A Vidnyánszkytól jobbra álló körök alakítanák át a színházi világot

szerző
Krusovszky Dénes
publikálva
2018. szept. 13., 18:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az új miniszter érkezésével kitapintható lett a feszültség a színházi világban is. Kásler Miklós kitárhatja a kapukat a kultúrharc lovagjai előtt.

„A kultúrkampfos sajtópolémiák ellenére hiszem, hogy együtt szolgáljuk a magyar kultúrát, új célokat találunk, melyeket közösen fogunk megvalósítani” – igyekezett megnyugtatni az összegyűlteket Fekete Péter kulturális államtitkár a tatabányai Jászai Mari Színházban szeptember 7-én tartott országos évadnyitó beszédében.

Ám hiába a békülékeny hangütés, a beindult változások között máris akad pár sokkoló elem. A miniszter, Kásler Miklós körül például egy olyan színházi, szakmai tanácsadó testület van kialakulóban, amelynek összetétele meglepte a szakmabelieket.

Andrási Attila

Andrási Attila

Fotó: mkuk.hu

 

A Magyar Narancs legfrissebb számában annak járt utána, hogy kik és milyen alapon kerültek ebbe a testületbe, hogyan szereztek nagyobb befolyást a Vidnyánszky Attila-féle Teátrumi Társaságtól is jobbra álló körök. Egyben bemutatjuk a tanácsadó testületbe bekerült Andrási Attilát – az Udvari Kamaraszínház művészeti vezetőjét –, akiről eddig viszonylag kevés információ volt fellelhető, a szakma legfeljebb annyit tudott róla, hogy korábban a Szabadkai Népszínház társulatvezetőjeként megbukott.

Részletek a friss Magyar Narancsban. A lap kapható a standokon vagy megrendelhető itt:

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szüksége lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következő platformokon érhetők el online és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elő egy évre, fél évre, negyedévre, egy hétre!

szerző
Krusovszky Dénes
publikálva
2018. szept. 13., 18:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  rworse
  2018. szeptember 14., péntek 16:30
  szegedi789, 5
  "miért történt mindez meg? Jött egy amatőr náci és ennyi? "

  Nagyjából ennyi. Vót igény rá, ez a nyitja. Meg a félelem a kristályéjszakáktól, pogromoktól.


  "de gondolom , érzed, hogy a történelmi példa itt nem megfelelő."

  Jó, hát persze, minden hasonlat sántít, sarkít. Kicsit sarkító metafora a Göbbels. Igaz, ne essen az ember túlzott túlzásokba, mert maszatolás lesz a vége. De a propaganda ma tipikusan göbbelsi metodika. Nagyon hasonló tematikákkal. Így mondom: minigöbbelsek hosszú, végeláthatatlan sorban. Pszeudogöbbelsek. Kerti göbbelsek. Háztáji göbbelsek.Teszkógazdaságos göbbelsek. Zero caloria göbbelsek. Göbbelsepigonok. Posztgöbbelsek. Higítottgöbbelsek. Lágyítottgöbbelsek...
 2. 6
  szegedi789
  2018. szeptember 14., péntek 15:20
  A cikk főszreplőjét, A.-t én a kettes kommentemben megjelölt kategóriának tekintem, aki élvezi azt a dúlás, amit Vidnyánszky, Orbán, Kövér és még egy nehányan véghez vittek......
 3. 5
  szegedi789
  2018. szeptember 14., péntek 15:17
  3
  Az egy dolog, hogy szóban forgó történelmi szereplők milyen erkölcsi és mentális mélységet képviselnek. "Ügyes szakemberek" , kollaboráció kérdése, ki mikor árulja el, áldozza fel elveit: alapvető kulcskérdés. De mégis emberek millióit mozgatták meg. Pl. Klemperer A harmadik birodalom nyelve c. könyvében azért nem egy nimolé "falja fel" a mindennapok józanságát. A nyelvet. És vele a gondolkodást. Nem szeretem a történelmi szereplők felnagyítását, de lekicsinylése se vezet sehova. Mert akkor mi marad ? Pontosabban marad a kellemetlen kérdés, Németországban miért történt mindez meg? Jött egy amatőr náci és ennyi? Ez nekem pindurkát gyenge válasznak tűnik. Tény H. messianisztikus elborulása, G.-t kevésbé őrültnek, mint inkább egy erkölcsi nullának, gátlástalan szemétnek tekintem.

  Azt meg végképp ne csináljuk, hogy mai magyar hülyéket tömeggyilkosokhoz hasonlítjuk. Nem és nem! Sehova nem vezet, csak mindent elmaszatolunk. Tisztánlátást nem erősítjük! Megvannak mai rezsim embereinek is maga bűnei, pl. színházi térfél lezüllesztése, de gondolom , érzed, hogy a történelmi példa itt nem megfelelő.

 4. 4
  Dzsaszti
  2018. szeptember 14., péntek 09:18
  Egy komoly kérdés: amennyiben Vidnyánszkytól jobbra állnak a kultúra új táltosai, akkor ők most le fognak esni a Földről? Mert az minden kétséget kizárva, lapos! :-))
 5. 3
  rworse
  2018. szeptember 14., péntek 06:24
  szegedi789

  Göbbels (és Hitler) is csak egy "ufóhívő", bolond, "turanista" kertitörpe, örök elnyomott, lehetőségtől megrészegült nyomoronc senki volt. Nehogy azt hidd, hogy Göbbels valamiféle szint volt bármiben is. Nem. Feneketlen mély nimolé volt, ahogy a gazdája is. Volt egy-két ügyes szakemberük (Riefenstahl, katonatisztek...), de ezek a vezérek a tehetségtelen nyomoroncságnak ugyanolyan állatorvosi lovai voltak, mint a mostanában itthon előkerülők. Állt Göbbels mögött is néhány "szakmai" zseni, de Göbbels csak egy nimolé volt. Ahogy Hitler is.
 6. 2
  szegedi789
  2018. szeptember 13., csütörtök 21:47
  Ezek az alakok bőven nem göbbelsek. (És most nem G.-t akarom ajnározni ezzel !) Ezek már a szabadon engedett ufóhívők, bolondok, turanista kerti törpék, az örök elnyomottak, a lehetőségtől megrészegült szerzők-harácsolók. Bár ettől kurvára fog fájni pl. a kultúrának...
 7. 1
  rworse
  2018. szeptember 13., csütörtök 21:18
  Jönnek a Göbbelsek hosszú, végeláthatatlan sorban.

Komment írásához