Megtörtént: Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 06., 19:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

És ezzel meg is nyitott egy új konfliktuskutat az amerikai elnök.

Számtalan tiltakozás ellenére pár perce Washingtonban Donald Trump bejelentette: az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként, és rendelkezett arról is, hogy az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezzék át.

A döntés ellen nyilvánvalóan hamar reakció fog érkezni palesztin, illetve arab részről. Trump bejelentése pedig azt jelenti, hogy egy újabb problémaforrás született a Közel-Keleten, ami egy újabb ok arra, hogy egymásnak essenek az emberek.

Trump döntését előzőleg már helytelenítette több arab ország mellett Franciaország, de Németország is. Voltak olyan vélemények is az ügyben, hogy döntésével Trump lángba boríthatja az egész világot. Mindeközben Trump beiktatása óta folytatódik Izrael ciszjordániai expanziója.

A döntés hátteréről – például egy lehetséges szaúdi szál felbukkanásáról – magyarul itt, itt és itt is olvashat bővebben.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 06., 19:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Izrael
Donald Trump
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 32
  rworse
  2017. december 08., péntek 18:33
  Ma a korábbiaknál is közvetlenebbül a húsgyurica keze (de legalábbis szelleme) vezette a Tiszavirág kezét a billentyűk nyomkodásakor...
 2. 31
  Tiszavirág
  2017. december 08., péntek 16:13
  Kovács és yoyo, 29,30

  „Mi a túrónak kellett (értelmetlenül) Juda oroszlánját és a palesztin tevét újra ringbe küldeni. Azért, mert csak! Vagy Trump unatkozott.“

  „Azonban egy ilyen politikai vadbaromtól nehéz valóban felelős döntést feltételezni.“
  „... kusza ötletelés, a gombok próba-szerencse-alapú nyomkodása, amit külpolitika címén művel.“

  Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy amerikai szőke bohóc, gondolta: annyi pénzem van, hogy csak na, van nekem elég emberem, hogy a cégeimet jól működtessék. Pénz van is, lesz is, mi a lótúrónak foglalkozzak én már ezzel? Olvasni nem szeretek, beutaztam már a világot akárhányszor, se a golf, se a szex már nem érdekel annyira, mint régen, mindenem megvan... Mit csináljak? Amerikai elnök leszek! Mert ki más, ha nem én, ugyebár?! Baszki, miért nem jutott ez az eszembe már korábban?!
  Bizony, éppen úgy adódott, hogy a republikánusoknál éppen hiány volt a karizmatikus, hiteles politikusból, így hát végül - miután az egyes tagállamokban Donald bácsi megméretetett és nem találtatott könnyűnek – a Grand Old Party hivatalos elnökjelöltje lett. Bár sok republikánus politikusnak ez egyáltalán nem tetszett, még akadályozni is próbálták, de valamiért ez nem sikerült.
  A felkészült demokrata jelölt meg elbukott. Mert Putyin. Jó, meg a suttyó vidéki fehér barmok, ugyebár, talán egy kicsit, de főleg a Putyin!!!
  Így történt, gyerekek, hogy ez a vadbarom szőke bohóc az Egyesült Államok elnöke lett.
  Oszt azóta csinálja az egyik hülyeségét a másik után. Most ez a Jeruzsálem ügy, há´má´miéééért kellett e?!

  Ez a színvonal. Az egyik nagyokosnak sem jut az eszéba, hogy amit Trump csinált, az végtelenül logikus. Az esetleg az eszébe jut néhány nagyokosnak, hogy helyes, jól csinálta, mert kérem Jeruzsálem az mégis Izrael, izé, meg ez érzelmi kérdés, izé, meg hát meg mégis nem a Hamasz fog itt diktálni mán, hogy is képzelik?!
  Az kovácsok meg kontráznak: jaj, jaj, vége a békének, háborúúú lesz, jaj, mert a Trump „unatkozott“, csak ezért, képes volt ezt tenni! Nem is tudja mit tett, ez az idióta!

  Hát persze. Ahogy a sok narancsos (meg nem narancsos) Móricka elképzeli a dolgokat.
  Még egyszer: vaslogika van a dolgok hátterében. Trumpnak nincs sok esze? Mondtam én, hogy van? Trump azt tette, amit tennie kellett. Elmagyarázták neki, hogy mit miért kell tennie. Nem csak ebben a legutóbbi esetben. Donald bácsi teszi a dolgát, nyugodtan el lehet hinni Tiszavirág néninek.
  S hogy mégis milyen logika van Trump legutóbbi, „felkavaró és buta“ lépése mögött? Találja ki a sok nagyokos! Törje a fejét rajta, ha akarja! A sok „zavarbaejtő döntés“! Na persze!

