Spanyolország visszaveszi a németektől a továbbutazó menedékkérőket

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. aug. 08., 17:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Merkelék megkötötték az első kétoldalú megállapodást.

Megállapodást kötött a német szövetségi kormány a spanyol kabinettel a Spanyolországban regisztrált, majd a német határon feltartóztatott menedékkérők visszaküldéséről – jelentették be szerdán Berlinben.

Eleonore Petermann belügyi szóvivő elmondta, hogy az augusztus 11-től hatályos megállapodás értelmében a német hatóságok 48 órán belül visszaküldhetik a Spanyolországban menedékkérőként regisztrált embereket, akiket határellenőrzés során feltartóztatnak.

A spanyol fél feltétel és ellenszolgáltatás nélkül fogadja vissza ezeket a menedékkérőket. A megállapodást hétfőn kötötték meg, hivatalos aláírási ünnepséget nem tartottak – ismertette Eleonore Petermann a berlini kormányszóvivői tájékoztatón kérdésekre válaszolva.

A német kormány ugyanilyen megállapodást tervez Olaszországgal és Görögországgal is. A belügyminisztérium képviselői által folytatott tárgyalások még nem értek véget – mondta a szóvivő.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) legutóbbi adatai szerint Spanyolországban július végéig 23 500 menedékkérőt regisztráltak, így a délnyugat-európai ország az Észak-Afrika felől az Európai Unióba irányuló migráció legfőbb célországa. A második helyen Olaszország áll 18 500 fővel, a harmadik Görögország 16 000 új érkezővel.

A német határon feltartóztatott menedékkérők visszaküldéséről szóló kétoldalú megállapodások kidolgozásáról július elején egyeztek meg a német koalíciós pártok. A megegyezéssel lezárták a belügyminiszter, Horst Seehofer vezette bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) menekültügyi vitáját, amely arról szólt, hogy miként lehet megtagadni a belépést a határ állandó ellenőrzés alá vont pontjain – a bajor–osztrák határ három átkelőjénél – a máshol már regisztrált menedékkérőktől.

Horst Seehofer és a CSU eredetileg azt szorgalmazta, hogy mindentől függetlenül és feltétlenül fordítsák vissza ezeket az embereket. Angela Merkel és a CDU azt az álláspontot képviselte, hogy egyoldalúan nem lehet megszigorítani a határigazgatást, a máshol regisztrált menedékkérőket csak az érintett társországokkal egyeztetve lehet visszafordítani.

Az EU-s szabályok szerint egyébként az esetek többségében most is lehetőség lenne arra, hogy a menekülteket visszaküldjék abba az országba, ahol először beléptek az unióba. Az úgynevezett dublini rendelet azonban a gyakorlatban igen kevéssé működik. A rendelet 36. cikke szerint a tagállamok kétoldalú megállapodásokat köthetnek a végrehajtás elősegítése, a határidők rövidítése érdekében.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. aug. 08., 17:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    Kovacs
    2018. augusztus 08., szerda 18:22
    Így néz ki, amikor hagyja magát zsarolni egy koalíciós partner. Szégyen. A német szocik pedig mit csinálnak egyébként? Ja, amit mindig. Blamálják magukat. (Ha az unió egyik leggazdagabb országa (ÈS JOGÀLLAMA) így viselkedik, mit várhatunk egyébként a volt szocialista országok jómadzagjaitól)

Komment írásához