Orbán Viktor orosz példaképét komoly vád érte: a brit parlament szerint Putyin Londonban mossa tisztára a pénzét

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 21., 18:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Korrupciós ügyekről van szó.

A brit parlament jelentése szerint különböző orosz korrupciós ügyletekből származó pénzt mosnak tisztára a londoni ingatlanpiacon a Kremlhez közel állók.

Ez Nagy-Britannia nemzetbiztonsági érdekeit sérti és nemzetközi befolyását gyengíti, hisz’ a brit kormány eltűri a nagyon nagy értékű, korrupciós ügyekből eredő orosz tőke folyamatos „átmosását” a londoni pénzügyi szektoron és az ingatlanpiacon keresztül – áll a brit parlament alsóházának külügyi bizottsága által összeállított, hétfőn ismertetett átfogó elemzésben.

A tanulmány elkészítéséhez meghallgatott szakértők szerint minimum egymilliárd fontról (azaz több mint 360 milliárd forintról) lehet szó a Londonban havonta összesen tisztára mosott korrupciós pénzek értékét tekintve. Az elemzés szerint ennek a pénznek közel fele Oroszországból érkezik.

A Transparency International korrupciófigyelő nemzetközi civil szervezet brit tagozata korábban 176 olyan nagy értékű luxusingatlant azonosított Nagy-Britanniában, amelyeket tulajdonosaik „gyanús pénzekből” vásároltak. A szervezet becslése szerint ezeknek az ingatlanoknak a piaci összértéke 4,4 milliárd font (csaknem 1600 milliárd forint), a kétes eredetű ingatlanvagyonnak pedig több mint 20 százaléka „orosz egyénekhez” kötődik.

A becslések csak a szabad hozzáférésű forrásokból beszerezhető adatokra épülnek, vagyis könnyen lehet, hogy meg sem közelítik a valós adatok nagyságát.

Az alsóházi testület felszólította a brit kormányt, hogy foganatosítson szankciókat még több olyan egyén ellen, akiknek tevékenysége „a Kremlhez köthető”, és akik felelősek az emberi jogok súlyos megsértéséért. A jelentés szerint – az Egyesült Államokkal, az EU-val és a hét vezető ipari hatalommal (G7) együttműködve – Londonnak szigorítania kell a szankciórendszer azon elemeit is, amelyek jelenleg lehetővé teszik, hogy Oroszország szankcionált bankok segítségével jelenjen meg új szuverén kötvényekkel a nemzetközi tőkepiacon. A brit kormány már bejelentett terveket a pénzmosás elleni fellépés erősítésére.

(MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 21., 18:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  2018. május 22., kedd 01:22
  Miből élnének az angolok, ha már a mosoda se működne?
  Ha igaz, ami a cikkben (MTI) áll, akkor az csak és csakis az angol jogalkotás és -szolgáltatás hibája, miért nem teszik a hivataluk a dolgukat?
  Ha a "kétes" esetek 20%-a az orosz, akkor miért csak az oroszok ellen kell szankciókat hozni? (Pl. olyan pitiáner módon, hogy halogatják a szimpi Abramovics üzleti vízumának meghosszabbítását?)
  Aki már vásárolt külföldön ingatlant, az tudja, hogy ez, amit itt előadtak, az szimpla hülyeség, szakmailag egy nagy 0.
 2. 1
  rworse
  2018. május 21., hétfő 20:47
  A magyar közpénzjelleget vesztett exközpénzek zömét is Londonban mossák.

Komment írásához