Trump rakétákkal fenyeget Szíriában, válaszul az orosz fenyegetésre 

szerző
MTI
publikálva
2018. ápr. 11., 17:53
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Donald Trump amerikai elnök szerdán Twitter-üzenetben rakétatámadással fenyegetőzött Szíriában válaszul arra a keddi orosz fenyegetésre, amely amerikai rakéták lelövését helyezte kilátásba.

A kölcsönös fenyegetések elindítója az, hogy múlt szombaton feltételezhetően vegyifegyver-támadás érte a szíriai Dúmát, amire válaszul Trump katonai csapást kezdett fontolóra venni a támadásért felelősnek tartott rezsim ellen. A támadás következtében hatvanan meghaltak és ezernél többen megsebesültek. 
Erre reagálva Alekszandr Zaszipkin, Oroszország bejrúti nagykövete az esetlegesen kilőtt amerikai rakéták lelövését helyezte kilátásba egy kedd esti műsorban a libanoni síita Hezbollah szervezethez köthető, al-Manár nevű csatornán. Hozzátette, hogy a rakéták kilövőeszközeit is elpusztítják.


Trump szerdai üzenetében így fogalmazott: „Oroszország azzal jön, hogy lelő minden és bármilyen típusú rakétát. Készüljön! Menni fognak, remekek, újak és okosak! Nem lehettek a szövetségesei egy Gázzal Gyilkoló Állatnak, aki a saját népét öli, és még élvezi is!" – írta Trump Bassár el-Aszad elnökre utalva, aki a szíriai belháborúban Oroszország támogatását élvezi.

 

Az „okos rakétáknak" a terroristák, nem pedig a legitim szíriai kormány irányába kellene szállniuk, amely több éve harcol a nemzetközi terrorizmussal a saját területén – közölte Facebook-bejegyzésében Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője válaszul Trump Twitter-üzenetére.

Nem sokkal harcias üzenetét követően Trump békülékenyebb hangnemre váltott: gazdasági segítséget ajánlott Oroszországnak, és a "fegyverkezési verseny" felhagyását szorgalmazta. 
„Kapcsolataink Oroszországgal rosszabbak, mint valaha, beleértve a hidegháborút is. Márpedig erre nincs ok. Oroszországnak szüksége van ránk, hogy segítsünk gazdaságán, és ezt könnyű megtenni” – írta Trump újabb twitterüzenetében.
Mindeközben amerikai kormányzati tisztségviselők francia és brit kollégáikkal tárgyaltak egy lehetséges közös katonai válaszról a feltételezett gáztámadásra. Az AP amerikai hírügynökség értesülése szerint a támadás már e hét végén megtörténhet.

szerző
MTI
publikálva
2018. ápr. 11., 17:53
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  naki
  2018. április 12., csütörtök 22:55
  Nem valószínű, hogy a Molylepke olvas amerikai irodalmat, így hát nemigen ismeri Allen Ginsberg "Capitol Air" című versét. Pedig a 19. versszak kifejezetten neki szól:

  "Amerika s Oroszország egymást bombázná - oké!
  Kétoldalt mindenki halott - a temető mindenkié
  A tábornoki kar kivétel - bombabiztos óvóhelyen
  Egymást basszák seggbe míg várják hogy vége legyen"

Komment írásához