Nem kiáltották ki Katalónia függetlenségét

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 10., 20:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Tárgyalások kezdődnek, az elnök nyugalomra inti a médiát és a pártokat.

Az elmúlt hetek viharos eseményei után, ma egész Európa lélegzetvisszafojtva figyelte Carles Puigdemont katalán elnök beszédét, vajon kikiáltja-e Katalónia függetlenségét. A légkör meglehetősen feszült lehetett, hiszen a spanyol kormány múlt héten arról beszélt, hogy a függetlenség kikiáltása esetén felfüggesztik Katalónia autonómiáját, mert erre lehetőséget nyújt a spanyol alkotmány. Az esti beszéd a tervezettnél eleve csúszott egy órát, végül elmaradt a nagy bejelentés, mert úgy határoztak, tárgyalások útján szeretnék elérni céljaikat.

A közvélemény-kutatások szerint egyébként a katalánok többsége nem támogatja a teljes elszakadást, ezért a hétvégén több százezer egységpárti tüntetett Barcelonában.

A katalán elnök mindenkit nyugalomra intett, ugyanis demokratikus úton szeretné rendezni a kialakult helyzetet. Pár mondatot spanyolul intézett a spanyol népnek: azt szeretné, ha megértenék, ők is normális emberek, nem őrültek, nyitottak a párbeszédre és nem a demokrácia ellen harcolnak.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 10., 20:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 16
  Hóvarjú
  2017. október 11., szerda 15:45
  A nacionalizmus öl, pusztít és nyomorba dönt, gratulálok a katalán kormánynak, hogy a 2008-as válságból kikecmergett Spanyolországot sikerül újra a válságba taszítania. Felelőtlen nacionalista faszkalapok.
 2. 15
  rworse
  2017. október 11., szerda 15:39
  yoyo, 6, 7

  Az egyetlen jó iránynak én a határok nélküli Föld Uniót látnám. A határok átrajzolgatásáról csak azért beszéltem, mert az egyelőre talán kevésbé naiv álom. De persze határok nélküli Földben gondolkodnék én, ha rajtam múlna. A Föld egy ország, egy állam lenne, határok nélkül, népi kulturális önkormányzatokkal, persze csak olyan kulturális elemekkel, amelyek megfelnek az emberi jogok egyetemes egyezményének.
 3. 14
  yoyo
  2017. október 11., szerda 13:08
  Cyrano, 12:
  "Néha egy lépéssel előbbre kellene látni"
  ja, ettől borul el az ember agya. A megátalkodottság, a felelőtlenség, a kalandorság és az önpusztítás mindig benne volt a világban, de hogy ez legyen a "főáram", az talán még ennyire soha nem.

  A csúcsa ennek, hogy a Földet úgyis elbasztuk, menjünk át egy másik bolygóra, nehogy egy kicsit uralkodni kelljen magunkon, egy kis önmérsékletet kelljen tanúsítani.
 4. 13
  yoyo
  2017. október 11., szerda 12:54
  Tiszapolgári, persze, konfliktusok mindig lesznek, és minden konfliktust lehet normálisan megközelíteni (például úgy, hogy egy egyoldalú izmozás helyett, ha utólag is, de kijelenteni, hogy beszéljünk róla). A határosdi, az elhatárolósdi, a ha-nem-adsz,-szakítok, az más, abból már nem lehet visszalépni.
 5. 12
  Cyrano
  2017. október 11., szerda 12:53
  Nem beszélve arról, hogy a sok apró ország gazdaságával szemben ott van Kína + a többi feltörekvő ázsiai és dél-amerikai ország , valamint az US. Néha egy lépéssel előbbre kellene látni
 6. 11
  Cyrano
  2017. október 11., szerda 12:51
  Az a jobb gazdaság szépen le fog csüccsenni, már most is látszik. Nem mennek a turisták, néhány nagy cég már bejelentette, hogy kivonul - szóval lőttek egy nagy öngólt, ahogy az angolok is.
  A bizonytalanság mindig a gazdasági fejlődés ellen hat.
 7. 10
  tiszapolgári
  2017. október 11., szerda 12:42
  yoyo

  Kárpátalján ma is békében megvan egymás mellett a 6-7 féle nemzetiség, és az autonómiát az ottani ukránok is szeretnék (legalábbis az általam megkérdezett magyarok szerint). A Kijevvel szembeni ellenérzések valamennyi népességet jellemzik, a kárpátaljai ukránokat és természetesen a ruszinokat is beleértve.
  De Ukrajna az oktatási törvénnyel is jelezte, hogy csak egyszer volt Budán kutyavásár (krími autonómia).
 8. 9
  tiszapolgári
  2017. október 11., szerda 12:27
  Nem biztos, hogy a határok nélküli Európa különböző régióit irányító önkormányzatok között nem lennének konfliktusok. Nyilván mindegyik a központi támogatásokért versengene, és Brüsszelnek akkor is ugyanúgy segítenie kellene a szegényebb, például Erdély régiót, mint most. Ami valószínűleg nem tetszene mondjuk a rengeteg iparűzési adót befizető Ruhr-vidék régiónak. A Kelet és a Nyugat közötti szakadék ugyanúgy megmaradna, vagy még súlyosbodna is a keleti munkavállalók elvándorlása miatt.
 9. 8
  yoyo
  2017. október 11., szerda 12:24
  A Tiszapolgári által említett Kárpátalja annyiból sajnos más helyzetben van, mint más magyarlakta szomszéd területek, mert annál kevés valószínűtlenebb lehet, mint hogy Ukrajna és közöttünk megszűnjenek a határok. Viszont baromi nehezen tudnám elképzelni, hogy egy kárpátaljai autonómia ne indítaná be a kárpátiás magyarok nyálelválasztását, ami a végzet felé sodorhat mindannyiunkat ismét.
 10. 7
  yoyo
  2017. október 11., szerda 12:10
  Az egyetlen jó iránynak a határok nélküli Európai Uniót tudom elképzelni.
  Minden egymás érzékenységét baszogató elszakadás, területmódosítás csak egy későbbi elkerülhetetlen konfliktus alapja lehet, ezt már tudhatnánk.
  Persze, ebben a keleti fertályban aligha fejlődik a világ ebben az irányban, és egyre valószínűtlenebb, hogy ne érjen be előbb-utóbb ismét a sok egymástól, egymásra zihálás.

Komment írásához