Merkel pártja nem ad ajánlást képviselőinek, hogy szavazzanak a Sargentini-jelentésről

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 08., 07:47
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló jelentésről a konzervatív CDU-CSU pártok EP-képviselői úgy tűnik, önállóan dönthetnek.

Kétnapos tanácskozást követően Angela Merkel pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetősége arra a döntésre jutott, hogy nem ad ajánlást európai parlamenti képviselőinek arra, hogyan szavazzanak a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló, úgynevezett Sargentini-jelentésről – közölte Volker Kauder frakcióvezető kérdésre válaszolva az eseményt záró sajtótájékoztatón.

Alexander Dobrindt, a frakció CSU-s tagjainak vezetője azt mondta, csak tanácsolni tudja, fontolják meg a döntést, "nem egy akármilyen országról van szó, hanem Németország egyik legszorosabb szomszédjáról" – írja az MTI. Dobrindt szerint bárki szabadon megítélheti a Magyarországon zajló folyamatokat, de visszafogottságra van szükség, és annak belátására, hogy Magyarország demokratikus ország, amellyel szemben nem szabad felemelt mutatóujjal fenyegetőzni csak azért, mert nem tetszenek az országban hozott döntések. A CSU vezetője hangsúlyozta: Magyarország szabad ország, szuverén döntéssekkel, polgárai pedig többször is abszolút többséggel erősítették meg a kormányt.

A 751 tagú Európai Parlamentben 34 képviselő tartozik a CDU-CSU-hoz. Az EP várhatóan szeptember 19-én szavaz a Sargentini-jelentésről.

Amikor tavaly májusban az EP először szavazott a témában, megrendeljék-e a Sargentini-jelentés elkészítését, a 216 néppárti képviselőből 67 támogatta a magyar kormány elleni fellépést, és 40 tartózkodott.

A dokumentumot összeállító Judith Sargentini csütörtökön úgy nyilatkozott, igen szoros szavazás várható a magyarországi különjelentés ügyében az Európai Parlament (EP) jövő heti plenáris ülésén. Sargentini szerint képviselőtársainak túlnyomó többsége egyetért jelentése megállapításaival, de a pártpolitika bezavarhat.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 08., 07:47
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2018. szeptember 08., szombat 16:15
    Lelkiismeretlenségi szabadság.

Komment írásához