Karácsonyi cukiságplafon: megkapták egyedi azonosítójukat a kis jaguárok Nyíregyházán

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 25., 14:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nehogy összekeverjék őket.

Egy hónaposak lettek a Nyíregyházi Állatpark jaguárikrei, a jeles alkalomból meg is vizsgálta őket az állatorvos, hovatovább egyedi azonosítót kaptak, és persze le is kapta őket az MTI fotósa.

Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője a hírügynökségnek elmondta, a nőstény jaguárokról anyjuk szépen gondoskodik. „Ezek a nagymacskák magányos állatok, az utódgondozás csak a nőstény feladata, a hím – mivel veszélyes lehet a kicsikre – egy elkülönített kifutóban él – közölte Petró Zsuzsa. – Az eltérő színű kölykök egyelőre anyatejjel táplálkoznak, de hamarosan ők is a ragadozóknak megfelelő táplálékot kapják majd” – tette hozzá.

false

 

Fotó: MTI/Balázs Attila

A Franciaországból, az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett tenyészpár hároméves nőstény tagja fekete, míg a négyéves hím sárga bundájú; az anyának a mostani volt az első ellése.

Az utódok eltérő színváltozatával kapcsolatban a szóvivő azt mondta, a jaguár, az újvilág egyedüli nagymacskája több színváltozatban létezik: a gyakoribb sárga szőrű, fekete foltos egyedek mellett melanisztikus, azaz fekete példányok is előfordulnak. Ezt a mutációt a fekete pigmentanyag, az eumelanin túltengése okozza a narancssárga pigment (feomelanin) ellenében. Ez fekete szőrzetet eredményez, bár közelről, a napfényben megfigyelhetők a halvány foltok a sötét bundán.

 

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 25., 14:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  Shango
  2017. december 27., szerda 15:13
  A "hovatovább" szót helytelenül tetszett használni. Lásd: http://mek.oszk.hu/adatbazis/magyar-nyelv-ertelmezo-szotara/kereses.php?kereses=hovatov%C3%A1bb
 2. 3
  tiszapolgári
  2017. december 26., kedd 18:32
  Ja, Adi és Horst, akik negyven évig nem szóltak egymáshoz.
 3. 2
  hóvarjú
  2017. december 26., kedd 10:34
  És az adidast?
 4. 1
  tiszapolgári
  2017. december 26., kedd 08:56
  „a szóvivő azt mondta, a jaguár, az újvilág egyedüli nagymacskája”

  Ha az újvilág az amerikai kontinenst jelenti, akkor muszáj megjegyezni, hogy a pumát is a nagymacskák közé szokták sorolni.

Komment írásához