Egyre kevésbé ismerik fel a magyar hatóságok az embercsempészet áldozatait a tranzitokban

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. ápr. 27., 11:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az Európa Tanács emberkereskedelem elleni szakértői csoportja szerint a tranzitövezetekben nincs jelen a bizalom légköre.

"Egyre kevésbé képesek a magyar hatóságok azonosítani az embercsempészet lehetséges áldozatait az illegális bevándorlók és menedékkérők körében" – állapította meg az Európa Tanács (ET) emberkereskedelem elleni szakértői csoportja (GRETA) a pénteken nyilvánosságra hozott legújabb jelentésében.

Az ET szakértői a Magyarország és Szerbia közötti tranzitzónákban tettek nemrég látogatást. Tapasztalataikról azt írták, hogy az előző jelentésükben Magyarországgal kapcsolatban megfogalmazott aggályaik tovább növekedtek a magyar hatóságok által alkalmazott további korlátozások és intézkedések miatt.

A tranzitövezetekben ugyanis nincs jelen "a bizalomnak az a légköre, amely lehetővé tenné az embercsempészek áldozatainak, hogy előlépjenek és beszéljenek a helyzetükről" - írják a jelentésben. Ráadásul a menedékkérőket nem tájékoztatják megfelelően a jogaikról és velük szemben alkalmazandó eljárásokról. Az ET szakértői testületét az is aggodalommal töltötte el, hogy a 14 és 17 év közötti gyerekeket a magyar hatóságok felnőttként kezelik, ami ezt a csoportot még sebezhetőbbé teszi.

false

A tranzitzónákban dolgozó magyar munkatársak a szakértők szerint nem tudták egyértelműen megfogalmazni, hogy milyen előírásokat követnek, vagy pontosan ki illetékes döntést hozni a potenciális áldozatok ügyében.

A GRETA továbbá úgy értesült, hogy 79 esetben utasítottak ki csoportosan illegális bevándorlókat Szerbia felé kevesebb mint két hét leforgása alatt tavaly decemberben. A kollektív kiutasítás alkalmazásával még nehezebb felismerni, ha valaki embercsempészek áldozata - jegyzik meg a szakemberek. A magyar Belügyminisztérium megalapozatlannak tartja a testület csoportos kiutasítással kapcsolatos állításait.

A szakértői csoport felszólította Magyarországot arra, hogy írja elő, milyen módon tudják a hatóságok felismerni az embercsempészek áldozatait, és hogyan tudják őket segíteni a tranzitzónákon kívül. Azt is kérik, hogy vizsgálják felül a bevándorlók életkorának megállapítására szolgáló eljárásaikat, hogy biztosítsák a gyerekek érdekeinek védelmét.

(MTI)

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. ápr. 27., 11:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    Kovacs
    2018. április 27., péntek 20:31
    Lehet-e valamit is "kérni" egy ultra szélsőjobboldali kormánytól. (aki a rasszizmussal kampányolta ki magának a kétharmadát)

Komment írásához