Pelsőczy Réka Catherine Deneuve-re hivatkozva utasítja el a férfiak kiherélését

szerző
- palosm -
publikálva
2018. máj. 23., 11:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ez is egy vélemény.

A színésznő-rendező megragadta a #metoo-kampány témájában a lehetőséget, hogy megvédje a szegény, magányos férfiakat. Ez is egy vélemény, és nem is akárki osztja: Catherine Deneuve épp ezt játszotta el pár hónapja, amikor azt nyilatkozta a #metoo-mozgalom kapcsán, nem lenne szabad megtiltani, hogy a férfiak elcsábítsák a nőket.

false

Pelsőczy Ürgék címmel rendezett darabot férfiakról, így került szóba a Pótszékfoglaló nevű színházi lap interjújában a #metoo.

A véleményem nagyon közel áll Catherine Deneuve-éhez, persze nem biztos, hogy magam is meg tudnám olyan szépen fogalmazni” – kezd bele Pelsőczy.

Nagyon szeretem a férfiakat, nagyon nehéz helyzetben vannak a férfiak most, és ez az egész emancipáció rejt magában egy olyan oldalhajtást, ami nekem egyáltalán nem tetszik. Lényegében kiheréljük a férfiakat – én ebben nem szeretnék részt venni… Egy férfinak mindig is dolga volt, hogy hódítson, és most hirtelen bűnnek kikiáltani azt, ami eddig teljesen normálisnak számított, és meghurcolni ezért – ettől nekem inkább hányingerem támad” – mondja.

Ezt nehéz másképpen értelmezni, mint úgy, hogy Pelsőczy itt a hódítást összekeveri a zaklatással, vagy úgy gondolja, valamilyen formában ezek összefüggnek, esetleg egyiknek része a másik.

A művész arról is beszél, hogy ő is érezte már kellemetlenül magát férfiak mellett, de lehet, hogy csak így akarták meghódítani.

Én is éreztem már magam kellemetlenül bizonyos helyzetekben férfiak mellett. Azt gondolom, hogy mindannyiunkkal megesik: lehetünk visszautasítva, avagy ha egy olyan ember nyomul ránk, aki nekünk nem jön be, akkor az már zaklatásnak számít, mert én úgy élem meg? Lehet, hogy az az ember csak a maga módján akar engem meghódítani.

Egyébként Deneuve később gyakorlatilag elnézést kért a szexuális erőszak áldozataitól, és azt mondta, elhatárolódik az általa is aláírt nyílt levél támogatóinak egyéb, a zaklatást és a szexuális erőszakot relativizáló nyilatkozataitól, bár a fő üzenettel továbbra is egyetért. A nyílt levél a #metoo utáni „új puritánságot” ítélte el, és többek között ez állt benne: „A nemi erőszak bűn, de megpróbálni elcsábítani valakit, akár kitartóan vagy esetlenül, az nem bűn – ahogy az úriemberként való viselkedés sem macsó támadás.

Arról, hogy vajon hol húzható meg a határvonal a rossz udvarlás vagy esetlen hódítás és a szexuális zaklatás között, továbbá a jelenségnek mi köze van a hatalmi helyzetekhez, nemigen esik szó sem az interjúban, sem a Deneuve-levélben.

(via 444)

 

