Zéró toleranciát vezet be a halálbüntetéssel szemben a Vatikán

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. aug. 02., 16:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Változtattak a katekizmuson.

A római katolikus egyház minden körülmények között elfogadhatatlannak nyilvánította csütörtökön a halálbüntetés alkalmazását, megváltoztatva ezzel eddigi tanítását a kérdésben.

A Vatikán közlése szerint oly módon változtattak a katekizmuson, hogy az a halálbüntetés Ferenc pápa által vallott teljes elvetését tükrözze.

Korábban a katolikus egyház tanítása évszázadokon keresztül megengedte a halálbüntetés alkalmazását bizonyos ritka, szélsőséges esetekben, amikor „ez az egyetlen módja annak, hogy hatékonyan meg tudjanak védeni emberi életeket egy kegyetlen agresszorral szemben”. Az egyház álláspontja már a 2005-ben elhunyt II. János Pál pápa idejében kezdett megváltozni.

A Vatikán csütörtöki közlése szerint az egyház korábbi politikája idejétmúlttá vált, a társadalom védelmét más módokon is lehet biztosítani. Az új tanítás értelmében a halálbüntetés megengedhetetlen, mert az „az ember sérthetetlensége és méltósága elleni támadás”.

A katekizmus módosítása várhatóan heves ellenállásba ütközik majd olyan országokban, ahol sok katolikus támogatja a halálbüntetés alkalmazását, például az Egyesült Államokban.

Magyarországon legutóbb 2015 tavaszán merült fel a halálbüntetés újbóli bevezetése. Miután Kaposváron halálra késeltek egy fiatal nőt, Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt, hogy jó lenne, ha az EU-ban a tagállamok erről maguk dönthetnének. Végül semmi nem lett az egész felvetésből.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. aug. 02., 16:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    naki
    2018. augusztus 02., csütörtök 20:31
    Marian Cozma gyilkosának bűnsegédét kiengedték a társadalomba. Nem ül a börtönben élete végéig. Nem tanúsított megbánást a nyomorult.

Komment írásához