Balog Zoltán a nyugdíjas művészeknek osztana pénzt

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 10., 11:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Jelenkezés az MMA titkárságán.

Törvényjavaslatot nyújtott be Balog Zoltán, mely szerint művészjáradékot utalnának a 65 éven felüli, kiemelkedő életpályát befutó művészek számára. A Blikk információi szerint a művészjáradékkal a mindenkori minimumnyugdíj (jelenleg 28,5 ezer forint) 4,25-szörösét kapnák meg az érintettek, de az nem járna automatikusan, a Magyar Művészeti Akadémia titkárságán kellene igényelni.

false

 

Fotó: MTI – Bruzák Noémi

„A Kossuth-díjtól elkezdve 19 egyéb díjat sorol fel a javaslat mindenféle művészeti ágból, akiknek birtokosai részesülhetnek a pluszpénzből, továbbá a kiváló és érdemes művészek. A Blikk számításai szerint több ezer író, zenész, színész, előadóművész, rendező, építész lehet jogosult a művészjáradékra, de korántsem kaphat minden sztár. Így hiába áll több évtizedes pályafutás a népszerű táncdalénekes, Koós János mögött, és hiába szerzett rengeteg elismerést, olyan kitüntetése pont nincs, ami művészjáradékra jogosítaná” – írja a lap, hozzátéve, hogy arról nincsenek adatok, mennyibe kerülne mindez az államnak, a minisztérium ugyanis konkrétumokról csak a parlamenti döntést követően ad tájékoztatást.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 10., 11:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 9
  tiszapolgári
  2017. november 11., szombat 12:36
  jav.: de minimálbéren voltak bejelentve
 2. 8
  tiszapolgári
  2017. november 11., szombat 12:34
  Több olyan szakma is van, amelyek semmiképpen nem számítanak művészeteknek, de amelyek nélkül a művésztársadalom nemigen tudna kibontakozni. Ilyenek a színpadmesterek, a hangmérnökök, a kiadói lektorok, a kurátorok, a fotólaboránsok stb. Ismerek olyanokat, akik a filmgyárban élték le az életüket, benne voltak az összes nagyszerű filmben, de mivel minimálbéren voltak bejelentve (túlóra- vagy éjszakai műszak-pótlékkal és vidéki kiszállási pénzekkel kompenzálták őket), és soha, még esélyük sem volt arra, hogy bármilyen díjat kapjanak. A nem művészeti területeken dolgozók tömegeiről nem is beszélve, de ez már másik téma lenne.
  A minisztérium tervét még akkor is igazságtalannak tartom, ha maguktól a művészektől elvileg nem sajnálom a pénzt. Furcsa, hogy olyanok is megkaphatják a művészjáradékot, akik nem szorulnak rá, akiket aktív korukban is bőkezűen megjutalmazott a hálás nem művész társadalom.
 3. 7
  zabrazabra
  2017. november 11., szombat 12:09
  A Nemzet Művésze életjáradékként kapja a minimál nyugdíj 23-szorosát (650 e Ft). A Digitális Irodalmi Akadémia tagja kapja a minibálbér 4-szeresét. (kb. 360 e). Az MMA tagja kap 320, illetve 250 ezer életjáradékot (rendes vagy levelező tag). Vannak, akik több kategóriába is beletartoznak.
 4. 6
  galambocskám
  2017. november 11., szombat 08:54
  Én mindig klassz vagyok!

  grrr néni
 5. 5
  rworse
  2017. november 11., szombat 08:34
  Megint megjegyzem, ha nem a vesszőparipái egyikéről van szó, vagy ha nem keveri bele vesszőparipái egyikét az egyébként indifferens témába, tud a grrreselyű értelmesen is beszélni - itt is egy példa. Kár, hogy az értelmi és erkölcsi érzékét egyaránt elhomályosító vesszőparipáit szinte mindenüvé odakeveri.
 6. 4
  galambocskám
  2017. november 11., szombat 07:13
  Miután a nyugdíjbiztosítót a nemes művészek nem kényeztették el anyagilag és a nyugdíj kevés, ezért aztán fellépéseket vállalnak. Van abban valami sajátos amikor a rocksztárt, ifjúságunk bálványát betolják a színpadra az elfekvőből.
 7. 3
  galambocskám
  2017. november 11., szombat 07:08
  Tudtommal arról van szó hogy az ORI befizette a fellépti díjak után a TB-ét, de nem fizették be a nyugdíjjárulékot. Azt magának az alanynak kellett volna befizetnie. Kóbor János is panaszkodott hogy kevés a nyugdíja.
  Az ő nyugdíja is ezért kevés. Lehet azt mondani hogy milyen csúnya az ORI-tól hogy nem figyelmeztette őket, miszerint a levonás csak a TB és nem a nyugdíj, de az ember arra gyanakszik hogy akár szóltak akár nem szóltak, idővel fel kellett volna tűnnie a művésztársadalomnak hogy a civilek béréből kétféle levonás van.

  Ez évtizedekig nem tűnt fel nekik. Illetve: hol feltűnt, hol nem tűnt fel. Mert valamennyit azért csak-csak be-befizetgettek hiszen egyáltalán: van nyugdíjuk. Ha a nem tudás birtokában egy huncut garasra sem méltatták volna a nyugdíjbiztosítót akkor lenne?

 8. 2
  rworse
  2017. november 10., péntek 19:54
  Kérvényezés nélkül is mindenképpen javaslom Habonyt valóságos és meghatalmazott, valamint Finkelsteint tiszteletbeli és honosított művészjáradékkal illetni - Finkelsteint csak jelképesen, mivel már nincs módja felvenni a pénzt.
 9. 1
  szegedi789
  2017. november 10., péntek 13:29
  Nem akarok szemét lenni , de Koós J. gyakorlatilag hosszú évek óta végigturnézza pár énekestársával a bulvárt, miszerint ennyi meg ennyi a nyugdíja. De könyörgöm, balatoni vitorlás, meg ilyen olyan nyaraló stb. azért nem csak szimpla jogi hézagot mutatja.......

Komment írásához