Törökország: már majdnem 50 ezer ember ül előzetes letartóztatásban

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2017. nov. 24., 10:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ma újabb 79 tanár ellen adtak ki elfogatóparancsot. Éppen a tanárok napján.

Bár már több mint egy év eltelt a tavaly nyári török puccskísérlet óta, a kormány nem tud leállni a megtorlással: újabb 79 korábbi tanár ellen adtak ki ugyanis elfogatóparancsot pénteken a fővárosban, Ankarában és környékén - adta hírül az MTI. A török állami hírügynökség szerint velük kapcsolatban is felmerült a gyanú, hogy kapcsolatban álltak a gülenista hálózattal.

A török vezetés a 2016. július 15-i hatalomátvételi kísérletért az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot és mozgalmát teszi felelőssé. Gülen viszont tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez. Ez viszont nem állítja meg a török kormányt abban, hogy az azóta is tartó rendkívüli állapot keretében több százezer embert bocsásson el a munkahelyéről.

A tanárokat azért tartják veszélyesnek, mert Ankara szerint "a hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami, valamint a magánszférába, és ebben a folyamatban Gülen egyebek mellett saját iskoláira támaszkodott. A török oktatásügyi minisztérium legutóbbi összesítése alapján a kormány az eltelt időszakban több mint ezer gülenista magániskolát bezárt. A mostani gyanúsítottak is ilyen intézményekben tanítottak".

false

 

Fotó: MTI/EPA/A török elnöki hivatal sajtószolgálata

Az elbocsátások és elfogatóparancsok kiadása nem meglepő Törökországban: legutóbb például hétfőn adtak ki elfogatóparancsot 107 tanár ellen. Az elmúlt 16 hónap alatt pedig mintegy 111 ezer állami alkalmazottat menesztettek, illetve 38 ezret felfüggesztettek állásából, összesen 134 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 50 ezret - köztük tanárokat - pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a terrorszervezetnek nyilvánított gülenista hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez.

Jelenleg nagyjából 48 500 gyanúsítottat tartanak előzetes letartóztatásban.

A legszebb az egészben pedig az, hogy november 24-e Törökországban a tanárok napja, amikor országszerte különféle ünnepi rendezvényeket tartanak a tanárok tiszteletére.

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2017. nov. 24., 10:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  tiszapolgári
  2017. november 24., péntek 20:37
  „legutóbb például hétfőn adtak ki elfogatóparancsot 107 tanár ellen”

  Adják át őket nekünk, nálunk úgyis tanárhiány van.
 2. 1
  rworse
  2017. november 24., péntek 13:32
  Nálunk ez annyival puhább, hogy az Unió szab bizonyos korlátokat diktaturizálódásban.

Komment írásához