Megtörtént: Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 06., 19:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

És ezzel meg is nyitott egy új konfliktuskutat az amerikai elnök.

Számtalan tiltakozás ellenére pár perce Washingtonban Donald Trump bejelentette: az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként, és rendelkezett arról is, hogy az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezzék át.

A döntés ellen nyilvánvalóan hamar reakció fog érkezni palesztin, illetve arab részről. Trump bejelentése pedig azt jelenti, hogy egy újabb problémaforrás született a Közel-Keleten, ami egy újabb ok arra, hogy egymásnak essenek az emberek.

Trump döntését előzőleg már helytelenítette több arab ország mellett Franciaország, de Németország is. Voltak olyan vélemények is az ügyben, hogy döntésével Trump lángba boríthatja az egész világot. Mindeközben Trump beiktatása óta folytatódik Izrael ciszjordániai expanziója.

A döntés hátteréről – például egy lehetséges szaúdi szál felbukkanásáról – magyarul itt, itt és itt is olvashat bővebben.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 06., 19:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Izrael
Donald Trump
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  IpiApacs
  2017. december 06., szerda 20:21

  Értve, hogy Jeruzsálem fontos helyet tölt be a keresztények és a muzulmánok szívében is, értve, hogy a zsidó-palesztin ellentétet sem lehet csak és kizárólag fekete-fehéren megítélni, sőt, még azt is értve, hogy ez a kérdés most háttérbe szorítja majd a Netanjahu körüli botrányokat (az időzítés talán azt sejteti, hogy Trump éppen az ő kérésére lépte meg éppen most Jeruzsálem hivatalos elismerését), akkor is azt mondom: Jeruzsálem igenis Izrael fővárosa. Bárhogy lehet ezt a tényt csűrni, csavarni, ettől ez még tény marad. Az igazságot nem a szőnyeg alá kell seperni, hanem szembenézni kell vele nézni!
  Az USA helyesen cselekedett.
 2. 2
  IpiApacs
  2017. december 06., szerda 20:32
  ... hanem szembe kell vele nézni!
  Elnézést.
 3. 3
  tiszapolgári
  2017. december 06., szerda 20:42
  Egyetértek, Jeruzsálem a zsidó nép örökös, mindenkori fővárosa. Tel-Aviv egy "csinált" város.
  Az arab világ és Franciaország reakcióin nem csodálkozom, azon csodálkoznék, ha üdvözölnék az amerikai döntést.
 4. 4
  Kovacs
  2017. december 06., szerda 22:00
  Nagyszerű. Nincs még elég konfliktus a Közel-Keleten.
 5. 5
  Cheyenne
  2017. december 07., csütörtök 07:15
  Összességében örülni lehet, hogy a derék ószövetségi genocídium-ígéretét, amit akkor megcselekedett, most nem váltja be Jahve, miszerint megígérte a zsidóknak, hogy minden népet kiírt választott népe födjén. A palesztinok a légy a levesben, zabszem a seggben. Jahve most csak rászart a vakolókanálra, és Elohim like this. S persze a magyar rajongók, akik bizonyára elismerik a palesztinok jogát Kelet-Jeruzsálemre, ugye? Vagy a palesztinoknak nem jár ország? Csak örüljenek, hogy Jahve egyelőre nem írtja ki őket?
 6. 6
  galambocskám
  2017. december 07., csütörtök 09:37
  Trumpnak ebben igaza van. Végre egy jó lépés!
 7. 7
  Kovacs
  2017. december 07., csütörtök 12:30
  6. Igen jó lépés. Hamas kikiálltotta az esedékes intifadát. Gratulálunk mindenkinek. (Észnél van még itt valaki egyáltalán?)
 8. 8
  szegedi789
  2017. december 07., csütörtök 12:40
  Igazad van Kovács !

  Amikor néztem Trump Donáld bejelentését, háttérben az aggresszív műkeresztény alelnökével, akkor csak egy valami ugrott be, ebben hányan fognak belehalni. Békerendezés nemhogy a nullára csökkent, hanem... Hogy fog fellépni a nagy bölcs világhatalomként Ámerika ezután??? Ki hallgat egy ilyen döntőbíróra ? Ki fog leülni a tárgyalóasztalhoz ??? Mekkora kockázata van a sorozatos terrorakcióknak pl. amerikai kirendeltségeknél szerte a világban ? Hogy kapcsolódik ez a bejelentés orosz vizsgálatokhoz és Szaud-Arábia új külpolitikájához ? Háború Iránnal szemben ? Arról nem is beszélve, Isisnél sokkal nagyobb "hagyománnyal" és történettel bíró terrorszervezeteket aktivizálnak újra Nyugat fel ...

  Sz@rt lesz itt béke. Egyoldalúan majd keresztüll tetszenek nyomni mindent... Gondolja az óvodás Trump R. Muellerrel a hátában... Mintha ez olyan könnyű lenne...

  Mintha egy kommentben majd megmondjuk, sőt kinyilatkoztatjuk, mi legyen Jeruzsálemmel...

  Ennyire ne legyünk már infantilis hülyegyerekek ! Könyörgöm !
 9. 9
  IpiApacs
  2017. december 07., csütörtök 12:56
  Persze, Izrael állam és népe tagadja le, hogy Jeruzsálem a fővárosa, mert az arabok erőszakkal fenyegetőznek! És ezt - a tények és az igazság szembeköpését! - várja el a világ nagy része is, akkor tehát hajrá dugja minden zsidó a homokba a fejét és hazudja továbbra is azt, hogy Tel Aviv az ország fővárosa... Ez aztán a megoldás! A ócska hazudozás.
  A franciáknak ki mondja meg, hogy ne Párizs legyen a fővárosuk? Mi a helyzet Budapestel? Majd a románok megmondják, hogy jó lesz nektek Kecskemét is?!
  Szégyen, amit egyesek itt írnak!
  Magyarországnak mihamarabb el kell ismernie, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa és a nagykövetségünket is a lehető leghamarabb időn belül oda kell áthelyeznie!
 10. 10
  IpiApacs
  2017. december 07., csütörtök 13:01
  ... Az ócska hazudozás. Kijavítva.

  Különben meg Trump pontosan azt tette, amit a választási kampányban megígért. Elvárható volt tőle, hogy tartsa a szavát! Persze egyesek szerint más a választási ígérgetés meg más a felelős kormányzás, tudjuk! Éljen a hazudozás, mi?!

Komment írásához