Kínai gyerekmunkások napi 11 órát gürcölve szerelik össze az Apple 380 ezres telefonját

szerző
Gera Márton
publikálva
2017. nov. 21., 19:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Van olyan diák, aki 1200 iPhone-kamerát rak össze egy nap.

Pár hete jelent meg az Apple legújabb telefonja, az iPhone X, ami kapcsán temérdek cikk született: kiderült például, hogy Magyarországon lesz a legdrágább, de a sajtó már a kezdetektől fogva foglalkozott azzal is, hogy gondok lehetnek a várható darabszámmal, így aki ilyet akar magának karácsonyra, annak erősen kutakodnia kell majd. Aztán november elején megjelent a telefon, és a tesztek általában dicsérték is, sőt, a TIME még az idei év legfontosabb találmányai közé is beválasztotta, mondván, ez az „okosabb okostelefon”. Egyetlen aspektussal azonban eddig nem foglalkoztak: a gyártás folyamatával. Pedig aligha van ennél beszédesebb.

Érdemes tudni, hogy az Apple készülékeit nem a vállalat székhelyén, Amerikában, hanem Kínában szerelik össze, ahogy egyébként a legtöbb technológiai terméket. Az Apple ezt az egyik alvállalkozójára, a híres-hírhedt Foxconnra bízza, ami szintén nem meglepő, elvégre megannyi techcég is így tesz.

A Foxconn-gyárakban tapasztalható munkakörülményekről ugyanakkor néhány éve elég sokat cikkeztek, és ezek az anyagok akkor nagy felháborodást váltottak ki, mert kiderült, hogy gyakran milyen embertelen körülmények között folyik a munka, egészen alacsony összegekért (a téma iránt komolyabban érdeklődőknek érdemes elolvasni az Appleblog összefoglalóját). Olykor napi 14 órát is dolgoznak az alkalmazottak, csak étkezni és aludni állnak meg, idejük legtöbb részét kütyük összeszerelésével töltik.

Life and death in Apple's forbidden city

The sprawling factory compound, all grey dormitories and weather-beaten warehouses, blends seamlessly into the outskirts of the Shenzhen megalopolis. Foxconn's enormous Longhua plant is a major manufacturer of Apple products. It might be the best-known factory in the world; it might also might be among the most secretive and sealed-off.

A netre kikerült képek és beszámolók pedig elegek voltak ahhoz, hogy a kínai gyárban tapasztalható munkakörülményeket szinte mindenki az Apple-lel azonosítsa, noha a helyzet ennél sokkal bonyolultabb, és leginkább a Foxconn és a kínaiak jelentős részét érintő anyagi nehézségek a felelősek érte. Azonban az Apple igyekezett valamit tenni, s bár nem szakított a kínai gyárral, azért növelte az ellenőrzések számát, kampány indított, szóval csupa olyasmit csinált, ami valamicskét segíthet a helyzeten, és úgy tűnt, sikerült némi erőlépést elérni. Most viszont a Financial Times oknyomozott egy kicsit a Foxconn-üzemekben összeszerelt iPhone X-megjelenés után, és a ma publikált anyagból nagyon nem az jön le, hogy jobb lenne a helyzet.

false

Az FT ugyanis arról ír, hogy a Foxconn illegálisan dolgoztatott gyerekmunkásokat a gyáraiban, hogy részt vegyenek az iPhone X összeszerelésében. Hat középiskolás diák arról beszélt a lapnak, hogy általában napi 11 órát dolgoztak a Csengcsou városában található gyárban, a Foxconn pedig elvileg gyakornokként foglalkoztatta őket. Pont ezért érdekes a 11 órás munkaidő, ami nehezen egyeztethető össze a gyakornoki státusszal, és a kínai törvények szerint is illegális az ilyen jellegű foglalkoztatás. A 17–19 éves diákok annak a 3000 fős csoportoknak voltak a tagjai, akiket az iskolájuk szeptemberben küldött a gyárba egy három hónapos gyakorlatra, ez a „munkatapasztalat” volt ugyanis szükséges ahhoz, hogy befejezhessék a tanulmányaikat. Ám mindennek nem sok értelme volt: egy, a nevét egy esetleges büntetés miatt csak részben vállaló lány azt mondta, hogy napi 1200 iPhone X-kamerát szerelt össze. „Az iskolánk kényszerített arra, hogy itt dolgozzunk. A munkának semmi köze nem volt a tanulmányainkhoz” – vázolta a helyzetet.

