Pisztolyukkal szavaztak Brazíliában a szélsőjobboldali elnökjelöltre

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. okt. 09., 17:44
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Szó szerint.

Jair Bolsonaro szélsőjobboldali elnökjelölt nagy népszerűségre tett szert a kampányban, főleg annak köszönhetően, hogy az ország mostani veztése körül sok a korrupciós botrány, és Bolsonaro pedig a korrupció elleni fellépést, és nagy ívű privatizációt hirdetett meg. Bolsorano beszántaná a brazil parlamentet, és több hajmeresztő kijelentése is volt korábban. Inkább látnám holtan a fiamat, mint hogy meleg legyen, mondta egy ízben, a szociális problémákat pedig úgy oldaná meg, hogy sterilizáltatná a szegényeket. A 63 éves volt katonatiszt lazítana a fegyvertartási szabályokon is, és vélhetően részben emiatt sokan a pisztolyukkal adták le szavazatukat vasárnap, amit rendre meg is osztottak az interneten.

A vasárnapi voksoláson Bolsonaro a voksok 46 százalékát kapta, míg a választás másik nagy esélyesére, a baloldali Munkáspárt jelöltje, a libanoni keresztény származású Fernando Haddadra 29 százalék szavazott alulmaradt vele szemben.
A szélső jobboldali elnökjelölt azt, hogy nem szerezte meg a szavazatok legkevesebb 50 százalékát, pont annak tudta be, hogy „problémák merültek fel az elektronikus szavazóurnákkal“. 
Az elnökválasztás második fordulóját október 28-án rendezik.

Brazíliában vasárnap parlamenti választásokat is tartottak. Ezen Bolsonaro pártja, a Szociálliberális Párt az eddigi egyről 52-re növelte képviselői számát a brazil törvényhozás alsóházában, így a második legnagyobb erővé lépett elő a képviselőházban. Haddad pártja, a PT 56 helyet szerzett.
A szélsőjobboldali elnökjelölt fia, Eduardo Bolsonaro képviselőként  csaknem 2 millió szavazatot kapott.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. okt. 09., 17:44
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához