Spanyolország hamarosan a legjelentősebb útvonallá válhat a menekültek számára

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. júl. 07., 12:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Frontex vezetője szerint a menekülőket Afrikában kellene elhelyezni, így akit kimentenek a Földközi-tengerből, nem kerülne automatikusan Európába.

A migrációs útvonalak alakulása szempontjából jelenleg Spanyolország ad leginkább okot az aggodalomra – mondta Fabrice Leggeri, az európai uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex vezetője a Welt am Sonntag című német lapnak.

„Ha azt kérdezik, mi a legnagyobb aggodalmam jelenleg, Spanyolországot nevezném meg” – fogalmazott a francia diplomata. Júniusban ugyanis mintegy 6000 ember kelt át a Földközi-tengeren Spanyolországba, „és ha a számok ugyanúgy emelkednek tovább, mint most, akkor ez az útvonal válik majd a legjelentősebbé” – magyarázta Leggeri.

Hozzátette, az érkezők nagyjából fele marokkói, a többiek Nyugat-Afrika más országaiból jöttek. A Frontex adatai szerint az Európába tartó emberek már pár hónapja Nigernél nem Líbia, hanem inkább Marokkó felé veszik az irányt.

false

Leggeri úgy véli, tervet kellene kidolgozni arra, hogyan lehetne az embereket Afrikában elhelyezni, hogy megszüntethető legyen az az „automatizmus”, hogy akit kimentenek, azt rögtön Európába hozzák. „Akkor tudunk hatékonyan fellépni a bűnözők üzleti modellje ellen, ha ez az automatizmus megszűnik” – hangoztatta Fabrice Leggeri.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint a korábbiaknál egyre kevesebben érik el Európa partjait a Földközi-tengeren: 2016-ban 232 ezer, tavaly 101 ezer, idén pedig 46 500 férfi, nő és gyerek érkezett dél felől a kontinensre januártól július elejéig.

(MTI)

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. júl. 07., 12:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    Kovacs
    2018. július 07., szombat 16:57
    Leggeri úgy véli, tervet kellene kidolgozni arra, hogyan lehetne az embereket Afrikában elhelyezni, hogy megszüntethető legyen az az "automatizmus", hogy akit kimentenek, azt rögtön Európába hozzák."Akkor tudunk hatékonyan fellépni a bűnözők üzleti modellje ellen, ha ez az automatizmus megszűnik."
    Az ilyen jellegű mondatok már lassan elérik az éviáni menekültügyi 1938-as konferencia színvonalát. Akkor sem szégyellte magát senki. Ez is egy automatizmus. A nem szégyenlés automatizmusa.

Komment írásához