Félelmetes mesék: kitiltották a Tévelygőkért Alapítvány Mesekörét a balassagyarmati börtönből

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. márc. 20., 19:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Szigorodtak a fogvatartottak mozgatására, életére vonatkozó szabályok, indokolta a döntést az intézet.

"A mai nappal kitiltották a Tévelygőkért Alapítvány Mesekörét a börtönből, ezzel az egyik utolsó valódi civil szervezetet zárták ki a büntetés-végrehajtásból. A Feldmár András és Büky Dorottya által 2011-ben létrehozott programot megvalósító alapítvány korábban a Norvég Civil Alap támogatásával, 2016 óta pedig önkéntesekkel, társadalmi munkában dolgozott a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben, minden pénteken 15-17 óráig, többszörösen büntetett elítéltekkel. A Mesekör program keretében a fogvatartottak a saját életük élményeiből gyermekeik számára mesejátékokat állítottak össze. A program a maga nemében a világon egyedülálló. Volt." – jelentette be ma az alapítvány Facebook-oldalán.

Elmondták, ma egy szűkszavú értesítést kaptak a börtönből, miszerint:

“Mesekörünk létezését fel kell függesztenünk, szigorodtak a fogvatartottak mozgatására, életére vonatkozó szabályok, valamint a mi intézetünkben is elindult az elvándorlás a személyi állomány vonatkozásában.”

Magyarországon a börtönből szabadultak több mint 50 százaléka fél éven belül visszakerül a rácsok mögé. A Mesekörben hét év alatt megfordult 65 ember közül azonban mindössze 5-en estek vissza. "11 mesejátékot állítottunk össze a fiúkkal, alkalmanként 50-60 gyereknek adtak ajándékot ezek az apák ilyen módon. Mindez semmivel össze nem hasonlíthatóan szolgálta a reintegrációt, a társadalmi beilleszkedést, a család és a tisztességes élet utáni vágyat."

Hozzáteszik, mostanában egyre inkább szűkült a mozgásterük, megszűntek a civilek számára külső helyszínen megtartható érzékenyítő és toleranciára nevelő Mesekör előadások. "Mindeddig, ha nem is támogatottak, de megtűrtek minket. Most, a többi civil szervezet után a Tévelygőkért Alapítvány is ki lett tiltva. A mondvacsinált indokokkal és ürügyekkel azt a szakmailag semmiképpen nem indokolható politikai szándékot leplezi a kitiltás elrendelője, ami az egész büntetés-végrehajtásban megfigyelhető és ami merőben ellentétes az európai normákkal és trendekkel."

A szigorodó börtönviszonyokról írt hosszú cikkünket itt olvashatják.

Eldobják a kulcsot

Elküldött civilek, szigorodó szabályok, nehezített reintegráció és frusztrált bv-dolgozók az egyik oldalon, a másikon tiltott tárgyak felderítése, biztonság és fegyelem. A büntetés-végrehajtási intézetek életéről beszélgettünk civilekkel, volt fogvatartottakkal, bv-dolgozókkal, hozzátartozókkal.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. márc. 20., 19:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  yoyo
  2018. március 21., szerda 06:40
  jajistenem....
 2. 1
  Wolfi
  2018. március 20., kedd 22:21
  Világos. Megnőtt a szökések száma - a börtönőröknél. Nincs elég személyzet a "felzárkóztató különórák" biztosítására. Azért egy "bocsi" illett volna, nemcsak így hivatali bikkfa- avagy taplónyelven.Főleg két év együttműködés után.

Komment írásához