Orbánnal melegítene a CSU a koalíciós tárgyalásokra

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 28., 15:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Merkel bajor partnerei a távolságtartásukat akarhatják kifejezni a magyar miniszterelnök meghívásával.

A bajorországi Keresztényszociális Unió (CSU) meghívta Orbán Viktort január eleji párttalálkozójára – írta ma reggel a Politico hírlevele a bajor médiára hivatkozva. A hírt csütörtök délután a CSU egy szóvivője megerősítette, de magyar kormánykörökből még nem kommentálták, így egyelőre azt sem tudni, Orbán elfogadta-e a meghívást.

Várhatóan január 7-én kezdődik a németországi kormánykoalíciós tárgyalások előkészítése a CDU/CSU és a szociáldemokrata SPD között. Korábban a CDU/CSU, a liberálisok és a zöldek tárgyalásai nem vezettek eredményre, így Németországnak a szeptember végi választások óta ügyvezető kormánya van.

Merkelék bajorországi testvérpártja, a CSU még a CDU-nál is nagyobb veszteségeket szenvedett el szeptemberben, amit leginkább a kancellár „balra tolódásának” tudnak be a pártban. Mivel 2018-ban Bajorországban tartományi választások lesznek, a CSU igyekszik Merkeltől markánsan jobbra pozicionálni magát, ami megnehezítheti a tárgyalásokat a szocdemekkel.

Orbán meghívásával valószínűleg azt kívánják jelezni, hogy különösen a menekültkérdésben szigorúbb politikát szeretnének látni a szövetségi kormánytól. Horst Seehofer bajor miniszterelnök korábban is dicsérte Orbán „bevándorláspolitikáját”, a két politikus az utóbbi években több találkozót is adott egymásnak.

Markus Söder a CSU kongresszusán

Markus Söder a CSU kongresszusán

Fotó: Philipp Gülland/MTI/EPA

A CSU egyébként Markus Söder jelenlegi pénzügyminisztert fogja jelölni miniszterelnöknek a jövő évi tartományi választásokon, de Horst Seehofer megtarthatja pártelnöki pozícióját.

 

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 28., 15:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  rworse
  2017. december 28., csütörtök 18:12
  Nem bánnám, ha a CSU leválna a CDU-ról, aztán menne magában, ahogyan tud.
 2. 4
  Juliusz
  2017. december 28., csütörtök 17:27
  Igen, ott lesz Kurz is, Orbán is, egy kolostorban csikorgatják majd a fogaikat. De az igazi csapás az lesz, ha Seehofer elnyeri a külügyet. Az SPD a pénzügyet kéri, pedig amúgy Schulznak járna a külügyminiszteri stallum.
 3. 3
  harcolj
  2017. december 28., csütörtök 17:12
  Két összeillő ember...
 4. 2
  harcolj
  2017. december 28., csütörtök 17:12
  Tudtommal. Ja. Infot elsőkézből galambocskájtól. Guánóból olvassa ki a jövőt.
 5. 1
  galambocskám
  2017. december 28., csütörtök 16:28
  Is. Tudtommal Kurzot is meghívták.

Komment írásához