Ugorhat az amerikai vízummentességünk, ha a kormány nem javít a helyzeten

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 10., 13:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Department of Homeland Security (DHS), vagyis az amerikai belbiztonsági minisztérium komoly biztonsági hiányosságokat talált a magyar határőrizeti rendszerben – olvashatjuk a Direkt36-os Pethő András és a Washington Post munkatársa, John Hudson cikkében, amely a 444-en jelent meg.

false

Az amerikaiak azután léptek, hogy tavaly egy férfi Magyarországról az USA-ba akart utazni, de mint az az Interpol adatbázisából kiderült, a férfit útlevélcsalás miatt keresték a hatóságok, a magyar papírokat is csalással szerezte. A magyar hatóságokkal való konzultációból az amerikaik számára kiderült, hogy egyáltalán nem elszigetelt esetről van szó, közel 700 külföldi szerzett csalással magyar útlevelet. Mivel hazánk 2008 óta része az amerikai vízummentességi programnak, a csalók könnyűszerrel eljuthattak az Egyesült Államokba is. És el is jutottak: a 700 csalással szerzett útlevél birtokosa közül legalább 65-en be is jutottak az USA-ba, és tavalyi októberben 30-an még biztosan ott is tartózkodtak.

A fentiek miatt az amerikai kormány  tavaly októberben ideiglenesre változtatta Magyarország státuszát a vízummentességi programban, áprilisban pedig a DHS emberei Budapesten jártak és közölték a magyar kormánnyal: ha nem oldják meg a problémát, Magyarország ki fog kerülni a vízummentességi programból.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 10., 13:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  rworse
  2018. május 10., csütörtök 21:56
  Siker siker hátán.
 2. 4
  szegedi789
  2018. május 10., csütörtök 20:14
  És az iráni minierőműves biznisz hogy' áll , semjén uram ? Úgy hallám, Washington szereti az olyat mostanság...
 3. 3
  szegedi789
  2018. május 10., csütörtök 20:08
  A nagy fideszes közbeszéduralás közepette, azért ne feledjük, Kissszilárd-ügytől a könnyítetten megszerezhető magyar állampolgárságig, orosz-ukrán útlevél iparág felfutásától (magyar köztisztviselői segédlettel) az oroszbarát lépésekig, aminek köszönhetően a saját uniós, nátós szövetségeseink se bíznak bennünk, így komoly információk se kerülnek megosztásra vélünk, a migránsozás zaja alatt szörnyen lerohadt ez a magyar állam. Az államunk. Ami már inkább kockázat...
 4. 2
  load
  2018. május 10., csütörtök 16:31
  Annyi baj legyen!
  A diktátorok úgysem nézik jó szemmel, ha jobbágyaik ki-be szaladgálnak az országból.
 5. 1
  Kovacs
  2018. május 10., csütörtök 14:34
  A magyar szuperkormány "gyümülcsei" beérnek. És még csak ez a kezdet.
  (Jóllehet, ha a kormány "ilyetén csalárdságaival" hozzásegített néhány nyomorultat a bolduguláshoz, ez lenne az egyetlen pozitív tette.)

Komment írásához