szerző
- palosm -
publikálva
2018. máj. 23., 11:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 11
  2018. május 24., csütörtök 08:03
  Nyilván még egy rendező se kérte meg, hogy ugyan szopj má' le!
 2. 10
  yoyo
  2018. május 24., csütörtök 01:16
  rworse, +1
  Igen, igen.
 3. 9
  rworse
  2018. május 24., csütörtök 00:11
  Én mindenesetre sose éreztem magam úgy, hogy nehéz helyzetben lennék az emancipáció miatt. Sőt.
 4. 8
  szegedi789
  2018. május 23., szerda 22:16
  Miért jutunk automatikusan a nagyon is konkrét magyarországi ügyektől ide? Miért lépünk túl azonnal a konkrétumon, és kezdjük ezeket a (z egyébként rohadtul nem elnyomott) dumákat, zagyválásokat? Kultúrharcos kis közéletünk, a politikai helyzetünk, illetve az ált. társadalmi állapotok ezt mutatnák? Miért kell a züllött fideszes módival megmérgezni minden diskurzust?????
  Miért hódolunk be (állami) korszellemnek?
 5. 7
  szegedi789
  2018. május 23., szerda 22:07
  Tul.képpen most mi a faszról van szó? Színésznek nem kell a szavak jelentésével tisztában lenni? Az emancipáció mit rejt? What??????????
  Időzítés zseniális. Martonék is úúúúgy, de úúúúgy meg lettek hurcolva... De hogy' jutunk el a metoo negatív nemzetközi tendenciáiig? Miért kell kényszeresen ugrani egyet? Már-már a klasszikus egyrészt-másrésztezés. Szexuális visszaélések a múlté Pannóniában????????
  Miért kell keverni mindent? Miért kell ezt nálunk eljátszani, miszerint "üldözik a férfiakat" ? Pontosabban , tudjuk , egyesek miért csinálják. Miért maszatolnak. Hülyítik a közvéleményt.
  De most ennek a színésznőnek a nagy megmondását nem értem.
  De legelőször ragaszkodjunk már a fogalmakhoz, szavak jelentéséhez !
 6. 6
  rworse
  2018. május 23., szerda 20:45
  yoyo

  Okosnak lenni ilyen témában egyelőre nem nagyon lehet, hiszen minden eset egyedi eset, még ha többségük tipikus is. Mindazonáltal, például az USA-ban elég sommás-sarkos-szigorú szabályokat hoztak az utóbbi évtizedekben, hogy kizárják még a lehetőségét is a szexuális zaklatás határán való túlmenésnek. Hogy ez-e a követendő út, azt nem tudom, de a civilizáció úgy szokott kezdődni, hogy sommás szabályokat hoznak az adott társadalmak, amik aztán interiorizálódnak, erkölcsi tartalommá válnak. Szexuális zaklatás-erőszak témában óriási változások vannak a fejlett társadalmakban az utóbbi két-három évtizedben, értelemszerűen vadhajtásokkal, zavarokkal - talán egy-két nemzedék múlva már egyértelműbb lesz, hogy mik az optimális nemi szerepek, és akkor a résztvevők többségében már bensővé válik, amit ma még magyarázni kell.
 7. 5
  yoyo
  2018. május 23., szerda 15:49
  Szerintem van valami egészen riasztó ennek a problémakörnek a nem- illetve félreértésében.
  Ha egy vállalatigazgató udvarolni kezd a gyakornoklánynak, az kurvára nem udvarlás, leszámítva azt az esetet, ha az igazgató még aznap beadja odahaza a válókeresetet, mert valóban beleszeretett az ifú kolléganőbe, és a dolog őszintén köcsönös.

  És a nem intézményes alá/fölérendeltségi viszonyokon belül is nagyon nehéz megállapítani az udvarlás és a nemkívánatos nyomulás közti határvonalat.

  Az ilyen sommás, "minden közeledés = zaklatás" avagy "ha egy férfi közeledik a nőhöz, azt nem kell túlreagálni" megközelítések elfogultak, igazságtalanok, károsak.
 8. 4
  rworse
  2018. május 23., szerda 14:52
  A tiszapolgári azt hiszi, hogy ő az arbiter elegantiarum. Pedig én vagyok. Ezért nem úgy indítottam, hogy "Jössz?".
 9. 3
  tiszapolgári
  2018. május 23., szerda 14:08
  Semmilyen kivetnivalót nem látok abban, amit Pelsőczy Réka mond, a nemi erőszak bűn, de a csábítás nem az.
  Persze nem mindegy, hogy milyen az a csábítás, vannak művészire kifejlesztett és talán kevésbé kifinomult csábítási taktikák is, szerintem például az 1-es határeset.
 10. 2
  rworse
  2018. május 23., szerda 13:56
  1

  Hét kommentje!

Komment írásához