Megérkezett Tóbiás, a fekete gólya Gemencre, és nem érti, miért havas a fészke

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. márc. 03., 09:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Keresi a tavaszt.

Tóbiás, a fekete gólya hazatért. Péntek délután érkezett Keselyűsre, Gemencre hosszú útjáról. A Magyar gólya webkamerák Facebook-oldal közvetítése szerint sötétedéskor azt lehetett látni, hogy a madár ácsorog a hóban a fészek megmaradt részén. Szegény, mintha nem annyira értette volna, mi van, akkor most hol van a tavasz…

A kamerán itt nyomon követhető, mi történik a madár fészke körül. A fészekkamerákat 2013-ban szerelték fel.

Magyar gólya webkamerák

Fekete gólyák, Gemenc, Keselyűs – Tóbiás megérkezett 2018.03.02. 17:03 Ma 17 óra után Tóbiás megérkezett a fészkébe.

Tóbiás rendszeresen elsőként érkezik fajtársai közül haza Afrikából. 19 évével ő a legöregebb ismert, vadon élő, fekete gólya az országban.

Magyarországon körülbelül 380–420 pár fekete gólya fészkel, közülük mintegy 40 pár Gemencben. Az ottani populáció a világ legnagyobb sűrűségű feketególya-állománya. Többségük március 15-e körül érkezik meg a gemenci erdőbe, és az első fiókák május elején jönnek világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik, majd – néhány héttel később – a madarak útra kelnek Afrika felé. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.

(Magyar gólya webkamerák Facebook, MTI/Gemenc Zrt.)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. márc. 03., 09:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    tiszapolgári
    2018. március 03., szombat 11:24
    Tóbiás interjút adott az RTL Klub Híradónak, és elmondta, hogy ő már sok mindent látott, de olyat, hogy február végén esik a hó, még nem. És kár, hogy nem fehér gólyának született, mert akkor most bele tudna olvadni a környezetébe.

Komment írásához