Visszatérnek a cirill betűk Szerbiába

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 31., 15:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A kisebbségekre nem vonatkozik majd az új szabály.

„Az állami intézmények, az állami alapítású oktatási és tudományos intézetek, valamint médiumok kötelesek szerb nyelven kommunikálni egymással, s az írásban a cirill ábécét használni” – ezt javasolja a szerb kulturális minisztérium, amely javaslatait már eljuttatta a belgrádi kormányhoz. Erről a hvg számolt be a szerbiai Vecsernje Novoszti értesüléseire hivatkozva.

A lap úgy tudja, kötelező lesz a cirill írásmód használata továbbá az állami tulajdonú vállalatokban, a nemzeti, illetve nemzetközi szintű professzionális szervezetekben.  A törvény várhatóan az év végén kerül majd a parlament elé. Az új szabályozás hivatalos célja, hogy megvédjék és fejlesszék a szerb nyelvet.

A törvénytervezet szerint a latin betűknek csak kiegészítő szerep jut, ha egy szöveg két írásmóddal jelenik meg, a cirill betűs az érvényes. És mi történik, ha valaki ezt nem tartja be? Ha a törvényt hivatalos szervek vagy személyek szegik meg, akkor ötezertől százezer dinárig terjedő bírsággal sújtják őket. Ha viszont egy kereskedelmi cég nem cirill írásmóddal nyomtatja ki árui nevét, illetve a különféle használati utasításokat és garanciajegyeket, akkor akár egymillió dinár is lehet a büntetés.

Kivétel lesz azonban a magánkommunikáció: ott nem lesz kötelező a cirill betűk használata, ahogy a nevek, illetve külföldön bejegyzett árumárkák esetében sem. „A kisebbségi nyelvek hivatalos használati joga nem sérül, a kisebbségeknek az európai regionális és kisebbségi nyelvek nyilatkozatával összhangban szavatolják a nyelvhasználati jogokat” – írja a lap.

(hvg.hu)

 

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 31., 15:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  tiszapolgári
  2018. július 31., kedd 18:46
  A 80%-ban magyarok lakta Zenta polgármestere a titkárnővel közösen megír egy hivatalos, cirill betűs levelet a 70%-ban magyar Péterréve polgármesterének, vért izzadnak, de végül minden jelző és toldalék a helyére kerül, még a megboldogult Слободан Милошевић sem találna benne kifogást. A péterrévei polgármester próbálja elolvasni, kiszól a titkárnőjének, az behoz egy szótárt, utána megpróbálják a Google-lal is, de így sem tudják elolvasni. Végül felhívja a zentai városházát, „Pistukám, a faszom se érti, mi van ebben a kurva levélben”, mire a zentai polgármester: „Hát csak az, hogy szerintem hivatalos levelezés helyett ezután is beszélgessünk privátim.”
 2. 2
  sachs
  2018. július 31., kedd 17:32
  Мeг вaннak eзek хузaтвa.
 3. 1
  rworse
  2018. július 31., kedd 17:03
  Hehe.

Komment írásához