Van egy ország Európában, ahol azért írtak ki új választásokat, mert a miniszterelnök apja zűrös ügybe keveredett

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. okt. 28., 12:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kitalálta, nem Magyarország az.

Előre hozott parlamenti választásokat tartanak szombaton Izlandon, mert az egyik párt szeptemberben kilépett a kormánykoalícióból, és Bjarni Benediktsson kormányfő lemondásra kényszerült. A miniszterelnök körül azután tört ki a botrány, hogy kiderült, az apja még tavaly levélben kérte a hatóságokat, hogy egy régi barátját töröljék a bűnügyi nyilvántartásból. A férfit, Hjalti Sigurjon Haukssont 2004-ben ítélték el amiatt, hogy 12 éven át csaknem mindennap megerőszakolta kiskorú mostohalányát.

Az izlandi törvények szerint egy súlyos bűncselekményért elítélt személy kérheti a hatóságoktól „becsületének helyreállítását”, miután leszolgálta büntetését, és ismét tiszta lappal kereshet alkalmazást, de ehhez szükség van egy közeli barátja vagy munkatársa ajánlására is. A kormánykoalícióból kilépő párt azt nehezményezte, hogy az ügyet a kormánytagok, köztük elsősorban a miniszterelnök pártjához tartozó korábbi igazságügyi miniszter megpróbálták eltitkolni a nyilvánosság elől.

Bjarni Benediktsson az előző választások idején még örülhetett

Bjarni Benediktsson az előző választások idején még örülhetett

Fotó: MTI

Egy éven belül ez már a második előre hozott választás, a tavaly október 29-i választásokat 21 mandátummal a Benediktsson vezette jobbközép Függetlenségi Párt nyerte meg, amely több sikertelen kormányalakítási kísérletet követően, januárban a Reformpárttal és a Fényes Jövő párttal alakított kormányt. A Fényes Jövő a Benediktsson apja körül kipattant botrány miatt elvesztette a bizalmát a miniszterelnökben, ezért kilépett a nehezen tető alá hozott koalícióból.

Az előre hozott választásokon kilenc párt indul, a közvélemény-kutatási eredmények szerint a választók körében a kormányzó Függetlenségi Párt és a feltörekvő Baloldali-Zöld Mozgalom a legnépszerűbbek. A szavazásra jogosultak száma 248 ezer. A szavazóhelyiségeket közép-európai idő szerint szombat éjfélkor zárják be.

Az izlandi történet Magyarországról, a következmények nélküli országról nézve egészen furcsa lehet, hiszen nálunk az állami közbeszerzésekből gazdagodó Orbán Győző miatt a kormányfő az életben nem fog lemondani. Sőt!

A papa fedett üzletei

Hatalmas állami beruházások beszállítói a miniszterelnök családjához köthető vállalkozások. Több olyan építkezést azonosítottunk, ahová Orbán Győzőék bányájából viszik a követ vagy a betonelemeket. Gánt közelében nemrég új bányát nyitottak, Hahóton pedig lassan versenytársak nélkül termelheti ki az értékes tőzeget az Orbán-érdekeltség.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. okt. 28., 12:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  rworse
  2017. október 28., szombat 18:56
  Axxtroll beböffent.
 2. 2
  Axxtro
  2017. október 28., szombat 16:00
  Röhejes, ahogy az ellenzék gazdasági-, politikai teljesítmény nélkül és helyett, állandó jogi meg egyéb trükközéssel, hazudozással akarja elérni a kormányváltást.

  Ebből így, garantáltan semmi nem lesz.
 3. 1
  galambocskám
  2017. október 28., szombat 13:23
  "...egy régi barátját töröljék a bűnügyi nyilvántartásból. A férfit, Hjalti Sigurjon Haukssont 2004-ben ítélték el amiatt, hogy 12 éven át csaknem mindennap megerőszakolta kiskorú mostohalányát."

  NIncs szebb mint a barátság.

  Kedves Narancs, egy ilyen eset után nálunk is kitörne a botrány.

Komment írásához