Egy fiatal mérnök megmutatta, milyen lenne a felüljáró nélküli Nyugati tér

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 17., 14:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Levegős, átlátható.

A Magyar Mérnöki Kamara Innovációt Támogató Alapítványának pályázatára tervezte meg Dohány Máté a felüljáró nélküli Nyugati teret. Áttervezte a csomópont közlekedését, a szimulációt feltöltötte YouTube-ra is.

A legnagyobb kérdés a nem túl esztétikus felüljáró elhagyásával kapcsolatban az, hogyan biztosítható a közúti kapacitás. Dohány szerint ha a Podmaniczky út–Teréz körút csomópont is átalakul, és kisebb beavatkozásokat eszközölnek a Szobi és a Szondi utcában, „akkor a teljes rendszer a mai közúti kapacitást képes biztosítani”.

„Mikroszimulációs módszerrel bizonyítjuk, hogy lehet olyan kialakítást tervezni, amely a mai közúti kapacitásértékeket nem rontja, amellett, hogy közösségi közlekedés és kerékpáros közlekedés terén hatalmas kínálatbővítést hajt végre” – írta a szakember a szimuláció mellé.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 17., 14:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  rworse
  2017. december 17., 22:36
  De már minek kéne elbontani a felüljárót? Nem azért építették. Csinálják meg szépre a felüljárót (is), és máris szép a tér. És változatosabb is, mint felüljáró nélkül. És sokkal sokkal sokkal sokkal sokkal olcsóbb kiglancolni a felüljárót, mint elbontani és három kereszteződést a hozzávaló hat útvonallal átalakítani. Micsoda elvetélt ötlet! Azért van a felüljáró, hogy felüljárjon. Örüljünk, hogy van.
 2. 2
  Cyrano
  2017. december 17., 21:54
  Eddigi tapasztalat, hogy az utakat mindenütt szűkítik (pedig a lassú autó köpi a levegőbe a legtöbb apró szennyeszőanyagot, ami nagy valószínűséggel hozzájárul a copd kialakulásához), a kialakított zöld területeket nem gondozzák, így ott (a szél és emberek közreműködésével) rengeteg szemét halmozódik fel, valamint elönti a gaz.:(
  Szóval, akármilyen csácsi terv, a megvalósítás mindig szar.
 3. 1
  Pasinszki
  2017. december 17., 21:22
  Garantáltan nem készül el. Nem rakott bele körforgalmat, pedig a havernek íves aszfaltozógépei vannak.

Komment írásához