Macron kimondta: „Egyetlen, Orbán Viktor által vallott értéket sem tartok a magaménak”

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 16., 15:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Szerinte az illiberális demokráciák felemelkedésének vagyunk tanúi.

„Úgy tekintem Európát, ahogy van. Panaszkodhatunk. Én is panaszkodom miatta. Egyetlen, Orbán Viktor által vallott értéket sem tartok a magaménak. De ott van, megválasztották” – ezt mondta a minap Emmanuel Macron francia elnök, aki a megválasztásának első évfordulóján adott tévéinterjút.

Macron a Főtér cikke szerint a beszélgetésben szót ejtett az illiberális demokráciák felemelkedéséről is: „Egyrészt egy sor olyan demokráciát látok, ahol a lakosság körében egyfajta fáradtság uralkodott el. Olyan demokráciákat, amelyek megszokták a gyengeségeket, az igazságtalanságot, az egyenlőtlenséget, a dühöt, és ahol növekvőben van a populizmus, amelyet ugyan erkölcsileg elítélnek, de nem támadják az alapjait.” A francia elnök Lengyelországot és Magyarországot hozta fel példaként, és megemlítette, hogy Romániában is látni hasonló folyamatokat, de szerinte Klaus Iohannis román elnök jól végzi a feladatát, irányítás alatt tartja a dolgokat.

Macron már a megválasztása után bírálatot fogalmazott meg Orbánnal szemben, tavaly júniusban azt mondta, Európa nem szupermarket, hanem sorsközösség, utalt ezzel Lengyelországra és Magyarországra. Akkor a magyar kormányfő úgy reagált, hogy szerinte Macron még új fiú az Európai Tanácsban, és még nem ismerte ki magát.

(via 444.hu)

 


szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 16., 15:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  szegedi789
  2018. április 17., kedd 20:25
  Jó, oké, egyhangú. Heti tamásgáspármiklós-díjat kovacs kapja.
  Indoklás:
  Minde egykutya. Szar és főleg nem olyan felvilágosultprogresszívbaloséstovábbijelzőkamikkelcsakénrenelkezhetem.
 2. 6
  Kovacs
  2018. április 17., kedd 12:33
  3-4: Persze, az egy kalap alá való "tuszkolás" nehéz. (Az egyik büszke francia a másik büszke magyar. hehe) Az egyik szemfényvesztő homályos víziókkal en marche-ban, a másik demagóg pszichopata en beton-ban.
  Az egyik erős gazdasággal ütőképes hadsereggel több mint nyolcvan atomerőművel, a másik kleptokrata rablógazdasággal, egyetlen egy bérelt Gripen "repülőnaszáddal", kétes biztonságú paksi atomkonstrukciókkal.
  (De valóban, Macron "útjában" van még egy "constitution", amit nem ő vizionált személyesen.)
  Az, hogy a magyar tévééé(!) kit karaktergyilkol...ez nem lehet szempont. Vona Gábort is karaktergyilkolta, ami nem jelent mást mint, hogy karaktergyilkolta. Soros Györgyöt is karaktergyilkolta, ami nem jelent mást, mint hogy karaktergyilkolta.
  Emanuel Macront az elesettek, a rászorulók, a hátrányos helyzetűek érdekei éppúgy hidegen hagyják, mint a többi „nemzeti kormányokat“ Európában. A nagy dérrel durral belengetett reformok ezen rétegek szivatásában merül ki. Menekültpolitikája pedig legalább olyan embertelen, mint Orbán Viktoré. Az emberi jogokat szemrebbenés nélkül hatályon kívül helyezte a homályos nemzeti biztonság érdekében. A bevezetett „rendkívüli állapotokat“ úgy oldotta fel, hogy a rendkívüli állapot a normális állapot. Ha emlékszünk még erre. CSAK ennyit szerettem volna megjegyezni.
  Természetesen figyelemmel kísérjük az „európai vízióját“ és belengetett „európai konzultációját“. (Transzeurópai Együttműködés Rendszere…hehe…meg sem fordul fejünkben bármi analógia.
  Az pedig, hogy Macron értéknek (valeur!) nevezi azt, amit Orbán Viktor képvisel, amit nem tart magáénak, rosszindulatú gyanúsítgatás lenne. Az "értékeket" illetően, hmmm)
 3. 5
  tiszapolgári
  2018. április 17., kedd 07:47
  Jelenleg 1 német márka = 2 frank az árfolyam, de folyamatosan változik, ahogy a piac diktálja.
 4. 4
  rworse
  2018. április 17., kedd 07:02
  Egyébként Macron nyilatkozata után szinte azonnal megindult a karaktergyilkolás ellene az m1-en. Gyorsak. Két migráncs"hír" közé egy Macron, óránként sulykolva.
 5. 3
  rworse
  2018. április 16., hétfő 21:36
  Aki Macront egy kalap alá veszi Orbánnal, vagy egyáltalán egy napon említhetőnek tartja..., hmmmm...
  Aki a calais-i Dzsungel kezelésével példálózik a NER-rel összefüggésben..., szintúgy hmmmm...
 6. 2
  hakohen
  2018. április 16., hétfő 18:18
  @Kovacs:

  Két dudás? Hol? Talán egy zenész és egy cincogó egér. Egy csárdában? Talán egy fining dining étteremben és egy kocsmában.

  A régi vicc jut eszembe: Az elefánt a hátára veszi a kisegeret, és átnyargal egy hídon. Mire a kisegér: "Mit szólsz, elefánt, hogy dübörgünk..."
 7. 1
  Kovacs
  2018. április 16., hétfő 16:34
  Macron kimondta: „Egyetlen, Orbán Viktor által vallott értéket sem tartok a magaménak”
  Csak egyre jobban hasonlítanak. (például a"calais-i dzsungel" felszámolását és annak embertelen következményeit O.V. se vezényelte volna le "különbül"...) Mindjárt keresek egy közmondást: Két dudás egy csárdában? Van ilyen?

Komment írásához