Theresa May még ma kézbe veszi a Brexitet

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. júl. 24., 20:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Személyesen irányítja mostantól a tárgyalásokat az EU-val.

Theresa May kormányfő fogja vezetni a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokat az Európai Bizottsággal a jövőben. Ezt maga a miniszterelnök jelentette be a parlamentnek küldött nyilatkozatában kedden, a törvényhozási szünet előtti utolsó ülésnapon.

A kormányfői hivatalban működő különleges kabinet az elmúlt hónapokban már egyre jelentősebb szerepet játszott a Brexit-tárgyalásokon, a mostani bejelentés pedig hivatalossá tette ezt.

A miniszterelnök közölte, hogy az európai uniós tagság megszűnésének folyamatát felügyelő minisztérium (DExEU) élén álló miniszter, a nemrég kinevezett Dominic Raab a helyetteseként fog eljárni a Brexit ügyében, és elsődleges feladata a kilépés hazai előkészítése lesz, arra az eshetőségre is felkészülve, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnik meg 2019 márciusában.

Oliver Robbins, a kormányfő európai ügyekben illetékes tanácsadója az egyik parlamenti bizottságban tartott meghallgatáson hozzátette, ez valószínűleg nem fogja azt jelenteni, hogy Theresa May a jövőben személyesen tárgyal majd az Európai Bizottság főtárgyalójával, Michel Barnier-val. A közvetlen párbeszédben továbbra is a Brexit-miniszter vesz részt. Robbins szerint sokkal inkább arról van szó, hogy a miniszterelnök úgy véli, a Brexit-stratégia és a tárgyalások irányítása a személyes felelőssége.

Kommentárok szerint David Davis, a kilépési tárgyalásokért felelős minisztérium előző, tisztségéről két hete a kormányfő stratégiája miatt lemondó miniszter nehezen tűrte Theresa May hivatala és különösen Oliver Robbins növekvő befolyását a tárgyalásokon.

Utódja, Dominic Raab kedden a parlamentben sürgette az Európai Uniót, hogy reagáljon a brit kormány által a hetekben nyilvánosságra hozott fehér könyvre, amelyben megfogalmazta javaslatait a kilépésről. A politikus szerint októberre megegyezés születhet az Európai Unióval a Brexitről, ehhez azonban Brüsszel részéről is rugalmasságra lesz szükség.

A több mint százoldalas fehér könyv formájában ismertetett javaslatcsomag értelmében az Egyesült Királyság szoros kapcsolatokat tartana fenn a kilépés után az Európai Unióval. A javaslatcsomag közös szabadkereskedelmi térséget indítványoz az EU-nak és közös szabálygyűjteményt tartana fenn vele az áruk kétoldalú forgalmára. Ezt azonban többen is erőteljes fenntartásokkal fogadták a brit kormányban, és lemondott David Davis mellett Boris Johnson külügyminiszter is.

 

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. júl. 24., 20:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Theresa May
Brexit
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához