Sargentini-jelentés: következő fázisba lép a hetes cikk szerinti eljárás

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. okt. 09., 20:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Jövő héten az európai uniós tagállamok illetékes minisztereinek tanácsa elé kerül az alapszerződés hetes cikke szerinti, Magyarországgal szemben megindított jogállamisági eljárás ügye.

A keddi luxembourgi ülésen az EU soros osztrák elnöksége először tájékoztatja a tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó képviselőit, hogy miként kívánják lefolytatni az eljárást, a résztvevők ezután megvitathatják a kérdést.
Ez csak az első lépés a folyamatban, amely hosszú ideig is elhúzódhat. A hetes cikk szerinti eljárást az Európai Parlament kezdeményezte szeptember 12-én, a testület szerint ugyanis Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének. Következő lépésként a miniszterek tanácsa négyötödös többséggel dönt majd arról, hogy valós-e ez a veszély.
Az atomfegyverként is emlegetett hetes cikk olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely az uniós alapértékek súlyos és rendszerszintű megsértése esetén végső soron akár az érintett állam szavazati jogának felfüggesztésével vagy más komoly szankciókkal is járhat, de ehhez az összes többi EU-tag egyöntetű támogatása szükséges az Európai Tanácsban, amit az elemzők szinte kizártnak tartanak, mert az Orbán-kormánnyal baráti viszonyt ápoló Lengyelország többször kijelentette: meg fogja vétózni a döntést.
Jövő kedden a tanács folytatja a Lengyelországgal szemben még tavaly decemberben megindított eljárást is, melynek keretében már kétszer is meghallgatták a varsói kormány hivatalos álláspontját az Európai Bizottság és számos tagállam által aggályosnak tartott kérdésekről.

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. okt. 09., 20:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2018. október 09., kedd 23:46
    Remélem, segít az Unió, és végigviszi az eljárást - nem "fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének", hanem megvalósul a rendszerszintű sérítése mindennap, szakmányban.

Komment írásához