Így kell csinálni: petíciót indítanak a közéleti személyiségek, hogy Őcsény ne ismétlődhessen meg

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 06., 11:24
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nem helyeselnek, nem elszaladnak, hanem kiállnak.

„Védjük meg közösen az emberséges társadalom határait! Mi, ennek a petíciónak az aláírói olyan országban akarunk élni, ahol a nézeteltéréseket a párbeszéd, a jog és a felebaráti szeretet szellemében igyekszünk megoldani” – így indul az a petíció, amelyet Beer Miklós váci püspök, Veiszer Alinda, a Hír Tv műsorvezetője, Hajós András zenész–tévés, Gundel Takács Gábor műsorvezető és Gégény István hitoktató tett közzé.

Ahogy a 444.hu is megjegyzi, a petíció nyilvánvaló reakció az Őcsényben történtekre, ahol a lakosok egy része erőszakosan lépett fel, amikor kiderült, hogy oltalom alatt álló, Magyarországon teljesen jogosan tartózkodó menekültek üdülnének a falu egyik panziójában. Orbán Viktor múlt pénteken helyesnek nevezte az őcsényiek tettét, nem ítélte el az önbíráskodást; azt, hogy valakik kiszúrták a menekültek üdültetését vállaló panziótulajdonos autójának gumikerekét.

A petíciót elindító szöveget teljes terjedelmében közöljük:

Mi, ennek a petíciónak az aláírói olyan országban akarunk élni, ahol a nézeteltéréseket a párbeszéd, a jog és a felebaráti szeretet szellemében igyekszünk megoldani.

Az elmúlt napokban drámai képet kaphattunk arról, hogy az idegenellenesség, a félreértések és indulatok elhatalmasodása hová vezet: olyan társadalommá lettünk, amelyben az előbbi értékeket bármikor felválthatja az ismeretlentől való félelemből fakadó agresszió, ahol a vitás helyzeteket bicskával, téglával oldják meg az egyébként békés állampolgárok.

Tegyük fel, mert a jövőnk érdekében mindenképp fel kell tennünk a kérdést: mi történt velünk? Merünk-e szembenézni a tükörben azzal a Magyarországgal, ahol ilyesmi előfordulhat?

Ijesztő látni, ahogy normális életet élő polgárok félinformációk, számukra ismeretlen tények és meg nem ismert emberek kapcsán egymás ellen fordulnak, a jó szándékra halállal fenyegetéssel válaszolnak.

Mindannyiunk közös érdeke, hogy megvédjük hazánkat, hogy a határainkat ellenőrizzük, hogy tudjuk, kik jönnek hozzánk, kikkel osztjuk meg az életünket. Ugyanígy közös érdekünk, hogy megvédjük az emberséges társadalom határait. Az elmúlt napokban ezt az intézményt érte olyan támadás, amely ellenreakció nélkül önpusztító folyamatok sorát eredményezheti.

Ellene mondunk az emberséges társadalom lerombolását célzó törekvéseknek! Aki a továbbiakban aláírja ezt a petíciót, velünk együtt elkötelezi magát, hogy saját környezetében megkeresi, kialakítja azokat a fórumokat és eszközöket, amelyek segítségével közösen megoldást találhatunk a nemzetünket érintő súlyos kihívásokra. Ez munkával jár, de nem spórolhatjuk meg az erőfeszítést, ha nem akarjuk, hogy megsokasodjanak a hasonló esetek.

Mondjunk nemet együtt a félelem eluralkodására! Védjük meg közösen az emberséges társadalom határait!

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 06., 11:24
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 13
  rworse
  2017. október 07., szombat 01:18
  A grrreselyű csak hazudik. Egyszerűen.
 2. 12
  Kovacs
  2017. október 06., péntek 21:56
  11: För-tel-mes. Minek akartam tudni, amit jobb ha nem tudok.
 3. 11
  tiszapolgári
  2017. október 06., péntek 21:32
  Nem, hanem a szakállas buzi bácsisra.
 4. 10
  Kovacs
  2017. október 06., péntek 21:11
  9: Arra gondolsz, amikor leszélsőjobbozta a szabaddemokratákat?
 5. 9
  tiszapolgári
  2017. október 06., péntek 20:42
  Békegalambnál klasszabbul csak Zsemlyén Zsoltnak sikerült összefoglalnia az SZDSZ-t, nem írom le, hogy mit mondott annak idején, emlékszünk rá jól.
  Egyformák ők, Zsolt koma és Békegalamb, egy vályúból esznek, és ugyanaz a gazdi vakargatja a lapockájukat.
 6. 8
  Kovacs
  2017. október 06., péntek 20:05
  6:.' a politikai giccs műfajába tartozik amikor széplelkű egyének közölni vágynak másokkal hogy ők a másokkal ellentétben széplelkűek.'

  Akárhányszor írod le, ez a bejegyzésed nem lesz sikkes rondó. Másrészt pedig nem értem, hogy mit akarsz és kinek üzenni.
  Azt, hogy a petíció szerint a társadalmi béke érdekében (totál giccses kifejezés) nem akarnak őcsényiekké válni( szimbolikus értelemben is a komplett giccs), sőt nem szeretnének egy újabb "holokausztot" (komplett futurisztikus giccs), ha az egész kontinens megbolondul, ezt mint széplélek és szentlélek vagy amit akarsz interpretálni, természetesen minden "politikai giccstől" mentes.
  Az a benyomásom, hogy TE szeretnél "széplélek" lenni, és nem megy. És nem a petíció miatt.

 7. 7
  Ktesibios
  2017. október 06., péntek 19:56
  "galambocskám" nagyon klassz vagy, mondhatni, klasszisokkal klasszabb, mint "ők". Én mégis azt gondolom, hogy ezekre a józan gondolatokra igenis szükség van, mert ebből van a legkevesebb. Jó ez így, ahogy van, máris továbbítom.
 8. 6
  galambocskám
  2017. október 06., péntek 19:02
  Ahhoz képest hogy hidegfront van ami lankasztó hatással van az agysejtjeimre, szóval ehhez képest egy mondatban sikerült összefoglalnom az egész SZDSZ-t szőröstül-bőröstül és rávilágítani arra, hogy miért vált ki mély és indokolt utálkozást az ún.liberál az ország normális hányadából.

  ...' a politikai giccs műfajába tartozik amikor széplelkű egyének közölni vágynak másokkal hogy ők a másokkal ellentétben széplelkűek.'

  Ez klassz, nem gondoljátok?
 9. 5
  tiszapolgári
  2017. október 06., péntek 17:38
  Az, ami Őcsényben történt, elkeserítő, de az orbáni reakcióval, illetve a bizonyára sokak véleményét tükröző békegalambos kommenttel (2) együtt az igazán rémisztő.
 10. 4
  Kovacs
  2017. október 06., péntek 17:17
  3: Úgyhogy továbbra is maradunk "Őcsényben".

Komment írásához