak Magyarország, de az egész Kárpát-medence Csaucseszkuja, román testvérek. Egyébként az 1918-as román egyesülési ünnepet mi magyarok nem ünnepeljük, nekünk mitől legyen ünnep?

Komment írásához