Elég nagy a baj: rekordmennyiségű műanyagszemetet találtak a Földközi-tengerben

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 08., 07:51
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A folyók a probléma okozói.

Rekordmennyiségű mikroműanyag található a Földközi-tengerben. A Természetvédelmi Világszervezet (WWF) pénteki jelentése szerint az apró műanyag részecskék koncentrációja csaknem négyszer akkora, mint a Csendes-óceán északi részén: négyzetkilométerenként csaknem 1,25 millió részecske van a vízben.

A Földközi-tengerben és partjainál található szemét 95 százalékban műanyagból áll, amely főként Törökországból és Spanyolországból származik. A sorban Olaszország, Egyiptom és Franciaország következik a szemétmennyiség származását tekintve. A problémát súlyosbítja a nyaralószezon. „A nyári hónapokban az évi 320 millió turista 40 százalékkal növeli a tengerek szemétterheltségét” – közölte a WWF.

A Földközi-tenger partvidéke szinte teljesen lakott,

így az a veszély fenyegeti a tengert, hogy műanyagcsapdává válik.

„A tenger közelében nem biztosítottak a hulladékdepók, a folyóknál lévő illegális szemétlerakók miatt is rengeteg műanyagszemét kerül a tengerbe” – emelte ki Axel Hein, a WWF Ausztria tengerbiológusa.

false

 

Fotó: MTI

A probléma fő okozója, hogy a legtöbb partvidéki országban hiányos a hulladékgazdálkodás. A folyók ezért a szemetet a tengerbe szállítják, elsősorban a Nílus, a Pó, az Ebro és a törökországi Ceyhan és Seyhan folyók.

„Európa hatalmas mennyiségű műanyagszemetet termel. Javítani kell a hulladékelhelyezés és -újrahasznosítás rendszerén” – mondta Hein, aki arról is beszélt, hogy a turisztikai szektorban gondoskodni kell a célállomások infrastruktúrájának fejlesztéséről, a hoteleknek és hajóknak hatékony belső szemétgyűjtő rendszert kell kialakítaniuk és

a hulladékot teljes mértékben szelektálniuk kell.

A Földközi-tenger állatvilágára jelentős hatással van a szennyezés. A tonhalak és kardhalak 18 százalékának gyomrában megtalálható műanyag, elsősorban celofán és PET. A tenger északnyugati részén lévő Pelagos természetvédelmi területen például a planktonok több mint 56 százaléka súlyosan szennyezett. A barázdás bálnák, amelyek a vizet sziláikon átszűrve táplálkoznak, ezen a védett területen csaknem ötször nagyobb mértékben terheltek káros anyagokkal, mint a kevésbé szennyezett területeken. A WWF adatai szerint a Földközi-tenger a tengeri szemét hatodik legnagyobb gyűjtőterülete. A Föld vízfelületének egy százaléka, de a világ egészét nézve a vizekben megtalálható mikroműanyag 7 százalékát tartalmazza. A probléma 134 állatfajt érint. A Földközi-tenger térségében 150 millió ember él, akik évente fejenként 208–760 kilogramm szemetet termelnek.

(via MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 08., 07:51
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához