Vlagyimir Putyin nagyon fél, hogy Amerika beavatkozik az orosz elnökválasztásba

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. nov. 09., 20:34
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Lehet, hogy inkább ő maga avatkozik majd be.

„Az Egyesült Államok problémákat akar teremteni az orosz elnökválasztáson. Válaszul az ő választásaikba való vélt beavatkozásunkra, problémákat akarnak teremteni Oroszország elnökválasztásán” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök munkásoknak csütörtökön, egy cseljabinszki kompresszorgyár-látogatás során.

Érdekes, hogy Putyin ezt egy nappal azelőtt jelentette ki, hogy a Kreml szerint Vietnamban találkozik Donald Trump amerikai elnökkel az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének csúcsértekezletén.

false

 

Fotó: MTI/EPA Pool/Szputnyik/Kreml/Alekszej Nyikolszkij

Putyin arra célzott, hogy a nyomásgyakorlás eszköze a márciusi elnökválasztás előtt megtartandó, februárban kezdődő phjongcshangi téli olimpia lehet, amelyről a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a droghasználatra hivatkozva eltilthatja az orosz sportolókat. A The New York Times egy nemrégiben közölt értesülése szerint az is felmerült, hogy a téli játékokon megtiltsák az orosz himnusz használatát.

„Ami engem nyugtalanít, az az, hogy az olimpiának februárban kell elkezdődnie, és mikor lesz nálunk az elnökválasztás? Márciusban. Nagyon erős a gyanú, hogy mindent elkövetnek azért, hogy létrehozzanak egy valaki számára szükséges olyan helyzetet, amelyben a sportkedvelők és a sportolók elégedetlenek amiatt, hogy az államnak állítólag köze volt a szabálysértésekhez, és felelős is azokért” – mondta Putyin, aki ismételten tagadta, hogy Oroszországban államilag támogatott doppingrendszer működne.

Megfigyelők szerint befolyást gyakorolhat az orosz elnökválasztásra az a várhatóan februárban publikálandó amerikai kongresszusi jelentés is, amelynek célja azt összegezni, hogy

az orosz oligarchák és állami felső vezetők milyen rejtett eszközökkel befolyásolják a külpolitikát.

A dokumentum várhatóan tárgyalja majd az orosz üzletemberek és családtagjaik Putyinhoz való közelségét, vagyonuk és a külföldre kimenekített kintlévőségeik nagyságát, valamint azt, hogy közük van-e a korrupcióhoz. A jelentés által megnevezendő személyek a várakozások szerint szankciós listára kerülnek majd.

Putyin először júliusban, a G20-csoport hamburgi csúcsértekezletén találkozott Trumppal. Akkor arról biztosította hivatali partnerét, hogy nem történt orosz beavatkozás a tavalyi amerikai választásokba. A kapcsolatok azóta ennek ellenére tovább romlottak. Washington tovább szigorította az ukrajnai beavatkozás miatt bevezetett szankciókat, Oroszország nagy számban küldött haza amerikai diplomatákat, amire az Egyesült Államok orosz képviseletek bezárásával válaszolt.

Az orosz elnökválasztás 2018 márciusában lesz.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. nov. 09., 20:34
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  tiszapolgári
  2017. november 09., csütörtök 21:59
  „Válaszul az ő választásaikba való VÉLT beavatkozásunkra…”

  Édes pofa.
 2. 1
  rworse
  2017. november 09., csütörtök 21:23
  A valóság ismerete valóban befolyásolja az orosz elnökválasztást. Aminthogy minden diktatúrának zavaró, ha a valóság széles körben megismerhető. Ezért szűkíti a valósághoz való hozzájutás esélyét a magyar kormány is.

Komment írásához