Pénzbüntetést kapott a spanyol kormánypárt egy korrupciós ügyben

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. máj. 25., 16:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az ellenzék előre hozná a választást.

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel szemben a parlamentnek a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) pénteken. Az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt előre hozott parlamenti választásokat követel a kormányfőtől.

A törvényhozás legnagyobb ellenzéki erejének számító PSOE azzal indokolta kezdeményezését, hogy a spanyol központi büntetőbíróság csütörtökön ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is.

A pártra 245 ezer euró (77,9 millió forint) pénzbüntetést szabott ki a bíróság.
A PP közölte: fellebbez a nem jogerős ítélet ellen, és hangsúlyozta, hogy sem a jelenlegi, sem a korábbi pártvezetés nem volt gyanúsított az ügyben.

José Manuel Villegas, az Állampolgárok párt főtitkára pénteki sajtótájékoztatóján felszólította a miniszterelnököt, hogy írjon ki előre hozott parlamenti választásokat Spanyolországban.
Ellenkező esetben ők maguk is bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormánnyal szemben – tette hozzá, és kiemelte: új miniszterelnök megnevezése helyett ők azt szorgalmazzák, hogy a parlament oszlassa fel magát.

A spanyol kormányfő ellen tavaly a baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) pártszövetség kezdeményezett bizalmi szavazást a parlamentben a kormánypárt korrupciós ügyei miatt. A képviselők többsége akkor elutasította Mariano Rajoy leváltását.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. máj. 25., 16:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Mariano Rajoy
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához