Egy korszak vége: 134 év után bezárták a belgrádi főpályaudvart

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 01., 11:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Sokan tiltakoztak, de a kormány kitartott a bezárás mellett.

Vasárnaptól nem közlekedik többé vonat a belgrádi főpályaudvarról, 134 év után bezárták a szerb főváros központjában található épületet, ezentúl egy külvárosi, a központ tehermentesítésére létrehozott pályaudvar lesz a végállomás – írja az MTI.

Az 1884-ben emelt főpályaudvar műemlékvédelem alatt álló épülete a továbbiakban történelmi múzeumként működik majd. Az utolsó vonat szombaton 21 óra 45 perckor indult el Belgrád központjából, a Belgrád–Budapest nemzetközi járatot többtucatnyian búcsúztatták.

false

 

Fotó: Wikipédia

A központi pályaudvaron eddig naponta mintegy kétszáz személy- és teherszállító vonat fordult meg, a 16 nemzetközi, 56 helyközi és 90 helyi járat ezentúl a Prokop nevű külvárosi állomásról indul útnak, és itt lesz a végállomása is. A pályaudvar felszámolása során a Száva folyó partján futó síneket felszedik, és az ott található melléképületeket is lebontják, a helyükön pedig a néhány éve elindított, Belgrád a vízen elnevezésű projekt objektumait húzzák fel.

A főpályaudvar bezárása ellen több szervezet is tiltakozott az utóbbi időben, Zorana Mihajlović közlekedési miniszter szerint azonban a vasútállomás kihelyezéséről már az 1970-es években is szó volt, az előkészületek pedig tíz éve kezdődtek meg, illetve akkor kezdték építeni a mostantól használt külvárosi pályaudvart is, így a központi pályaudvar bezárása senkit nem érhetett meglepetésként. A tiltakozók szerint ugyanakkor egyrészt nem elfogadható, hogy egy majdnem kétszáz éves épületet egy sokkal kisebb és egyáltalán nem impozáns állomásépületre cserélnek, másrészt pedig a legnagyobb európai városokban is a központban van a fő vasútállomás, nem pedig a város egy félreeső részén, hiszen így a turistáknak is nehezebb lesz eljutniuk a városközpontba vagy a szállodájukba.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 01., 11:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához