Nem lesz több Orbán Gáspár-féle Felház

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. okt. 06., 16:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A miniszterelnök fia úgy látja, a Felház küldetése a végéhez közeledik.

2019. márciusában lesz az utolsó Felház-alkalom – tudatta ma közleményben a három alapító Orbán Gáspár, Ember Illés és Prekopa Donát. „A Felház három éves működése során a dicsőítő- és imaestek mellett egyre több missziós tevékenységet indított el, amelyek túlmutatnak a Felház keretein. Ezek a Felházból fakadó mozgalmi szálak önállóan folytatódnak, illetve újak indulnak el és az eredeti célok betöltéséért laza együttműködésben futnak tovább” – írják.

Senkinek sem kell azonban elkeserednie, hiszen a Felházzal egy mozgalom indult el, és az alkalmak befejezése csak „a kezdet végét” jelentik. Arról, hogy pontosan mi következik az éneklős imádkozós estek után, egyelőre nem tudni, a szervezők csak annyit árultak el, hogy a következő hetekben megtartott Felház-alkalmakon fognak beszámolni a mozgalom további alakulásáról. „Nagyon hálásak vagyunk Jézus Krisztusnak mindazért, amit az elmúlt három évben a Felházon keresztül elvégzett. Hisszük, hogy Isten átformálja Magyarországot és Európát
és megtiszteltetés számunkra, hogy részesei lehetünk ennek a munkának” – így összegzik az alapítók az elmúlt három évet.

Kép forrása: Facebook

Korábban mi is ellátogattunk egy ilyen estre, erről szóló beszámolónkat itt olvashatja.

Orbán Gáspár magasba emelte a kezét, és úgy szólt Istenhez - A Felház vallási szeánszán jártunk

Csütörtök este több mint 2500 embert érdekelt a többek között Orbán Gáspár által szervezett Felház névre hallgató, Istent dicsérő eseménysorozat körcsarnokbeli állomása. Orbán Gáspárnak és két barátjának, Ember Illésnek és Prekopa Donátnak Isten fél évvel ezelőtt szólt, hogy szervezzék meg a Felház nevű szeánszot, ahol együtt dicsérik Istent, együtt imádkoznak és együtt tapasztalják meg a csodálatos dolgait, amelyek a Bibliában is szerepelnek.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. okt. 06., 16:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 32
  rworse
  2018. október 10., szerda 00:31
  Ismét jót szórakoztunk.
 2. 31
  tiszapolgári
  2018. október 09., kedd 18:22
  rworse, yoyo

  Az lett volna jó, ha Mist reagál a 2. sz. kommentemre, , de hát nem reagált. Rworse és yoyo fiatalurak szerint nem úgy értette, szerintem meg úgy értette.
  Van még értelme tovább nyújtani ezt a társalgást? Ha igen, akkor jó szórakozást, én befejeztem.
 3. 30
  yoyo
  2018. október 09., kedd 18:08
  rworse, 29, csatlakoznék.

  Nem akarom, hogy úgy tűnjön, tiszapolgárit szapulom újra és újra. A szememben is alapvető érték a világnézeti szabadság, és minden korlátozása, egyének és csoportok vallási hovatartozás miatti megbélyegzése, hátránya, meghurcolása a legelfogadhatatlanabb.

  Amit viszont semmiképpen nem tudok elfogadni, az a vallásos hit amolyan tabuként való kezelése, ami valamilyen védőpajzsot képez, adott esetben egy vita esetén.

  Nem tudom elfogadni, azt se, ha a hívő embert erkölcsileg magasabbrendűnek tekintenek (tudom, tiszapolgári nem tesz így), és azt se, ha a különböző hitek között próbálnak hierarchiát felállítani.

  És semmit természetesebbnek nem tartok, mint hogy hitbeli kérdéseket fel lehessen tenni, vitatni, és azokat ne lehessen visszautasítani azzal, hogy tapintatlanság, hogy a hívő érzékenységét sérti.
 4. 29
  rworse
  2018. október 09., kedd 08:55
  tiszapolgári

  Mist megjegyzése pontosabb lenne, ha úgy írta volna, hogy "Ez a gyerek vagy dilis vagy szélhámos."

  Ugyanis legalább a csodatételeikkel bebizonyították (mármint a három felházi főember), hogy legalább az egyik igaz. Lásd például a vak ember látásának visszaadása kézrátétellel Tusványoson - sok ilyen példa van, ez most éppen népszerű videó, azért éppen ezt említem.
  Szerintem túlhajtod a vallások, vallásosok, hitek, hívők érzékenységének védelmét. Ilyenkor aztán rendszeresen alaptalanul meg is vádolsz valláskritikus kommentelőket alaptalan vádakkal.
 5. 28
  yoyo
  2018. október 08., hétfő 16:24
  Hóvarjú, természetesen ez a felház csak kellemetlen vicc a nagy egészen belül.
  És nyilván nem Orbán Gáspár lesz az utód.

  Azért érdekes mégis, mert jól jelzi, a fidesz nem éri be nagyon sokkal, minden kell neki, és még annál is több, minden felületet, minden intézményt, a hivatalostól a hétköznapi életig mindenhol mindent.

  Egy ilyen fiatalokat megszólító vallási mozgalom is megköt legalábbis párezer, pártízezer embert, az identitáson keresztül magához köti. Családos emberré válva a felház tagjai értelemszerűen újabb lelkeket vonzanak be, házasátárs, megkeresztelt gyermek(ek), testvér, sógor, koma...

  Az evangéliumi keresztény egyházak jellemző módon inkább a felsőközéposztály és az elit tagjaira fókuszálnak, több személyes élményem volt, amikor szinte komplett cégvezetés tartozott ugyanahhoz a gyülekezethez, és a munkatársak közé is több társukat sikeresen elhelyezték. Vagyis ez messze több szokott lenni a hit magánéleti megélésénél. Hálózatos forma, üzleti kapcsolatokkal, hierarchikusan szervezve, a szentlélek ajándékaként.
 6. 27
  hóvarjú
  2018. október 08., hétfő 15:49
  A nagyobb gond az, hogy az apjának viszont milliós hitgyülekezete van, amely akkor sem tágítana mellőle, ha nyilvánosan embert enne, a fia csak egy kibaszott nagy zárójel, a lányból viszont még lehet valami, akár örökös is, csak fiúsítani kell, olyan aranybullásan, az amúgy is testhez áll a jelenlegi legjobbikos-fidesznek.
 7. 26
  yoyo
  2018. október 08., hétfő 08:17
  tiszapolgári, már miért ne lenne jogod kételkedni?

  Én mondjuk leszarom, hisz-e ez a srác. Nem tartom attól (se) értékesebbnek, jobb embernek.
  Ahogy végtelenül érdektelennek tartom, hogy más mit gondol arról, én hiszek-e istenben vagy sem.
  Ha valaki a vélt ateizmusom vagy istenhitem miatt kárhoztatna, arról is magasról teszek.
  Ha valaki bármelyik miatt idiótának nevezne, az csak őt minősíti, nem engem.

  Az 1. kommentelő nem azt mondta, a csávó dilis, mert hívő.
  Azt mondta, dilis.
  Én mondtam, szerintem nem dilis.
  Hanem szerintem egy cinikus, számító alak, aki szemérmetlen hókuszpókuszokat ad elő, a hittel kupeckedik, embereket manipulál, minderre semmi komoly esélye nem volna, ha nem annak a bizonyos embernek a gyereke volna.
 8. 25
  tiszapolgári
  2018. október 08., hétfő 07:24
  yoyo

  Miután a srác abbahagyta az el sem kezdődött focistakarrierjét, egy afrikai menekülttáborban dolgozott önkéntesként, elmondása szerint ott szólította meg az Úr, és nekem nincs okom vagy jogom kételkedni abban, hogy az valóban megtörtént. (Annak idején Pajor Tamásnak és Hack Péternek is elhittem ugyanezt, annak ellenére, hogy én soha nem éltem át hasonlót.)
  Nem tudok hiteles cáfolatról, nem hallottam még a Felház többi vezetőjét megszólalni.
  Minden más körülmény, Orbán Gáspárnak a Hit Gyülekezetében felbukkanása, majd az önálló egyház-alapítási kísérlete, végül a kísérlet leállítása, a bíboros titkárával való beszélgetés, és nem mellesleg a Hit Gyülekezete orbán-pártivá sorolódása számomra is sok kérdést vet fel, némelyiket a különböző kommentekben meg is fogalmaztam. Én magam is értetlenkedtem, hogy miért kap a Felház támogatást, amikor nem végez karitatív tevékenységet, és például Iványi Gábor egyháza meg nem kap, pedig rendszeresen osztanak ételt a szegényeknek.
  De két véleményemből nem szeretnék engedni, az egyik, hogy nem kételkedem O. Gáspár hívő voltában. A másik, hogy a Narancs kommentelői között vannak, akik ugyanakkora elánnal háborognak a vallásosság, a hívők, az egyházak ellen, mint egy másik fajta közönség mondjuk a meleg büszkeség ellen -- hirtelen ez a példa jutott eszembe, kérlek, ne kezd el elemezni, hogy miért sántít a hasonlat.
 9. 24
  yoyo
  2018. október 08., hétfő 06:03
  Amikor a hitgyülis barátaimat mindenki dilisnek tartotta, a saját közvetlen családtagjaikkal az élen, én jóban tudtam maradni velük, mint hívő emberekkel, még ha velem is gyakran furán bántak.
  Németh Sándorra azonban sose gondoltam úgy, mint hívő emberre, pedig még az is lehet, hogy belül hívő ember volt ő is.
  Ez a kiscsávó is lehet, hogy hisz istenben, de akárhányszor előjönnek ezzel a yuppie vallásos baromsággal, sose a hívő ember jelenik meg, hanem az arcátlan szélhámos, aki sehol nem lenne a felházával, ha nem lenne annak a bizonyos embernek a gyereke.
 10. 23
  Kovacs
  2018. október 07., 22:50
  22: Ez az egész "Orbán Gáspár ügy" nem ér egy bejegyzést sem. Nemhogy huszonkettőt. Különben is is majd "megújúlva" visszatérnek másfél év múlva...esetleg sámándobbal, turultollal...ki tudja. Ebben az országban minden lehetséges. (hehe)

Komment írásához