Másfél év után csak összejött: Donald Trump rácsörgött Orbánra

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 16., 16:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Havasi Bertalan jelentette be az USA-méretű hírt.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke felhívta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt annak kapcsán, hogy az új amerikai nagykövet a jövő héten foglalja el budapesti állomáshelyét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton.

A tárgyalás részleteiről a megbeszélés után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek elmondta: Trump szerint az új nagykövet, David Cornstein nagyszerű ember, akinek az érkezése lehetőséget biztosít a kétoldalú kapcsolatok további javítására. Hozzátette, hogy beszéltek a határvédelem fontosságáról és egyetértettek abban is, hogy az az ország, amely nem tudja megvédeni saját határát, az nem ország többé.

A miniszter tájékoztatása szerint az amerikai elnök biztatta Orbánt, hogy védje erősen a déli határt. A miniszterelnök biztosította az amerikai elnököt, hogy Magyarország elkötelezetten folytatja eddigi migrációs politikáját, és megvédi Magyarország határait. Orbán kiemelte, hogy Magyarország számára fontos, hogy az EU visszanyerje versenyképességét, ugyanis a magyar kivitel kis híján nyolcvan százaléka az EU tagországaiba irányul – mondta Szijjártó.

Trumptól keletre

Trumptól keletre

 

Arról nem beszélt a külügyminiszter, hogy Orbán most végül eljuthat-e Washingtonba. Korábban ugyanis még arról szóltak a hírek, hogy Trump meghívta Orbánt a Fehér Házba, aztán a magyar miniszterelnök és Szijjártó már arról beszélt, hogy jelenleg nincs semmi, ami indokolna egy kétoldalú találkozót. Orbán Viktor egyébként 2001 óta nem járt hivatalos látogatáson amerikai elnöknél.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 16., 16:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  jhamori
  2018. június 17., 00:41
  Orbánnal nem nagyon lehet villogni, szóval Trumpit a személyes találkozás hidegen hagyja.
 2. 1
  rworse
  2018. június 16., szombat 21:06
  Új dimenziók az amer... pardon, a magyar-amerikai kapcsolatokban.

Komment írásához