Macron megüzente, hogy a Néppártnak választania kell Merkel és Orbán között

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 07., 08:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A francia elnök szerint szerint növelni kell a nyomást Magyarországon.

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön felszólította a konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppártot (EPP), hogy tegye világossá álláspontját, szerinte ugyanis az EPP-nek választania kell, hogy Angela Merkel német kancellárt vagy Orbán Viktor magyar miniszterelnököt támogatja. Mind az Angela Merkel vezette német Kereszténydemokrata Unió (CDU), mind az Orbán Viktor vezette Fidesz az EPP tagja.

A francia elnök csütörtökön Mark Rutte holland, Charles Michel belga és Xavier Bettel luxemburgi kormányfővel tanácskozott Luxembourgban európai uniós ügyekről, és ezt követően sajtóértekezleten vett részt.

Macron arra a kérdésre válaszolt, hogy támogatja-e Manfred Webert, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetőjét, a német Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát az EPP úgynevezett csúcsjelölti tisztségéért való versengésben és ezáltal abban, hogy ő lehessen az Európai Bizottság következő elnöke.

false

 

Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

A francia államfő közvetve utalt arra, hogy Angela Merkel német kancellár a támogatásáról biztosította a CDU bajorországi testvérpártjában politizáló Manfred Weber jelöltségét. A dpa szerint ezzel kapcsolatban Macron kijelentette: „Angela Merkel teljes mértékben a haladó gondolkodásúak oldalán van. Ehhez nem fér semmi kétség.”

Az EPP ugyanakkor szerinte támogatta Orbán Viktor kormányfő nacionalista irányvonalát is. „Nem lehet egyszerre Merkelt és Orbánt is támogatni” – vélekedett a francia elnök. „Az EPP-nek tisztáznia kell álláspontját. A konzervatívok feladata, hogy tiszta helyzetet teremtsenek” – hangsúlyozta Macron.

A francia államfő kijelentéseiről beszámolva a Reuters kiemelte, hogy Macron először szúrt oda a nyilvánosság előtt Merkelnek. Macron – írta a Reuters – újabb támadást indított Orbán Viktor ellen „a demokráciával és a jogállamisággal való visszaélés” miatt. Mindez a Reuters szerint újabb jelzés arra, hogy az unión belül egyfajta „kampányplatformot” kíván létrehozni a növekvő támogatással rendelkező „euroszkeptikus populistákkal” szemben.

A francia államfő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Merkel kulcsfontosságú szövetségese, „elkötelezett partner” az Európai Unión belüli integráció elmélyítését célzó törekvésében.

Beszámolójában a Reuters emlékeztetett arra, hogy az Angela Merkel pártját, a CDU-t is magában foglaló EPP mindeddig elutasította azokat a felhívásokat – köztük saját soraiból is –, hogy az Orbán Viktor vezette Fideszt zárják ki a pártszövetségből vagy támogassák a Magyarország elleni szankciók bevezetését célzó indítványt, amelyről jövő héten tárgyal az Európai Parlament.

Az EPP és Angela Merkel ugyanakkor azt hangoztatja, hogy kulcsfontosságú a kapcsolatok, illetve a párbeszéd fenntartása a Fidesszel. Macron a sajtóértekezleten Magyarországot és Lengyelországot is bírálta, hangoztatva, hogy növelni kell a nyomást „az ilyen országokon”. „Túl lassúak vagyunk és túlságosan kompromisszumkészek” – idézték Macront, aki mindehhez hozzátette: „Ezekben az ügyekben sokkal keményebbnek kellene lennünk.”

(via MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 07., 08:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  harcolj
  2018. szeptember 08., szombat 09:19
  Magyarországnak az lenne az érdeke, hogy végre tényleg elkezdődjön a rendszerváltás, és a 90 óta rajtunk élősködő, 300 milliárd dollárt elrabló politikusokat végre elszámoltassuk Orbánostól Gyurcsányostól. Tegyük végre nyilvánossá az aktákat (nemcsak az ügynök hanem a kerekasztaaktákat is!!!) és zárjuk ki a rendszerváltáskor pártelithez tartozó bármilyen vezető pozícióban levőket .
 2. 5
  yoyo
  2018. szeptember 07., péntek 22:00
  Emberi jogi alapon senki nem tartható vissza az önpusztítástól.
 3. 4
  Kovacs
  2018. szeptember 07., péntek 19:10
  "Az emberi jogi alapon működő demokráciák érdeke az, hogy Magyarország süllyedjen el a saját mocskában."
  Az emberi alapon működő demokráciák lényege és érdeke éppen nem az, hogy x ország süllyedjen el a mocskában. Ha így lenne, nem működne EMBERJOGI alapon.
 4. 3
  yoyo
  2018. szeptember 07., péntek 17:36
  Ebben a kérdésben elég bizarr módon már rég nem azt kell néznünk, mi Magyarország érdeke, hanem mi az Unió és a világ érdeke. Az emberi jogi alapon működő demokráciák érdeke az, hogy Magyarország süllyedjen el a saját mocskában. Attól, hogy a Néppárt vagy "Brüsszel" óvatoskodik, kerülgeti a forró kását, ahelyett, hogy kibasznák a fideszt és az országot a faszba, semmivel se jobb ennek az országnak. Ennek az országnak semmi jó nem néz ki. Hogy nagy adókedvezményekkel autóösszeszerelő üzemeket lehet itt működtetni, és így fenntartani ezt a tisztátalan helyzetet, az roppant szomorú és kiábrándító
 5. 2
  Kovacs
  2018. szeptember 07., péntek 16:12
  Nincs értelme a "nyomásnak". Magyarország szavazati jogát fel kell függeszteni. "Fájdalommentesen" és fixen. Így az ország minden erejét a nemzeti nemzeti "keresztény" ügyeinek és szögesdrótjának szuverén karbantartására szentelheti.
 6. 1
  naki
  2018. szeptember 07., péntek 10:59
  Ne Magyarországon növeld a nyomást, polgártárs, hanem a Magyarországot gyötrő Orbáncon és Nemzetiszotyialista tolvajkúrmányán!!

Komment írásához