Levél bizonyítja, hogy a Vatikán már réges-rég tudott Theodore McCarrick szexuális visszaéléseiről

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 08., 20:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Majd' két évtizede már figyelmeztették a Szentszéket a bíboros zaklatási ügyei miatt. De senki nem tett semmit.

Egy magas rangú vatikáni tisztségviselő 2006-os levele (is) megerősíti, hogy a Szentszéket már 2000-ben értesítették Theodore McCarrick volt bíboros szexuális visszaéléseiről, ami az AP hírügynökség szerint egyértelművé teszi, hogy ezeket a visszaéléseket sokáig a legmagasabb szinten is titkolni akarták a katolikus egyházban.

Nehéz helyzetben van Ferenc pápa: azzal vádolják, hogy tudott a szexuális ragadozó bíboros ügyeiről

Viganò érsek szerint az egyházfő még segítette is Theodore McCarrick előmenetelét. Szorult helyzetbe került Ferenc pápa az amerikai papságot érintő, nemrég kirobbant újabb szexuális bántalmazások miatt. Egészen radikális hangvételű írást jelentetett meg ugyanis Carlo Maria Viganò érsek, a Vatikán 2011 és 2016 között az Egyesül Államokba delegált követe vasárnap a National Catholic Register című katolikus lapban.

Az amerikai püspöki konferencia hírügynöksége, a Catholic News Service pénteken tette közzé azt a levelet, amelyet Leonardo Sandri akkori washingtoni érsek írt Boniface Ramsay New York-i papnak. Ramsay volt az, aki 2000 novemberében tájékoztatta levélben a Vatikánt arról, hogy értesülései szerint McCarrick szexuális visszaéléseket követett el a Seton Hall Egyetem Szeplőtelen Fogantatás Szemináriumának egyes hallgatói ellen. Ramsay is a szeminárium hallgatója volt, és a Vatikán akkori washingtoni apostoli nunciusának, néhai Gabriel Montalvo érseknek a kérésére küldte el a levelet.

Leonardo Sandri, aki ma magas rangú vatikáni bíboros, akkor a Pápai Államtitkárság harmadik számú tisztségviselője volt, azért írta 2006-ban a levelet Ramsay-nek, hogy ajánlását kérje egy volt szeminarista számára egy vatikáni álláshoz. A levélben pedig hivatkozott Ramsay 2000-es panaszlevelére.

De hivatkozott Ramsay 2000-es levelére Carlo Maria Vigano érsek is, aki 2011-től öt éven át volt washingtoni nuncius, és most augusztus végén azt követelte a katolikus sajtóhoz eljuttatott 11 oldalas nyilatkozatában, hogy Ferenc pápa mondjon le, mert már öt évvel ezelőtt, pápává választásakor tudott McCarrick szexuális zaklatási ügyeiről, de csak most július végén fogadta el lemondását a Vatikánt irányító bíborosi testületben elfoglalt posztjáról. Vigano azt állította, hogy sok más tisztségviselő között Sandri is tudott McCarricknek a szeminaristákkal szembeni viselkedéséről.

Sandri levele tehát megerősíti Ramsay és Vigano vádjait: a Vatikán már 2000-ben tudott a McCarrick elleni vádakról, egy évvel azelőtt, hogy II. János Pál pápa bíborossá nevezte őt ki. Egyúttal azt is megerősíti, hogy a XVI. Benedek pápa vezette egyház éveken át elmulasztotta McCarrick felelősségre vonását, noha 2009-ben és 2010-ben szankciókat szabott ki rá, amelyet azonban Ferenc pápa nem sokkal 2013-as megválasztása után visszavont.

Szexuális bűnözés a katolikus egyházban

A szálak közvetlenül a Vatikánig vezetnek; belső ellenzéke máris lemondásra szólította fel Ferenc pápát.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 08., 20:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2018. szeptember 09., 08:11
    Tegyük fel, Ferenc pápa lemond. Találnak helyette olyan bíborost, aki nem tudott az egyházában bő egy évezrede szervezetten folyó pederasztiáról? Mármint azon bíborosok között találnak-e, aki nem részt vett a szervezett pederasztiában.

Komment írásához