Késelés a trolin: törvénymódosítással védené a sofőröket a szakszervezet

szerző
Zsidai Péter
publikálva
2018. júl. 23., 11:41
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A 70-es trolin megkéselt járművezető esete után ismét kezdeményezi egy BKV-s szakszervezet, hogy hivatalos személynek minősítsék át a sofőröket.

Szombat délután késsel támadt egy utas a 70-es troli vezetőjére, mert az szóvá tette, hogy dohányzik, ezért felszólította a férfit, szálljon le. Az utas kést rántott, de a sofőrnek sikerült kezével elhárítani a szúrást, viszont így is sérülést szenvedett. Az eset a Városligetnél, a Zichy Jenő utcai megállóban történt, az utast 20 perccel később a rendőrök elfogták.

A késelés miatt a BKV trolis és autóbuszos járművezetőit képviselő Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete ismét kezdeményezi, hogy jogilag erősebb státuszba helyezzék a jelenleg közfeladatot ellátó besorolású sofőröket. „Először is jobbulást kívánunk a kollégának, aki reméljük, nemcsak fizikálisan, hanem mentálisan is minél hamarabb kiheveri az eseményt. Hál' istennek, a késsel való támadás nagyon ritka, de fizikai támadás, bántalmazás már többször történt. Egy-két utas azt hiszi, hogy ha megveszi a jegyet, azzal jogot szerez arra, hogy verbálisan véleményt mondjon vagy leköpje a járművezetőt. De az utasok jelentős többsége nagyon korrekt és segítőkész. Szakszervezetünk támogatja, hogy a járművezetők, jegyellenőrök ne csak közfeladatot ellátó, hanem hivatalos személynek legyenek jogilag minősítve” – nyilatkozta a magyararancs.hu-nak a BTDSZ elnöke. Szabó István szerint ezt a parlament ugyanolyan gyorsan meg tudná szavazni, mint amilyen gyorsan a cafeteria elvételéről döntött. Azt viszont sajnálja, hogy a BKV nem adott ki sajtónyilatkozatot, amelyben elítélné a támadást.
Lapunk vasárnap délelőtt kereste az ügyben a rendőrséget és a BKV-t. A BRFK válasz helyett vasárnap délután egy közleményt adott ki az esetről, a BKV pedig a következőket írta: „Szombat délután a XIV., Ziczy Mihály út–Olof Palme sétány megállóhelynél a 70-es troli vezetőjét egy utas a jobb karján megszúrta, miután munkatársunk az utazási feltételek betartására felszólította. A járművezetőt a mentők kórházba szállították, ahonnan sérülésének ellátása után otthonába távozott. Az elkövető a bűncselekményt követően elhagyta a helyszínt, de a rendőrség rövid időn belül elfogta.”
Legutóbb februárban egy őrjöngő utas támadt az őt leszállító buszsofőrre a 8-as vonalán, egy evőeszközt is a járműbe döfött. Az Index tavaly kikérte a sofőröket ért támadások adatait: a BKV nyilvántartása szerint tíz év során 109 eset történt.
szerző
Zsidai Péter
publikálva
2018. júl. 23., 11:41
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  naki
  2018. július 23., hétfő 15:00
  Nem állt a közelben egy ember, aki kirúgta volna ennek a takonynak a kezéből a kést, vagy tökön rúgta volna!? Alszotok, vagy mi a **** van veletek!?
 2. 1
  Kovacs
  2018. július 23., hétfő 14:48
  "A 70-es trolin megkéselt járművezető esete után ismét kezdeményezi egy BKV-s szakszervezet, hogy hivatalos személynek minősítsék át a sofőröket."
  Sőt, lőfegyverrel is lássuk el őket. Utána pedig javasoljuk kiterjeszteni mindazon személyekre is, akiket késszúrás, köpködés stb és egyéb atrocitás ért.
  Még nem elég abszurd ez az ország. Van még tennivaló.

Komment írásához