  Mondok inkább valami mást. Elég ostoba az, aki azt hiszi, hogy Donald Trump csak véletlenek kuszasága, a szerencsétlen egybeesések miatt lett az USA elnöke!
  El volt döntve, hogy Donald Trump elnök lesz és kész! Mégpedig 2016-ban nyeri majd meg a választást. Egy háborúban az időzítés ugyanis kulcsfontosságú. Most pedig háború van. Nem mindenhol lőnek. Sok helyen sajnos igen. Túl sok helyen. Még több helyen fognak.

  És hogy miért éppen ő? Milye van, ami miatt rá esett a választás? Mert esze az annyira nincs sok, ebben egyetértünk. Nem is kell neki, azt mások pótolják. Bőven.

  Kérdem én: mit tud egy olyan nagyvállalkozó, aki a reálgazdaságból jön, akárhány csődön túl van, tudja, hogy az ember sokszor veszít, de újra és újra talpra tud állni, nincs benne egy szikra kétely sem, hogy meg tudja csinálni?! Mert „Ééééén!!!!“ Nem akasztja fel magát, ha veszít a kaszinóban, hanem az asztalra csap és újra feláll! Mert akkora az egója! Nagyobb, mint egy gyárkapu!

  Gyerekek, Donald bácsi legnagyobb devizája az, hogy messze az átlag felett bírja a gyűrődést. Pontosan egy ilyen ember kell abba a hivatalba, amit éppen betölt: egy olyan ember, akit nehéz megtörni. Vállalja a nagyon nehéz döntéseket is. A nehéz időkben. Itt vannak már az ajtó előtt, nem halljátok?
 3. 30
  yoyo
  2017. december 08., péntek 14:27
  Én azért amellett nem mennék el ennyire "elvszerűen", hogy ki hozta meg ezt a döntést.
  Nyilván teljesen legitim volt a felvetés. Azonban egy ilyen politikai vadbaromtól nehéz valóban felelős döntést feltételezni. És nem hiszem, hogy sokra megy majd a világ, ha egy esetleges össznépi borzalom okait elemezve meg lehet állapítani, hogy voltak közöttük támogatható felvetések.
  Trump működését sem hiszem, hogy ilyen módon lehetne szétszálazni: kusza ötletelés, a gombok próba-szerencse-alapú nyomkodása, amit külpolitika címén művel.
  Én nem nagyon tudok lelkesedni ettől a mostani lépésétől sem.
 4. 29
  Kovacs
  2017. december 07., csütörtök 21:29
  28: Jó, akkor fogalmazzunk így: Mi a túrónak kellett (értelmetlenül) Juda oroszlánját és a palesztin tevét újra ringbe küldeni. Azért, mert csak! Vagy Trump unatkozott. (kapituláltam egyébként, igaz cinikusan, de kapitulálva lettem irányodban általam a 27-es ben. Nem elég ez neked?)
 5. 28
  tiszapolgári
  2017. december 07., csütörtök 21:06
  Kovacs

  A boldog békeidőkben, amikor még Tel-Avivban volt az amerikai nagykövetség, békésen megfért egymás mellett Juda oroszlánja és a palesztin teve. De sajna, amióta Trump bejelentette, hogy Jeruzsálembe fognak költözni, vége a paradicsomi idillnek.
 6. 27
  Kovacs
  2017. december 07., csütörtök 20:35
  25: Aha, a terrorveszély folklór ápolása. Életelem, mindkét irányban. Jó motívum ez a fővárosügy. Végül is teljesen mindegy, hogy min veszekszenek, mert veszekedni kell. Meggyőztél.
 7. 26
  tiszapolgári
  2017. december 07., csütörtök 20:01
  24 rworse

  Igen, minek is tagadjam.
 8. 25
  tiszapolgári
  2017. december 07., csütörtök 19:54
  22 Kovacs: Tegyük fel a kérdést: Hogy lesz itt béke.

  Milyen béke? Izraelben folyamatosan terrorveszély van.
 9. 24
  rworse
  2017. december 07., csütörtök 19:54
  tiszapolgári, 20

  Persze, persze, tudom én - hogy eleve elfogult vagy. :)
 10. 23
  galambocskám
  2017. december 07., csütörtök 19:15
  yoyo, nix ugribugri

Komment írásához