Európai tudományos akadémiák testülete: a homeopátia humbug

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 20., 10:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Semmi sem bizonyítja, hogy hat, viszont kártékony lehet.

Az európai tudósok egyik legmagasabb rangú szervezete, a tudományos akadémiák közös testülete, az EASAC friss állásfoglalásában azt írja: nincs érdemi bizonyíték arra, hogy a homeopátia használ, az ezt állító tanulmányok nem megalapozottak tudományosan, viszont káros lehet, számolt be a jelentésről az Index.

A tudósok szerint a homepátia alapelvei ellentmondanak a fizika és a kémia törvényeinek, és a gyógyító hatásra soha nem volt valódi, kísérleti úton ismételhető bizonyíték.

false

Ilyen egyhangú közös fellépés a homeopátiával kapcsolatban Európában nem volt korábban.

A homeopátiás készítményeket Magyarországon gyógyszerként, gyógyhatású készítményként lehet reklámozni és árusítani.

A tudósok célja az állásfoglalással egyrészt a közvélemény felvilágosítása, másrészt az, hogy a döntéshozók, szakmai szervezetek kidolgozzanak egy új szabályozási rendszert. Egy olyat, amiben nem téveszhető meg a közvélemény.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 20., 10:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  rworse
  2017. szeptember 20., szerda 20:28
  Mikroorg vagdalkozásáról nehéz lenne azt mondani, hogy téved. Inkább aktívan hazudik - legalábbis részben bizonyosan hazudik.
  Úgy tesz, mintha a homeopátiáról elítélőleg beszélők nem ismernék, hogy miről van szó - ismerik, sőt, éppen ők ismerik.
  Úgy tesz, mintha lenne homeopátiás "fakultáció" magyar orvosegyetemeken - nincs.
  Úgy tesz, mintha az úgynevezett gyógyszergyárak lennének az üzleti gonosz, és a homeopátiás készítmények gyártói az emberiség tiszta szándékú önzetlen jótevői - pedig a homeopátiás szélhámosok ugyebár hatványozottan az üzleti érdekeik szerint cselekednek az emberek egészségügyi érdekei ellen, alkalmasint gyilkosok, a gyógyszergyárak pedig olyan szereket gyártanak, amelyekről tudományos kísérletek igazolják, hogy többé vagy kevésbé hatnak - lásd dózisprobléma, a "homeopátiás" szerek is azokat a hatóanyagokat tartalmazzák, amelyeket a "hivatalos" gyógyszerek, csak értelmezhetetlenül alacsony arányban.
  Úgy tesz, mintha nem akarna senkit meggyőzni - pedig a szokott módon alkalmazza a a vallások mint szélhámosságok megszokott manipulatív meggyőzési paneljait.
  Úgy tesz, mintha Vágó István viselkedne ostobán szkeptikusi minőségében - pedig azok viselkednek ostobán, akik homeopátiával hagyják az esetleges betegségüket akadálytalanul fejlődni, alkalmasint öngyilkolják magukat.
  Úgy tesz, mintha Szendi Gábor a szkeptikusok közé tartozna - pedig ő ugyebár ugyanolyan közismerten üzleti szélhámos, mint a homeopátiások.
  Satöbbi.
 2. 4
  rworse
  2017. szeptember 20., szerda 20:10
  Csak semmi buzulás! Éljen a hetereopátia!
 3. 3
  Mikroorg
  2017. szeptember 20., szerda 20:02
  Időről időre a gyógyszergyárak beindulnak, és offenzívát záporoztatnak mindenre, kiváltképp a homeopátiára, ami nem az ő profitjukat növeli. Mindig azok írnak erről, akik még soha nem próbálták, és nem is fogják. Itthon a Szkeptikus Társaság (Szendi Gábor és Vágó István a leghangosabbak) üti-vágja, a médiák pedig újra és újra előveszik.
  Senki nem akar meggyőzni olyan embereket, akik nem akarnak utánajárni a dolgoknak. Annak idején megírtam a Vágó Istvánt, milyen ostobán viselkedett a csoportnyi emberrel, mikor "öngyilkosok" lettek homeopátiás bogyókkal. Ha valami hatástalan szerintük, akkor hogyan lehetnének öngyilkosok, másrészt ebből is látni, lövésük sincs arról, valójában mi is ez, mert akkor nem mondtak volna ekkora hülyeséget.
  A homeopátiának van egy másik elnevezése is: szelíd gyógymód. Három hónap után mutat eredményt. Ez nem Advil-ultra, és fél óra múlva elmúlik a fejfájás, de hogy milyen mellékhatásokkal és következményekkel, azt sokszor a paciens sem tudja.
  Mindebből következik, hogy akinek súlyos egészségügyi problémái vannak, feltétlenül menjen orvoshoz, de ha kiegészíti a szelíd gyógymóddal, csak magának tesz jót.
  Utánajárt itt bárki is, miért van erős és gyenge higítású szer is?
  Utánajárt itt bárki is, hogyha van ilyen fakultáció az orvostudományi egyetemeken (itthon is), talán mégsem kellene folyamatosan kiröhögtetnie magát itt az embereknek azzal, hogy ez humbug?
  Utánajárt itt bárki is mondjuk a Homeopata Egyesület honlapjának?
  A Bach-virágcsepp esszenciáknak?
  Hogy ez a történet Hippokratészig nyúlik vissza?
  Ismétlem, senkit nem óhajtok meggyőzni. Nem vagyok érdekelt, csupán huszonéve használom, ha épp szükség van rá. De mielőtt leírnak valamit, hölgyek, urak, legalább járjanak utána...
 4. 2
  tiszapolgári
  2017. szeptember 20., szerda 15:24
  A homeopátia a home, „otthon” és a szimpátia szó összevonása, kb. azt jelenti, hogy mindenütt jó, de a legjobb otthon, és nem kell rögtön gyógyszert bevenni.
  Érthető, hogy ez nem tetszik a gyógyszergyáraknak.
 5. 1
  rworse
  2017. szeptember 20., szerda 13:19
  Azok az alapelvek, amitől a homeopátia homeopátiának minősül, eleve meghatározzák, hogy hatástalanok legyenek a homeopátiás "készítmények". Márminthogy a homeopátia fogalmának differentia specifikái eleve azt határozzák meg, hogy a homeopátia fogalom tartalmatlan, üres fogalom, nem jelent semmit. Eleve nem jelent semmit, eleve nincs olyan, hogy homeopátiás készítmény, mert az nem jelent semmit. Homeopátia eleve nincs.

Komment írásához