Emléktáblát avatnak Puczi Béla emlékére a Nyugatinál

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 09., 10:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Vasárnap, Nyugati pályaudvar, két óra. És miért fontos ember Puczi Béla? Biztosan ismerik ezt a mondatot: „Ne féljetek, magyarok, mert itt vannak a cigányok!”

„Ne féljetek, magyarok, mert itt vannak a cigányok!” – ezt kiáltották az 1990-es marosvásárhelyi magyarellenes pogrom idején a magyarok védelmére kelő cigányok. Puczi Béla volt az egyik vezetője a magyarokat védő roma csapatnak, megtorlásul börtönbe zárták és megkínozták. „Amikor a börtönbüntetés elől Magyarországra menekült, nem hősként, hanem román cigányként tekintettek rá. Sok hányattatás után 2009-ben, 61 évesen hajléktalanként halt meg Budapesten” – olvasható Puczi Béla emléktáblájának avatására létrehozott Facebook-oldalon. Az avatás vasárnap lesz délután két órakor, a Nyugati pályaudvar melletti taxiparkolónál.

false

 

Fotó: Forrás: Facebook

A szervezők szerint Puczi Béla emlékének ápolása az évek során etnikai hovatartozástól és világnézettől függetlenül közüggyé vált. „Nagyon sokan gondoljuk úgy, hogy Puczi Béla és társainak hőstette üzenet minden cigány és nem cigány magyarnak, határon innen és túl, hogy minden nehézség ellenére összetartozunk. Idén nyáron Puczi emlékének tisztelői – többek között a Roma Sajtóközpont és az Idetartozunk Egyesület – közadakozást kezdeményeztek egy emléktábla felállítása céljából, ami sikeresen zárult. Az emléktáblát Kállai András szobrászművész készítette társadalmi munkában, melyet a szükséges engedélyek beszerzése és a MÁV nagyvonalú hozzájárulása után a Nyugati pályaudvar falán fogunk elhelyezni.”

Puczi Béláról és az emléktábláról a marosvásárhelyi rádióban beszélt hosszabban Setét Jenő aktivista.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 09., 10:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  HalápyMiksa
  2017. december 09., szombat 20:10
  Reméljük igazad lesz yoyo.

  Végülis Puczi megtette a legfontosabb lépést afelé, hogy mint cigány embert elfogadják a magyarok: meghalt.
 2. 3
  yoyo
  2017. december 09., szombat 15:10
  HalápyMiksa: szerintem ennek a mondatnak nagyon nagy a respektje.
  Nem mondom, Puczi Béla nem lett nemzeti hős, a cigányságnek nem lett nagyobb a tisztelete, de ha valami jót kell idézni a cigányokkal kapcsolatban, mindig ezt az a legendás kiáltást szokás elővenni.
  Ez talán távoltartja a vandálokat attól, hogy megrongálják az emléktáblát.
 3. 2
  HalápyMiksa
  2017. december 09., szombat 13:52
  Hány nap (óra?) fog eltelni amíg valaki le nem fújja?
 4. 1
  rworse
  2017. december 09., szombat 11:32
  Na, mégis megengedte a MÁV. Helyes.

Komment írásához