Ez gyors volt: meghiúsították Tarlósék a római-parti népszavazást

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 18., 09:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Hétfőn indult az aláírásgyűjtés, az első napon tízezren szignóztak.

Szerda reggel a fővárosi közgyűlés visszavonta azon korábbi határozatát, mely szerint a csillaghegyi öblözet árvízvédelme part menti mobilgáttal valósuljon meg. Ennek a határozatnak a visszavonásáról szólt volna az a népszavazás, amit múlt héten átengedett a Kúria. Hétfőn meg is kezdődött az aláírásgyújtés, ebben az Együtt, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció, a Lehet Más a Politika, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, a Magyar Liberális Párt, a Magyar Szocialista Párt, a Modern Magyarország Mozgalom és a Momentum is részt vett. Az első nap tízezer aláírás gyűlt össze.

A határozat visszavonásával a népszavazás okafogyottá vált. A mostani határozat a gát nyomvonaláról annyit mond, hogy azt nem a Nánási útnál kell megépíteni, hanem "a hullámtérben", de a pontos helyét majd később jelöli ki a közgyűlés.

Három lehetséges nyomvonal verseng évek óta: a környzetkárosító parti mobilgát, a kicsivel beljebb, a telekhatároknál húzódó nyomvonal (újabban ezt támogatja a kerület polgármesetere, Bús Balázs), és a civilek által javasolt Nánási úti fővédvonal fejlesztése.

false

 

Fotó: MTI

(Index, 444)

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 18., 09:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  bétom
  2017. október 19., csütörtök 13:45
  Pár éve a lányommal fotózkodtunk a Margit híd pillérei mellett, olyan alacsony volt a vízállás.
  Ha akkor felhúztunk volna oda engedély nélkül egy házat, akkor Tahó úr minket is gáttal védene, vagy ahhoz Fideszes potentátnak kellene lennünk?
 2. 3
  Lili04
  2017. október 19., csütörtök 12:35
  Alapvetően a mobilgát klassz dolog, pl. Szegedre szerintem nagyon jó ötlet volt a telepítése. De itt a már meglévő gát megmagasítására használják, amit korábban homokzsákokkal oldottak meg. Pár óra alatt telepíthető, és gondolom, nem kell mondanom, hogy sokkal egyszerűbben, mint homokzsákokat töltögetni és pakolászni. De a Római-partra tényleg szerencsétlen választás lenne, legalábbis a jelenlegi tervek alapján biztosan.
 3. 2
  sachs
  2017. október 18., szerda 18:40
  Mi a baj a part menti mobil gáttal:

  1) Nagy árvíz esetén nem biztonságos.

  2) Mobilnak ugyan mobil, de akkor is időbe telik felépíteni, nem is kevésbe. Sokszor lesz olyan helyzet, hogy az előrejelzések szerint kialakulhat olyan vízállás, ami miatt el kel kezdeni a gát kihelyezését, mert ha már jön a víz, késő volna. Aztán vagy tényleg jön vagy nem. Úgyhogy nagyon sokat lesz kinn a gát, sokszor feleslegesen.

  Jogi érvek:

  1) Tarlós szerint a népszavazás senkit semmire nem kötelez.

  2) A népszavazók szerint, de igen, mert ha a határozatot visszavonják, akkor az eredeti nyomvonalra vonatkozó tervek lesznek újra érvényben, és nem lehet az népszavazás eredményének ellentmondó másik határozatot hozni.

  3) Akkor ne legyen népszavazás. A határozatot visszavonjuk, és majd hozunk másikat, olyat, amire nem érvényes a kúria népszavazásra vonatkozó engedélye (Tarlós röhög a markába).

 4. 1
  bétom
  2017. október 18., szerda 10:47
  Az "autonóm" Szarházi-Tahó-Tarlós megint bizonyítja, kinek a seggéből lóg ki!
  Ne felejtsük el az általa megszavazott felhőkarcoló engedélyezést se!
  Budapest érdeke,- ugyan már! Csak a Fidesz!

Komment írásához