Orbán „úgy állítja be a helyzetet, mintha még mindig százezrek lennének úton Európa felé”

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. jan. 06., 15:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A kormányfő német roadshow-ja nem maradt visszhang nélkül.

A napokban Orbán Viktor miniszterelnök Németországban a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségi parlamenti (Bundestag) képviselői tanácskozásán járt. A német sajtó a kormányfő bajorországi látogatásával összefüggésben foglalkozott Magyarországgal, az ezzel kapcsolatos írásokból közölt szemlét szombaton a Magyar Távirati Iroda.

Orbán a „magyar szocializmus sírásója”

A Die Welt című napilap online kiadásában Orbán úgy tesz, mintha menekültek százezrei lennének úton címmel közölte Thomas Vitzhum összeállítását, amely szerint a CSU „körüludvarolja Orbánt”, akinek feladata a bajor párt önbizalmának erősítése, azonban a bajorok és a magyar kormányfő a politika tartalmát illetően már nem állnak annyira közel egymáshoz, mint a menekültválságban.

Kifejtette, hogy a parlamenti választásra készülő magyar kormányfő számára a nagyszabású fogadtatás Németországban egy üzenet a magyar választóknak, az őszi tartományi parlamenti választásra készülő CSU számára pedig Orbán fogadása „jelzés is a konzervatív polgároknak”, akik más pártokra szavaztak a tavalyi szövetségi parlamenti választáson.

A CSU számára Orbán a „magyar szocializmus sírásója”, a menekültpolitikában kemény irányvonal megtestesítője, az EU-integráció ügyében pedig a kétkedőkhöz, szkeptikusokhoz tartozik, akik valamennyi területen az integráció visszafordítását, a nemzetállamok erősítését szorgalmazzák.

Azonban 2018 nem 2015, amikor a CSU-nak az Angela Merkel menekültpolitikájával szembeszálló politikusként volt szüksége Orbánra. Az idők megváltoztak, és a CSU-s szövetségi parlamenti képviselők közül messze nem mindenki volt boldog a magyar kormányfő meghívásától, akinek így bírálatokkal is szembesülnie kellett – írta a Die Welt szerzője, a többi között hozzátéve, hogy míg a CSU-ban azt hangsúlyozzák, hogy 2015 óta sok eredményt sikerült elérni, Orbán „úgy állítja be a helyzetet, mintha még mindig százezrek lennének úton Európa felé”.

Tényleg érdekében áll a CSU-nak Orbán ajnározása?

Orbán Viktor miniszterelnök (k), Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök (b) és Alexander Dobrindt, a Keresztényszociális Unió (CSU) parlamenti képviselő

Orbán Viktor miniszterelnök (k), Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök (b) és Alexander Dobrindt, a Keresztényszociális Unió (CSU) parlamenti képviselője

Fotó: MTI

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap szombati számában Az ő barátja címmel közölte Klaus-Dieter Frankenberger kommentárját, amely szerint a bajor Keresztényszociális Unióban (CSU) nagyon a szívükbe zárták Orbán Viktort, és gyakran meg is hívják, de nem tudni, hogy azért-e, mert a „menekültelhárítási csata hősét tisztelik benne”, vagy azért, mert más érdekek kötik őket össze Magyarországgal. Mindenesetre egy ilyen fellépés lehetőséget kínál Orbán bírálóinak, hogy felhánytorgassák a szabadságjogok megsértését, neki pedig arra, hogy magát „a keresztény Nyugat megmentőjeként” beállítva még nagyobb nyilvánossághoz jusson és felháborodást okozzon.

A FAZ szerzője hozzátette: dicséretes, hogy a CSU keresi a rendszeres kapcsolat lehetőségét a közép-európai kormányfőkkel, „de jobban is odafigyelhetett volna, mielőtt felmenti Orbánt” a jogállamisággal kapcsolatos ügyekben. Hangsúlyozta: Orbán az integrációhoz kételkedéssel viszonyuló vezetők közé tartozik az EU-ban, ami nem bűn, de kérdés, vajon ez érdekében áll-e a CSU-nak, amely ugyan indokoltan utasítja el az európai egyesült államok gondolatát, de pontosan látja, hogy „Németországnak kell viselnie a legnagyobb terhet, ha mások megtagadják a tehermegosztást”.

Nem mindenki tartotta jó ötletnek Orbán meghívását

A Spiegel Online hírportál Fegyvertársak között címmel közölte Florian Gathmann írását, amely szerint Orbán Viktor „maximális figyelmet” biztosít a CSU-s szövetségi parlamenti képviselők találkozójának, de „fellépése nem csak segít a pártnak”. A szerző kifejtette, hogy Horst Seehofer és sokan mások a CSU-ban „egyet s mást elnéznek” Orbán Viktornak, és nem tesznek különbséget a „fiatal és a mostani” énje között, az egykori szabadságharcos és a mai kormányfő között, aki „szívesen korlátozza országában a másként gondolkodók szabadságát”, a Soros György által finanszírozott CEU elleni harcot „antiszemita minták” alapján folytatja, és az utóbbi években rendre szembehelyezkedett az EU döntéseivel, különösen a menekültpolitikában.

A szerző szerint mindez nem fér össze a „lényegében egyértelműen EU-párti” CSU-val, amely évtizedek óta a gyakorlatban mutatja meg, hogy miként kell egy tartományt a „világra nyitott, plurális” módon kormányozni. Így a CSU-ban egyesek nem is tartották jó ötletnek Orbán meghívását, bár ezt senki sem mondja ki nyíltan.

Ugyanakkor a tanácskozást a szervezők a polgári-konzervatív politika csúcstalálkozójának szánták, és ebbe „mégiscsak beleillik Orbán, aki Európában mindenkinél keményebb a menekültpolitikában, és fellépése provokáció is a testvérpárt Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és különösen annak elnökével, Angela Merkellel szemben”.

Ezt megúszták: Orbán Viktor kijelentette, hogy nem kíván beavatkozni a német belpolitikába

De azért továbbra is tekintsék „Bajorország végvári kapitányának”. Orbán Viktor Németországban a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségi parlamenti (Bundestag) képviselői tanácskozásának második napján, Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel, a CSU vezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatót.

 

 

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. jan. 06., 15:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  Cyrano
  2018. január 07., 08:46
  Annyi azért ugye megvan, galambócskám, hogy Irakban kinyírták az IS-t és Szíriában is végjáték folyik. (Ha imádottjának jó barátja - már amennyiben barátságnak tekinthető, hogy a OrvBán időről időre térdre ereszkedik Putyin előtt - nem kavarna be, már ott is béke lenne.) Hülyék lennének eljönni a hazájukból.
  Akik vannak Olaszországban és Görögországban rekedtek, ott kellene a segítség. Tudom, bonyolult ez magának, gyerekkorában a faék volt a logikai játéka. Azóta csak visszafejlődött.
 2. 2
  harcolj
  2018. január 06., szombat 20:20
  Megtalálták galambocskáj oduját- trolltársait elszállították- ő maga kimenekült:

  http://magyarnarancs.hu/elet_mod/mi-lehet-a-legmeglepobb-egy-kivagott-faban-egy-deneverkolonia-108596
 3. 1
  galambocskám
  2018. január 06., szombat 16:28
  Ja, vagy úgy. Nincsenek. Hát ez jó hír.

Komment írásához