Trumpék dekorálnak: Van Goghot kért, aranyvécét kapott

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 26., 12:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Elegáns véleménynyilvánítás a Guggenheim Múzeumtól.

A Trump házaspár díszítgeti a fehér házbeli fészküket. Hogy minden meglegyen, kértek is kölcsön némi dekoranyagot a New York-i Guggenheim Múzeumtól, méghozzá nem mást, mint egy Van Gogh-festményt. Egy tömörarany vécét ajánlottak nekik cserébe.

Nyilván az vesse Trumpékra az első követ, aki nem rajong a németalföldi festészetért, s nem szeretne egy Van Goghot nézegetni a reggeli kávéja szürcsölése közben. Ez a színtiszta művészetszeretet vezetett oda, hogy kölcsönkérték Van Gogh havas tájképét (Landscape With Snow). A múzeum vezető kurátora, Nancy Spector, aki egyébként már többször bírálta nyilvánosan is a regnáló elnököt, úgy döntött, hogy a Van Gogh helyett inkább Maurizio Cattelan olasz művész tizennyolc karátos aranyból készített vécécsészéjét ajánlja fel a házaspárnak.

Spector egy fényképpel ellátott levélben válaszolt: „Sajnáljuk, hogy nem tudjuk teljesíteni az eredeti kérést, ugyanakkor őszintén reméljük, hogy ez a különleges ajánlat felkelti az érdeklődésüket.”

A szobrot egyébként több mint egymillió dollárra becsülik, és nem hagyományos kiállítási tárgy: a múzeum egyik mellékhelyiségének hagyományos vécéjét cserélték le vele, úgyhogy 2016 óta a látogatók nyugodtan használhatják – és eddig több százezren használták is.

 

 

 

MTI/AP/Reuters/AFP
szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 26., 12:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  Cheyenne
  2018. január 26., péntek 16:01
  Igazi akcióművészet, happening, enviroment, land-art, és ready made.

  Ahogy a több százezer múzeumlátogató után Trumpék is teleszarják az aranyvécét. Melania segge, Trump segge egyesül a nép seggével az aranyülőkén..

  A művészet és a szarás szabaddá tesz. És egyenlővé.

Komment írásához