Orbán Viktor „az európai szélsőjobboldal vezető figurájává” vált

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 09., 16:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

De a Le Monde szerint a Néppárt így sem zárja ki a Fideszt.

Az Európai Néppárt sajnálná Orbánt kizárni címmel közölt elemzést a Le Monde, amelyet az MTI szemlézett szombat kora délután. A francia balközép napilap szerint az Európai Néppártban (EPP) a többség „nehéz” tagnak gondolja Orbán Viktort, de egyelőre taktikus okok miatt szóba se jön a kizárása. Az európai jobboldal ugyanis a magyar miniszterelnöktől „reméli a populisták feltartóztatását, akiknek pedig modellként szolgál”.

A cikkszerző, Cécile Ducourtieux szerint a látszat ellenére az Európai Néppárt törékennyé és megosztottá vált „a szélsőjobboldali populista erők kelet-európai és olaszországi megerősödése miatt”. Az EPP-nek mindeddig sikerült az Európai Parlamentben a vezető helyét megőriznie, de amióta Mariano Rajoy elvesztette miniszterelnöki tisztét Spanyolországban, pánik lett úrrá. Alain Lamassoure, a francia jobbközép Köztársaságiak képviselője a lapnak elmondta: a jövő évi európai parlamenti választásokon nem valószínű, hogy több francia jobboldali jelölt nyer mandátumot, mint fideszes.

A cikkszerző úgy látja, hogy Orbán Viktor „az európai szélsőjobboldal vezető figurájává” vált, akire Matteo Salvini, az olasz Liga és Marine Le Pen, a francia Nemzeti Összefogás (korábbi Nemzeti Front) elnöke, vagy Steve Bannon volt amerikai elnöki főtanácsadó példaként tekint.

A németek azért akarják Orbánt bent tartani a Le Monde szerint, mert számukra ez a „Kelet és Nyugat közötti összetartozás” biztosítéka.

Dorgálásra igen, kizárásra nem számíthat Orbán Viktor az Európai Néppárttól

Az EPP úgy véli, Orbán Viktorra nagyobb befolyást lehet gyakorolni a szervezeten belül. Barátságos figyelmeztetésre számíthat csupán Orbán Viktor az Európai Néppárt (EPP) vezetőitől, számolt be róla a Népszava. Az EPP-hez közelálló források megerősítették a lapnak, hogy Joseph Daul pártelnök és Manfred Weber európai parlamenti frakcióvezető szerdán ül tárgyalóasztalhoz a magyar miniszterelnökkel.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 09., 16:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  harcolj
  2018. június 10., 10:23
  Pocakos szar.
 2. 6
  naki
  2018. június 10., 08:15
  Takony.
 3. 5
  harcolj
  2018. június 09., szombat 20:48
  Nyilván nem lökik ki, ezt ő is tudja , elviseli hogy bunyevácnak nézik (az is persze) oszt jónapot. Mondjuk még így is több a róla megjelent kritika, és az objektív vélemény a német lakokban TV-kben mint itthon.
 4. 4
  hóvarjú
  2018. június 09., szombat 17:20
  A Felcsút-München-Róma... tengely, nem szeretnék Európa helyében lenni.
  Magasabbra a tetőt ácsok, Orbán Viktor érkezik Volkswagen kisbusszal! Páncélozottan, mint Árész, a lángész.
 5. 3
  Kovacs
  2018. június 09., szombat 17:05
  2: "Miért oly ijesztő az?" Azért, mert a Néppártnak akkor több mint a felét ki kellene rúgnia, aki ott tömörül. Egyenes ágon repülni kellene a CSU-nak. "Svunggal".
 6. 2
  rworse
  2018. június 09., szombat 16:53
  A Néppárt rúgja ki orbánékat, és ha szükséges, alkosson koalíciót más demokratákkal. Miért olyan ijesztő az?
 7. 1
  Kovacs
  2018. június 09., szombat 16:47
  Gratulálunk. Az Európai Néppárt egy sokszínű multipárt. A gyepes kereszténytől a hun náciig mindenkit szívesen látnak. A magyar miniszterelnök a híd a nyugati és a keleti rasszizmus között. Az "összetartozás" bizonyítékaként. A büszkeségtől mindjárt elájulunk...

Komment írásához