Trump a Twitteren: Halálbüntetést kell kiszabni rá!

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 02., 08:42
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

„A New York-i terrorista boldog volt, amikor azt kérte, hogy a kórházi szobájában kifüggeszthesse az Iszlám Állam lobogóját. Megölt nyolc embert, súlyosan megsebesített 12-t. Halálbüntetést kell kiszabni rá!” – áll Donald Trump ma hajnali Twitter-bejegyzésében, melyet az amerikai elnök azután tett közé, hogy vádat emeltek Sayfullo Saipov ellen, aki kedden, Manhattanben teherautóval az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet nevében nyolc halálos áldozatot és több súlyos sebesültet követelő, gázolásos terrorakciót követett el – írja az MTI.

false

A hét éve az Egyesült Államokban élő, 29 éves, üzbég származású férfit többrendbeli emberölés és külföldi terrorszervezetnek nyújtott támogatás címen helyezték vád alá. Joon Kim manhattani főügyész szerint a terrorszervezet támogatásáért életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat a vádlott, az emberölésért pedig akár halálos ítéletet. A per során további vádak merülhetnek fel – tette hozzá.

A tízoldalas vádirat tanúsága szerint Saipov közölte, hogy nem él a hallgatás jogával, és a kórházban, ahol megműtötték – miután a merénylet elkövetésekor a rendőrök hasba lőtték – hosszas vallomást tett. Majd szerdán este tolókocsiban ülve részt vett a manhattani bíróságon tartott első meghallgatáson is. Elmondta, hogy azért választotta halloween napját, mert azt gondolta, ekkor lesz a legtöbb ember az utcán. Két hónapig készült a merényletre, eredetileg azt tervezte, hogy a Brooklyn hídon is és a 2001. szeptember 11-i terrortámadás emlékműve közelében lévő kerékpárúton is belehajt a tömegbe.

Saipov azt kérte, hogy a kórházi szobájában kifüggeszthesse az Iszlám Állam (IÁ) fekete zászlaját.
A közösen vizsgálódó New York-i rendőrség és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) eddigi információi szerint az üzbég férfit különösen az a videó ösztökélte a terrorakcióra, amelyben Abu Bakr al-Bagdadi, az IÁ vezetője a szervezet céljainak támogatására buzdította az Egyesült Államokban és másutt is élő muzulmánokat.

A vádiratban szerepel, hogy nyomozók az Iszlám Állam többezernyi propagandaanyagát – videókat, szórólapokat, fotókat – találták meg Saipov mobiltelefonján, a többi között egy olyan videoklipet, amelyen a dzsihadisták lefejeznek foglyokat.

John Miller, a New York-i rendőrség helyettes vezetője újságíróknak azt mondta: minden jel szerint Saipov pontosan követte az Iszlám Államnak a terrortámadások végrehajtására vonatkozó útmutatásait.

(Forrás: MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 02., 08:42
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  tiszapolgári
  2017. november 03., péntek 07:36
  2: „Mert az egyébként nem tudja, hogy mi a dolga.”

  Ez már nálunk is előfordult, és Rogánnak kellett rövid videókban üzengetnie a bíróságoknak.
 2. 2
  Kovacs
  2017. november 02., csütörtök 21:04
  Nagyszerű! Amikor egy államfő befolyásolja a független bíróságot. (Mert az egyébként nem tudja, hogy mi a dolga. Kivéve, amikor nem független, és akkor meg pláne nem tudja, hogy mi lenne a dolga.)
 3. 1
  galambocskám
  2017. november 02., csütörtök 13:54
  Én is azt szorgalmaztam.

Komment írásához