Nádas Péter: Nem azonosítom a valóságot az igazsággal

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 24., 13:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

„Két generáció elég ahhoz, hogy feledésbe merüljön egy háború. Mi van akkor, amikor felnőtt, ivarérett férfiak lőni kezdenek, és nem hagyják abba.”

A 24.hu-nak adott interjút Nádas Péter, amelyben memoárja, a Világló részletek kapcsán kerülnek elő olyan nagy szavak, mint őszinteség, háború, igazság.  Nádas szerint az ember eleve mulatságos lény, mindenki a maga módján, de vannak szituációk, melyekben nem mulatságos.

És ha ilyenkor is nevetni akarunk, akkor cinikus disznók leszünk.

Egy tragédiát az ember nem lát mulatságosnak.

Épp azért, mert rendelkezik az empátia képességével, aki pedig mégsem, annak nem árt orvoshoz fordulnia.

Az író úgy véli, az empátia teljes hiánya igen ritka jelenség, de érdekből, kívánatra természetesen minimalizálni lehet a szintjét. „Olyan korszakban élünk, amikor ez a minimalizálási manipuláció nagyobb teret kap, de szerencsére a korszakok váltogatják és kiegészítik egymást.”

Nádas szülővárosáról így beszél: „Az utcarendeken kívül ma már számomra semmi nem ismerős. Idegen számomra, ahogy az emberek öltözködnek, ahogy viselkednek.

Én egy másik Budapesten vagyok ismerős,

amit épp azért írtam le rigorózusan, hogy emléket állítsak neki. Számomra ez nagyon fontos helye a világnak. Mindenki agyában szülővárosa topográfiája marad meg legélesebben. Nagyon kritikus helyzetekből ismerem a várost, és ezek még jobban elmélyítik az egymásra rétegződő tudásszinteket.”

Nádas az interjúban kifejti, hogy nem azonosítja a valóságot az igazsággal. „Ezt csak akkor tehetném, ha biztos lennék benne, hogy Isten teremtette és kormányozza az univerzumot, s akkor a keresztény tanításnak megfelelően egyedül benne van az igazság. Ha őt megtalálom, akkor a realitásban megtalálom az igazságot is. Nagyon szép gnosztikus gondolat. Ám én ma

sajnos nem tudok már abban bízni,

hogy egy rajtunk kívül álló személyben van letétben valamiféle igazság, aminek nekünk meg kellene tudni felelnünk. Ez ugyanis minden egyes személyben letétbe van helyezve. Minden egyes személy ugyanannak az univerzumnak az önálló része.”

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 24., 13:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 19
  Pendragon
  2017. december 25., hétfő 21:27
  Girnyó.
 2. 18
  rworse
  2017. december 25., hétfő 21:18
  Gyirmót.
 3. 17
  tiszapolgári
  2017. december 25., hétfő 19:43
  Kovacs azt akarta írni, hogy Gyarmathy Lívia nem is Fehérgyarmaton született.
 4. 16
  Kovacs
  2017. december 25., hétfő 14:17
  14: Rworse természetesen azt akarta írni, hogy Balassa gyarmat.
 5. 15
  Kovacs
  2017. december 25., hétfő 13:19
  11:" Egyébként a volt gyarmattartó országoknak sincs erkölcsi vagy bárminemű kötelességük a migránsok befogadását illetően. Ilyen kötelességről csak azok beszélnek, akik nem azonosítják a valóságot az igazsággal."
  Egyébként pedig azért jöttek létre nemzetközi és egyéb szervezetek (intézményrendszerek), hogy ne csak a gyarmatosítóknak legyen valóságuk és igazságuk. Pont abból az apropóból, amit kitaláltál magadnak és a "gyarmatosítóknak"a kötelességet és az erkölcsöt illetően.

  7: "És eme lecsorgás miatt nekünk a nyakunkba kell venni az antiszemita, fennsőbbséges az ország határan átgázoló és rendületlenül átgázolni akaró, itt-ott terroristákkal megtűzdelt muszlim hadakat."

  Azzal egy jottányit sem segítek a szemitákon (és egyébként senkin sem), ha belépek az iszlamofóbok klubjába.
  (Ez lenne egy nyakatekert "gyors igazság", rendkívül elszomorító)

 6. 14
  Pendragon
  2017. december 25., hétfő 12:50
  A legtöbb nyelvnek van saját(szerű) kifejezése a császárra meg az atombombára is, jóllehet nem minden népnek volt császára, és nem minden országnak van atombombája, úgyhogy erről ennyit. Ha nem ide tartozik, hát nem ide tartozik. Ami viszont idetartozik: ami valótlan, az nem igaz.
 7. 13
  rworse
  2017. december 25., hétfő 12:40
  coloniam, colony, colonie, colonia, colônia, kolonie, colonia, колония...

  Valami nemidetartozáscsimborasszó nem idetartozó téma, úgyhogy, aki nem akar ennyiből érteni, vagy terelni akar, folytassa nélkülem.
 8. 12
  galambocskám
  2017. december 25., hétfő 10:39
  Vice, én még karácsonyi ajándékot is adtam neked, ígéretemhez híven nehány súlyosabb helyesírási hubát, hadd teljék benne örömöd.

  Hálátlan vagy. 9. 11
  Pendragon
  2017. december 25., hétfő 10:09
  Egyébként a volt gyarmattartó országoknak sincs erkölcsi vagy bárminemű kötelességük a migránsok befogadását illetően. Ilyen kötelességről csak azok beszélnek, akik nem azonosítják a valóságot az igazsággal.
 10. 10
  Pendragon
  2017. december 25., hétfő 09:57
  Magyarország sose volt gyarmattartó ország. Számszerűen könnyebb felsorolni a gyarmattartókat, mint a nem gyarmattartókat. Valójában Spanyolország, Portugália, Nagy-Britannia, Franciaország, Hollandia és Belgium voltak a gyarmattartók, ezekről mondható el, hogy számottevő gyarmatokkal rendelkeztek ÉS gazdaságilag és politikailag jelentősen érintette a társadalmaikat a gyarmatosítás. Ilyen értelemben Németország, sőt Olaszország sem tekinthető gyarmatosító országnak, bár rövid ideig voltak (jelentéktelen) gyarmataik. A gyarmatosítási haszon tekintetében "lecsorgás" persze nem volt, ez baromság. Ellenben létező jelenség volt, hogy a spanyolok által a 16-17. században Amerikából rabolt és kisajtolt hihetetlen mennyiségű nemesfém Spanyolország helyett az iparilag fejlett Németalföldet és részben Franciaországot gazdagította, de az nem "lecsorgás" volt, hanem egy összetettebb folyamat.

Komment írásához