A Financial Times megkereste a Foxconnt és az Apple-t is, és mindkét cég azt mondta, hogy hibáztak, amikor hagyták a diákokat túlórában dolgozni, de azt határozottan állították, hogy nem kényszerítette őket senki az itteni munkára, maguktól jöttek. Bár ez ellentmond a lap által megszólaltatott diákok történetének, de nem annyira hihetetlen: a korábbi tényfeltáró anyagok sokszor arról számoltak be, hogy a kínai munkások maguktól túlóráznak, és nem zavarják őket a körülmények sem, mert így többet tudnak keresni. A komolyabb termékek megjelenése előtt az alkalmazottak számát növelő Foxconn pedig szimplán kihasználja ezt. És ez valószínűleg mindaddig így is marad, amíg a helyzet nem változik Kínában.

szerző
Gera Márton
publikálva
2017. nov. 21., 19:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  rworse
  2017. november 23., csütörtök 08:34
  Persze, sokan mocskosak, többé vagy kevésbé. Már a rendszer is eleve mocskos, ugyebár. A rendszer jelenleg az úgynevezett globális kapitalizmus. Az européer demokráciákon belül már viszonylag megszelidített kapitalizmus globális szinten még elég vad kapitalizmus - többek között az européer demokráciák révén is, amelyek még mindig nagyon mások kifelé, mint befelé, legalábbis a többségük. Sok cég eléggé mocskos, én is, ha megveszem a terméket. Mindig a határt nehéz ugyebár megtalálni, hogy honnantól NEM.
 2. 5
  tiszapolgári
  2017. november 22., szerda 21:51
  Ha az Apple mocskos, akkor a HP, a Sony, az Epson is az, meg az Adidas is és az összes ruhaipari cég, amelyek Pakisztánban dolgoztatnak gyerekeket.
  A Schindler listája c. filmben Schindler azzal indokolja a német tisztnek, hogy gyerekek is dolgoznak nála, hogy kicsi a kezük, és olyan szűk helyekre is befér, amiket egy felnőtt nem tudna megcsiszolni.

  Egy Mac Mini + egy Samsung monitor nem drágább, mint egy PC + monitor + szoftverek.
 3. 4
  rworse
  2017. november 22., szerda 20:55
  3

  Elég mocskos. Ezt persze elég nehéz méricskélni, ha arról dönt a tudatos fogyasztó, hogy mely céget bojkottál és melyiket nem. Én azért nem vettem még sose Apple terméket, mert sose volt pénzem luxusra.
 4. 3
  tiszapolgári
  2017. november 22., szerda 11:39
  2

  Azt nem tudom, hogy mocskos-e. Az operációs rendszereik és a saját fejlesztésű programjaik eléggé letisztultak és felhasználóbarátak.

 5. 2
  ipp-klipp
  2017. november 22., szerda 11:16
  Ettől még az Apple is egy mocskos profithajhász.
 6. 1
  tiszapolgári
  2017. november 22., szerda 08:49
  Huszonkét éve használok Macintosh számítógépeket, a mostani a hatodik, volt köztük olyan, amit Kaliforniában gyártottak, volt, amit Írországban, és voltak, amiket a Távol-Keleten, de soha nem jutott eszembe, hogy akár a gépeket, akár az Apple-t bármivel azonosítsam.
  Egy kicsit sántít a példa, de amikor kakaót iszok uzsonnára, nemigen jut eszembe, hogy a tehenészetben trágyaszagban dolgoznak a fejőnők.
  Nem tudom, mennyire közismert, hogy a hetvenes évek végén az Adidas-termékek egy részét nyírségi varrodákban gyártották, a Volkswagen bogarakat pedig Brazíliában, ezekben az üzemekben sem voltak ideálisak a munkakörülmények, de lehetséges, hogy ma a nyírségi asszonyok és a brazíliai munkások is összetennék a két kezüket, ha lennének munkahelyek.

Komment írásához