Már szinte egész Ausztráliában tilos műanyag szatyrokat adni a vásárlóknak

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 01., 19:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Egy kis lépés a környezetvédelemért.

További két ausztrál államban tiltották be az egyszer használatos műanyag bevásárlószatyrokat, így Új-Dél-Wales állam kivételével már az egész kontinensen tilos ingyen vékony műanyag zacskót osztogatni a vásárlóknak, emellett két nagy áruházlánc önként országos viszonylatban is elállt a zacskóosztogatástól.

A tilalom vasárnapi kiterjesztése számos incidenshez vezetett, a feldühödött vevők a pénztárosokkal gorombáskodnak, egy szupermarketben egy vásárló nekiesett egy pénztáros torkának. A tilalom a 0,035 milliméternél vékonyabb, egyszer használatos zacskókra vonatkozik, megszegőit például Queensland államban 6300 ausztrál dollárig (1,3 millió forint) terjedő bírsággal sújthatják.

A legnagyobb szupermarketlánc, a Woolworth június 20-án kezdett pénzt felszámítani a műanyag szatyrokért, de a vevők felháborodása miatt átmenetileg visszatért az ingyenességhez, július 8-tól kezdi újra kérni a darabonkénti 15 centet. A második legnagyobb áruházlánc, a Coles vasárnap állt le a zacskók osztogatásával. A Coles-áruházakban vasárnap minden pénztárt nyitva tartottak, hogy csökkentsék a sorokat, amelyek azért alakultak ki, mert a vevőknek el kellett magyarázni a tilalmat.

A zöld szervezetek adatai szerint az ausztrálok percenként 7150 egyszer használatos műanyag zacskót dobnak el, egyedül Queensland államban évente egymilliárd zacskót osztanak szét, országosan 5 milliárdot. Világviszonylatban évente 8 millió tonna műanyaghulladék kerül a tengerekbe, súlyos veszélyt jelentve az óceánok élővilágára.

Az ausztrál fővárosban már 2014-ben korlátozták a zacskóhasználatot, amely így évi 266 tonnáról 171 tonnára esett vissza. Az ausztrál parlament a múlt héten támogatta más egyszer használatos termékek, köztük az elviteles ételtartók vagy a műanyag bevonatú kávéspoharak betiltását is.

(via MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 01., 19:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához