A heti öt bugyit előíró Handó Tünde most a gyökerekről mondott el egy nagyon fontos dolgot

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. szept. 15., 12:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nyilván ehhez kellett az arculati kézikönyv.

Látogatóközpont is nyílhat majd a Kossuth téri Igazságügyi Palotában, a Néprajzi Múzeum jelenlegi épületében – mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a bíróságtörténeti hét pénteki konferenciájának megnyitóján Budapesten, a Magyar Igazságügyi Akadémián.

A nemrég 8 millióért arculati kézikönyvet (amelyben azt is előírják, hogy az új bírósági ügyfélcentrumokban dolgozó munkatársaknak öt munkanapra öt bugyi javallott) megrendelő Handó A magyar bűnvádi perrendtartás múltja és jelene című rendezvényen annak apropóján beszélt a tervekről, hogy szerdán Polt Péter legfőbb ügyésszel és Darák Péterrel, a Kúria elnökével szándéknyilatkozatot írtak alá a Kúria és a Legfőbb Ügyészség visszaköltözéséről eredeti, Kossuth téri épületébe.

false

 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Handó szerint azzal, hogy az igazságszolgáltatás visszakerül méltatlanul elvett épületébe, a nemzet főterére, szimbolikusan is láthatóvá válik, hogy az állam szervezete a hatalommegosztás intézményein alapul. Az MTI szerint az OBH elnöke célként nevezte meg, hogy az épület ne csak az ítélkezésnek adjon helyet, hanem a látogatóközpont kialakításával lehetőséget adjon életutak, pertörténetek bemutatására, valamint arra is, hogy szemléltessék: százötven év elteltével a bírósági szervezetrendszer visszatért a 19. században kialakított alapstruktúrához, amely a járási, törvényszéki, ítélőtáblai és kúriai szintre épül.

Azt is mondta, ezért is van jelentősége a visszatérésnek a hagyományokhoz, valamint annak megismerésének, hogy hogyan is formálódtak az akkori jogszabályszövegek, hogyan gondolkodtak az elődök. Szerinte mindez a bírák számára is egyfajta tartást nyújthat ahhoz, hogy a  „hétköznapok robotjából” képesek legyenek feltekinteni és átsegítse őket a mindennapok nehézségein. „A gyökerek erősítik meg a bírákat abban, hogy a hivatásuk nem szakipari munka” – mondta Handó.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. szept. 15., 12:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  janosdunai11111
  2017. szeptember 16., szombat 13:00
  erről csak 5 bili kúla jut az eszembe
 2. 2
  tiszapolgári
  2017. szeptember 15., péntek 21:10
  A látogatóközpont kialakítása azért remek ötlet, mert a látogatás végére mindenki kiszámolhatja magának, hogy milyen büntetésre számíthat azokért a bűncselekményekért, amiket el szeretne követni.
 3. 1
  rworse
  2017. szeptember 15., péntek 13:58
  "Handó szerint azzal, hogy az igazságszolgáltatás visszakerül méltatlanul elvett épületébe, a nemzet főterére, szimbolikusan is láthatóvá válik, hogy az állam szervezete a hatalommegosztás intézményein alapul."

  Nem "szimbolikusan is", hanem "már csak szimbolikusan".

Komment írásához